Uijtdebroeks: 'Als Evenepoel Vuelta niet had gewonnen, dan was druk misschien op mij komen te liggen' Wielrennen
Wielrennen

Uijtdebroeks: 'Als Evenepoel Vuelta niet had gewonnen, dan was druk misschien op mij komen te liggen'

Uijtdebroeks: 'Als Evenepoel Vuelta niet had gewonnen, dan was druk misschien op mij komen te liggen'

Cian Uijtdebroeks zou in 2024 zijn eerste grote ronde rijden, maar wie tijdens de persdag van BORA-hansgrohe goed luisterde, hoorde hem plots op de lijst staan voor de Vuelta a España. Een keuze die is gemaakt na de gewonnen Vuelta van Remco Evenepoel, vertelt Uijtdebroeks aan Sporza.

De 19-jarige Belg reed in 2022 zijn eerste seizoen in WorldTour en presteerde uitstekend. Hij werd achtste in de Tour of Norway, derde in de Sibiu Cycling Tour en hij won met overmacht de Tour de l'Avenir, ook wel de Ronde van de Toekomst genoemd. Niet zo gek, met Tadej Pogacar, Egan Bernal, David Gaudu, Miguel Ángel López en Nairo Quintana tussen de oud-winnaars. Wie de Tour de l'Avenir wint, heeft een mooie toekomst voor zich.

En dus kwam BORA-hansgrohe in de winter naar Uijtdebroeks toe en werd hem voorgelegd om in 2023 toch maar een grote ronde te doen. De Vuelta a España staat voor komend seizoen op z'n kalender. 'Remco Evenepoel speelde daarin mee, maar ook de factor Ayuso. Hij is op zijn negentiende derde geëindigd in de Vuelta. En ook de jonge Marco Brenner (Team DSM, red.) is in bepaalde etappes naar voren gekomen. Het belangrijkste is dat die jongens zich niet hebben opgebrand. Het is dus geen risico om op mijn leeftijd al een grote ronde te rijden', zo redeneert Uijtdebroeks.

Uijtdebroeks blij met bliksemafleider Evenepoel

'Het wordt een ervaring die ik moet meenemen naar de toekomst', zegt hij over zijn ambities in de Vuelta van 2023. 'Ik denk niet dat ik een resultaat zal rijden. Een klassement is al helemaal niet de verwachting.' Hij kijkt er vooral heel erg naar uit en hoopt resultaattechnisch vooral in de rittenkoersen van een week te scoren. 'Ik hoop om enkele keren in de top tien te eindigen van WorldTour-rittenkoersen.'

Daarbij helpt het mee dat Uijtdebroeks ondanks zijn uitstekende prestaties nog niet onder het vergrootglas ligt in België. Met Evenepoel heeft hij een perfecte bliksemafleider. 'Het is rustgevend om iemand te hebben die het je voordoet. Als er bij mij bepaalde dingen misgaan, dan zal ik denken: “Dat is bij Remco ook gebeurd, dus dat is geen schande.” België wachtte al zo lang op een groterondewinnaar. Als Remco de Vuelta niet had gewonnen, dan was die druk misschien op mij als winnaar van de Toekomstronde komen te liggen. Maar ik groei graag in de luwte.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws