Thomas kritisch over werkgever INEOS Grenadiers: 'Houding van de ploeg kwam echt als een verrassing' Wielrennen
Wielrennen

Thomas kritisch over werkgever INEOS Grenadiers: 'Houding van de ploeg kwam echt als een verrassing'

Thomas kritisch over werkgever INEOS Grenadiers: 'Houding van de ploeg kwam echt als een verrassing'

Geraint Thomas kende in 2022, na een aantal mindere seizoenen, een sterk seizoen. Zo wist hij in het tricot van INEOS Grenadiers onder meer de Ronde van Zwitserland op zijn naam te schrijven en derde te worden in de eindrangschikking van de Tour de France. Toch heeft de Brit zich recentelijk kritisch uitgelaten over zijn huidige werkgever.

In een uitgebreid interview met Cyclingnews laat de 36-jarige Thomas er geen gras over groeien en haalt hij flink uit. Uit het interview blijkt dat de relatie tussen de in Wales geboren klassementsrenner en de ploeg die een chemiebedrijf en een autofabrikant als hoofdsponsors kent, op zijn zachtst gezegd als gespannen te beschouwen valt. De contractonderhandelingen die Thomas afgelopen winter met de ploegleiding voerde, vormen de basis van zijn kritiek. 'Het voelde alsof ze uitgingen van wat statistieken, in plaats van mij als persoon die ze al heel lang kennen.'

Eind 2021, toen de desbetreffende gesprekken plaatsvonden, had Thomas het idee dat hij in een oogwenk niet meer als klassementsman in een drieweekse ronde gezien werd. Hij kreeg dan ook te horen dat hij vanaf 2022 als ondersteunende renner en mentor van het team (met oog op aanstromende talenten) verder zou gaan. 'Dat was echt een verrassing. Ze veranderden opeens helemaal van houding, terwijl ik echt pas één slechte Tour had gereden', aldus de winnaar van de Tour in 2018 daaromtrent.

Thomas twijfelt over voortzetten van carrière als wielerprof

In eerste instantie besloot Thomas de beslissing te accepteren. 'Maar in mijn achterhoofd had ik altijd het idee dat ik moest bewijzen dat ze ongelijk hadden', relativeert hij zijn besluit. Toch wist de geboren Welshman zijn gram te halen: hij won de Ronde van Zwitserland en werd daardoor toch toegevoegd aan het 'groepje' kopmannen van INEOS Grenadiers in de Tour. Dat resulteerde in een knappe derde plaats in het eindklassement. Het feit dat hij zich nu kritisch uitlaat over zijn ploeg, heeft volgens Thomas te maken met zijn opgedane ervaring. 'Als je ouder wordt en meer zelfvertrouwen krijgt, zeg je sneller wat je denkt.'

Thomas tracht ondanks zijn uitgesproken bezwaren de rol van kopman in één van de drie grote rondes in 2023 af te dwingen, waarbij hij persoonlijk duidelijk naar de Giro d'Italia neigt. Daarbij benoemt hij nadrukkelijk het feit dat Adam Yates en Richard Carapaz de ploeg verlaten. 'Egan Bernal is ook nog een groot vraagteken na zijn ongeluk. Dan heb je alleen Daniel Felipe Martinez nog, maar ik denk dat de spoeling verder erg dun is. Want ook Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov zijn er nog niet helemaal, ondanks dat ze goed bezig zijn. Anderzijds ben ik er nog niet eens uit of ik wel profwielrenner wil blijven. Dat wil ik eerst zo snel mogelijk beslissen voor mezelf. Ik acht de kans nu 50-50', sluit hij af.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws