Zelfs een lekke band houdt Stuyven niet van de Europese titel: Belg wint na fenomenale solo Gravel
Gravel

Zelfs een lekke band houdt Stuyven niet van de Europese titel: Belg wint na fenomenale solo

Zelfs een lekke band houdt Stuyven niet van de Europese titel: Belg wint na fenomenale solo

Jasper Stuyven heeft in Oud-Heverlee het Europees kampioenschap gewonnen. De Belg van Lidl-Trek pakte ondanks een lekke band een mooi gat met nog zo'n 25 kilometer te rijden en bouwde zijn voorsprong almaar verder uit. Tim Merlier en Paul Voss mochten mee op het podium

Een gigantisch deelnemersveld op het EK gravel bij de mannen zorgde voor een vliegensvlugge start in Oud-Heverlee. Na de eerste bocht naar links, werd het namelijk al smal. Crossers als Tim Merlier en Thibau Nys waren bij de pinken. Zij startten rap om niet in het gedrang te komen. Vanaf positie 25, moesten de renners vol in de ankers.

Vice-wereldkampioen Oss en favoriet Nys vallen weg

Maar alle favorieten kwamen goed door de beginfase en geen enkele belangrijke naam was gelost. Eli Iserbyt probeerde een vroege schifting te veroorzaken, maar kwam niet weg. De eerste serieuze ontsnapping was van Ryan Kamp. Ook de Nederlander kreeg echter geen groot gat. Al snel maakten dertig renners zich los van de anderen.

Wat volgde was een heuze afvalkoers. Een combinatie van pech en kramp zorgden ervoor dat Nys (valpartij), Daniel Oss (mechanische pech) en Alessandro De Marchi (kramp) de kopgroep moesten laten rijden. Ook mannen als Jan Bakelants, Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en vele anderen zouden de groep al relatief vlug moeten laten lopen.

Colman pakt een mooi gat, maar Stuyven gaat over hem heen

Voorin begon met intussen met aanvallen. Gianni Vermeersch en Tim Merlier pakten een mooi gat, waarna Stuyven en Florian Vermeersch er naartoe knalden. Toen de rust weer terugkeerde, vloog Alex Colman er vandoor. De Belg pakte een mooi gat van ruim een minuut, lieten de topfavorieten zich verrassen?

Nee, zo bleek. Een elitegroepje maakte zich los van de andere favorieten. G. Vermeersch, F. Vermeersch, Stuyven, Merlier, Petr Vakoc (kent u hem nog), Paul Voss en Lander Loockx gingen achter Colman aan, maar ze kwamen niet terug. Totdat Stuyven besloot er een solo-operatie van te maken met nog zo'n 25 kilometer voor de wielen. Hij knalde op en over Colman en de anderen moesten alle zeilen bijzetten om mee te gaan.

Winst voor Stuyven, Merlier wordt tweede

Meegaan lukte niet en in de finale bouwde Stuyven zijn voorsprong alleen maar verder en verder uit. De mannen achter hem vonden berusting in het feit dat ze voor plek twee aan het rijden waren. Gianni Vermeersch probeerde het nog een aantal keer, maar had niet de benen om de sprong te maken. Stuyven soleerde naar de overwinning. Achter hem volgden Merlier en Voss die tweede en derde werden. Wereldkampioen Vermeersch werd vierde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws