UAE Team Emirates: Het wordt tijd dat miljoenenploeg in 2023 iets minder FC Pogacar is Wielrennen
Wielrennen

UAE Team Emirates: Het wordt tijd dat miljoenenploeg in 2023 iets minder FC Pogacar is

UAE Team Emirates: Het wordt tijd dat miljoenenploeg in 2023 iets minder FC Pogacar is

De laatste in de rij van achttien WorldTourploegen, die voor 2023 op de UCI-lijst staan. UAE Team Emirates is niet de minste om mee af te sluiten, want de ploeg van Tadej Pogacar deed en doet er werkelijk alles aan om Jumbo-Visma te kunnen bijbenen. In de Leiderstrui blikt terug op 2022 en vooruit op 2023.

Eendagswedstrijden 2022: UAE Team Emirates

In tegenstelling tot Jumbo-Visma had UAE Team Emirates in 2022 niet per se een ploeg voor de grote eendagswedstrijden. Brandon McNulty, Alessandro Covi, Matteo Trentin, Jan Polanc, Pascal Ackermann, Marc Hirschi en Diego Ulissi schreven in de eerste maanden van het jaar echter allemaal een zege bij. Dat gebeurde veelal niet in de grootste wedstrijden, maar één of twee niveautjes daaronder.

Voor het grote geweld werd toch alleen gekeken naar Tadej Pogacar. De Sloveen begon z'n klassieker-voorjaar indrukwekkend met een solo van meer dan vijftig kilometer in Strade Bianche. Hij oogde sterk in Milaan-Sanremo, maar reed de rest op de Poggio niet los en werd vijfde. Na een reality-check in zijn allereerste kasseienklassieker (Dwars door Vlaanderen) toonde Pogi zich een snelle leerling, door enkele dagen later in de Ronde van Vlaanderen finale te rijden met Mathieu van der Poel. De Nederlander won, Pogacar liet zich opsluiten en werd uiteindelijk nog gepasseerd door twee achtervolgers. Een frustrerende plek vier was zijn deel.

In deel twee van het seizoen was het andermaal Pogacar die de kastanjes uit het vuur haalde. Nadat Juan Ayuso en Marc Hirschi de Circuito de Getxo en Giro della Toscana hadden gewonnen, schoot Pogacar raak in de GP Montréal, Tre Valli Varesine en de Ronde van Lombardije. Het was zijn tweede overwinning in Il Lombardia op een rij, andermaal met speels gemak. Trentin en Hirschi sloten het seizoen voor UAE af met zeges in de Giro del Veneto en Veneto Classic.

Pogacar zegevierde in Strade Bianche
Pogacar zegevierde in Strade Bianche

Rondes 2022: UAE Team Emirates

In het rondewerk waren alle ogen uiteraard gericht op Pogacar en die liep duidelijk niet weg voor die verantwoordelijkheid. Hij was het hele jaar op de afspraak en won véél. In de UAE Tour won hij twee ritten en andermaal het eindklassement en in de Tirreno-Adriatico was hij ook een klasse apart met twee ritzeges en de eindzege. Na een lang trainingsblok keerde Pogacar terug in de Ronde van Slovenië, waar hij andermaal twee etappes en het klassement won.

Vervolgens was het tijd voor de Tour de France. Pogacar had in 2020 en 2021 gewonnen en schoot ook in 2022 uit de startblokken. Hij won twee ritten in de eerste week en claimde zo al snel de gele trui. Die hield hij lang vast, totdat hij door Jumbo-Visma en Jonas Vingegaard werd gekraakt. Pogacar sloeg terug met ritwinst in de derde week, maar het beste was er wel vanaf. Hij werd tweede en mocht zich troosten met de witte jongerentrui.

In de rittenkoersen toonde UAE Team Emirates zich het hele jaar wel van voren, maar was het zonder Pogacar lang niet zo dominant als met. Fernando Gaviria won twee etappes in Oman, McNulty schoot raak in Parijs-Nice en João Almeida won knap een rit in Catalonië. De Portugees werd als kopman uitgespeeld in de Giro d'Italia, maar moest daar vroegtijdig opgeven met een coronabesmetting. Covi won nog wel een etappe.

Na een oppermachtige vertoning in Slovenië (waar naast Pogacar ook Rafal Majka twee etappes won) was er in het najaar nog succes. Ackermann en Almeida wonnen ritten in Polen en Burgos en Marc Soler en Juan Sebastián Molano pakten een ritzege in de Vuelta a España. Voor het klassement was Ayuso de grote verrassing, door in z'n eerste grote ronde meteen derde te worden. Almeida sloot af als nummer vijf.

Juan Ayuso werd derde in de Vuelta.
Juan Ayuso werd derde in de Vuelta.

Eindcijfer met onderbouwing: 8,2

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Eén keer een 7, drie keer een 9, maar toch vooral vaak een 8 van de redactie. Niet zo gek, want hoewel UAE Team Emirates een bijzonder goed seizoen draaide, was dat met deze selectie ook wel te verwachten. Er zit nog veel rek in, want UAE moet ook zonder Pogacar gaan presteren. Kunnen Almeida en Ayuso het bolwerken in de Giro en de Vuelta? En kan de ploeg een beetje meer in de grote Vlaamse klassiekers?

Transfers 2022/2023: UAE Team Emirates

Een winter niet gekocht, is een winter niet geleefd. UAE Team Emirates zwaaide zeven renners uit en haalde er logischerwijs ook zeven binnen. Bij de vertrekkers zaten weinig opvallende namen. Alexys Brunel stopte ermee en Rui Costa en Gaviria voelden aan hun water dat hun tijd er bij UAE wel opzat. Costa ging naar Intermarché-Circus-Wanty, Gaviria naar Movistar. Maximiliano Richeze - de vaste rechterhand van Gaviria - werd ook uitgezwaaid, net als de mindere goden Joel Suter, Oliviero Troia en Yousif Mirza.

Daar werd een stuk meer kwaliteit voor teruggehaald. De klimkern rond Pogacar, Almeida en Ayuso werd nog maar eens versterkt met klimmers Adam Yates, Felix Großschartner en Jay Vine. Ook Tim Wellens en Domen Novak kunnen een aardig stukje bergop. Sjoerd Bax werd - net als Wellens - gehaald voor de klassiekerkern en met Michael Vink werd er een hardrijder binnengehaald. Vink was virtueel kampioen op MyWhoosh.

Adam Yates (links) en Tim Wellens (rechts) waren twee van de zeven aanwinsten. 
Adam Yates (links) en Tim Wellens (rechts) waren twee van de zeven aanwinsten. 

Ones to watches 2023: UAE Team Emirates

Het wordt tijd dat miljoenenploeg in 2023 iets minder FC Pogacar is. UAE Team Emirates rekent logischerwijs vaak en veel op z'n Sloveense leider, maar er zit nog zoveel meer kwaliteit in de ploeg. Dat is na een succesvolle transferwinter alleen maar beter geworden. Naast Almeida en Ayuso kan met Adam Yates een ijzersterke renner worden ingezet voor het rondewerk. De Brit bewees de afgelopen jaren meermaals dat hij in goede vorm bij de wereldtop hoort, al zal hij ongetwijfeld ook z'n werk voor anderen gaan doen.

Na zijn derde plaats in de Vuelta lijkt achter Pogacar toch wel Ayuso de grote man. De Spanjaard gaat nog geen Giro of Tour doen, maar durfde al wel uit te spreken dat hij in de Vuelta a España voor de eindzege gaat. Dat is wel even een andere categorie dan Almeida en Yates, die doorgaans dromen van top vijf en misschien een podium. In de rittenkoersen van een week kunnen Pogacar, Ayuso, Almeida en Yates echter alle vier winnen.

De klassiekerkern is voor 2023 versterkt, al worden we er op voorhand nog niet per se heel warm van. Eigenlijk lijkt UAE vooral voor de klimklassiekers sterk. Naast Pogacar (die weer de Ronde van Vlaanderen zal doen) schrijven we toch ook zeker nieuwkomer Wellens en de Italianen Covi, Formolo en de Zwitser Hirschi op. Voor de andere kasseienklassiekers in Vlaanderen zal er naast Trentin gekeken gaan worden naar Bax, die een rol als kopman krijgt.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws