Tumultueuze sprint in Famenne Ardenne Classic: De Lie wint met één been ingeklikt Wielrennen
Wielrennen

Tumultueuze sprint in Famenne Ardenne Classic: De Lie wint met één been ingeklikt

Tumultueuze sprint in Famenne Ardenne Classic: De Lie wint met één been ingeklikt

Arnaud De Lie heeft de Famenne Ardenne Classic gewonnen. De Belg van Lotto-Dstny was met afstand de snelste in Marche-en-Famenne, maar leek nog bijna de zege te verliezen. Hij schoot namelijk uit zijn klikpedaal in de laatste honderd meter. Hij had echter zoveel meer snelheid dan de rest, dat hij toch nog kon winnen.

In en om Marche-en-Famenne vond zondag de Famenne Ardenne Classic plaats. 188 kilometer na de start in de Waalse stad, zou het peloton er ook weer finishen. In de tussentijd zouden er wel aardig wat lastige hellingen bedwongen moeten worden. Zo stonden onder andere de Côte de Roy (3,4 kilometer aan 5,2 procent) en Waha (1,9 kilometer aan vier procent) op het programma in de lokale ronde. Beide hellingen moesten meermaals bedwongen worden.

Kopgroep met Bystrøm en Habets komt niet ver, Laporte valt al vroeg aan

De vlucht van de dag bestond uit zes renners en kwam al vrij snel tot stand. Voormalig beloftenwereldkampioen Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Circus-Wanty), Cyrus Monk (Q36.5 Pro Cycling), Carl-Frederik Bévort (Uno-X Dare Development), Anton Stensby (Team Coop-Repsol), Miguel Heidemann (Leopard TOGT Pro Cycling) en Nederlander Jordan Habets (Metec-SOLARWATT) kregen een toegift van het peloton. Al snel werden zij echter weer ingerekend.

Het leverde een interessante strijd op, met heel veel ontsnappingspogingen die niet ver kwamen. Een aantal noemenswaardige pogingen waren die van Yves Lampaert (Soudal-Quick Step) en kersvers Europees kampioen Christophe Laporte (Jumbo-Visma) en de poging van Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step) en Fabio Christen (Q36.5).

Cavagna en Wellens pakken een mooi gat, Jumbo-Visma mist de slag

Die laatste poging was heel dreigend, aangezien ook Tim Wellens (UAE), Hugo Page (Intermarché) en Stan Dewulf (AG2R) mee waren gesprongen. Het kwintet zette alles op alles, maar werd toch weer ingerekend door een hard rijdend peloton. In de ultieme finale probeerde Lampaert het nog eens. Hij kreeg opnieuw een renner van Jumbo-Visma met zich mee, dit keer Dylan van Baarle. Ook Dewulf zat mee, net als Luca Mozzato (Arkéa). Zij konden echter niet voorkomen dat er gesprint werd.

Toch sprinten na vermakelijke finale, De Lie wint

Met nog iets meer dan een kilometer te rijden werd het kwartet ingerekend, waarna de sprintvoorbereiding in volle gang was. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) kreeg een lange lead-out van Ramon Sinkeldam, maar werd geparreerd door De Lie. De Waal van Lotto-Dstny had met afstand het meeste snelheid, maar schoot uit zijn pedaal! De Belg moest volle bak doorrijden met zijn nog ingeklikte linkerbeen, maar had zoveel voorsprong gepakt dat hij toch de zege kon pakken.

Uitslagen Famenne Ardenne Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news