Uno-X blijft maar winnen: blok beton Abrahamsen houdt Girmay en Groves af in Brussels Cycling Classic Wielrennen
Wielrennen

Uno-X blijft maar winnen: blok beton Abrahamsen houdt Girmay en Groves af in Brussels Cycling Classic

Uno-X blijft maar winnen: blok beton Abrahamsen houdt Girmay en Groves af in Brussels Cycling Classic

Jonas Abrahamsen (Uno-X) heeft in de Belgische hoofdstad de Brussels Cycling Classic gewonnen. De 28-jarige Noor was de beste van een grote kopgroep die ontstond na een interessante fase in de Vlaamse heuvels. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) werd tweede, voor Alpecin-Deceuninck-kopman Kaden Groves.

Daags na de door Alexander Kristoff gewonnen Heistse Pijl moest een deel van dat peloton zondag alweer vroeg aan de ontbijttafel verschijnen. Om 10.15 uur (omwille van de Dauphiné later op de middag) werden de renners op gang geschoten voor 218 kilometer koers in en rondom Brussel, waarbij er ook nog een uitstapje werd gemaakt naar de Vlaamse Ardennen met de Muur van Geraardsbergen en Bosberg.

Zes coureurs reden in de openingsfase weg van het peloton: Kamiel Bonneu (SportVlaanderen-Baloise), Ceriel Desal (Bingoal-WB), Martin Svrcek (Soudal Quick-Step), Alexis Gougeard (Cofidis), Thibaud Gruel (Groupama-FDJ) en Riccardo Lucca (VF Group-Bardiani CSF Faizané) namen de benen en kregen daarvoor ook de nodige ruimte van het peloton.

Ook waren er al wat opgaves en niet-starters te melden. Laurence Pithie van Groupama-FDJ en Alessandro Covi (UAE-Team Emirates) verschenen niet aan het vertrek, mannen als Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL) en Madis Mikhels (Intermarché-Wanty) zochten vrij vlot al de bus op.

Kristoff komt in moeilijkheden in de heuvelzone

Richting de eerste passage van de bekende heuvels in de Vlaamse Ardennen trachtte Liam Slock (Lotto-Dstny) de oversteek naar voren te maken, waar hij ook in slaagde. Zodoende werd het zestal voorin een zevenkoppige groep, maar in het peloton ging het tempo onder leiding van Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) omhoog.

De man uit Eritrea reist na deze koers huiswaarts en wilde er zodoende nog eens wat van maken, maar hij kreeg de grootste concurrenten niet direct los. Enkel Kristoff miste de slag, hij werd op de Muur al uit de wielen gereden en keek na de Bosberg naar een nog grotere achterstand van één minuut aan. Tot overmaat van ramp reed ook Soren Waerenskjold nog lek namens Uno-X.

Een mooie groep reed weg, met daarbij onder meer Girmay en diens adjudant Mike Teunissen. Ook UAE-Team Emirates toonde initiatief, met Juan Sebastian Molano en Marc Hirschi. Zodoende ontstond er na de heuvelzone een strijd tussen de eerste groep, van circa veertig renners, en het achteropkomende peloton. Daar reed vooral TotalEnergies hard om sprinter Emilien Jeanniere terug te kunnen laten keren.

Met nog vijftien kilometer te gaan moesten ze van achteren de witte vlag hijsen, op het moment dat Hirschi bergop nog maar eens een versnelling plaatste. Middels een kleine uitloper ontstond er een nieuwe wedstrijdsituatie, ingegeven door een uitval van Jonas Abrahamsen (Uno-X) en opnieuw Svrcek. Dit tweetal reed met twintig seconden voorgift Brussel in.

Abrahamsen zag op vijf kilometer van het einde dat zijn makker na een dag in de vroege vlucht aan het einde van zijn krachten zat en legde er nog een extra versnelling bovenop. De beresterke knecht was er in de Tour, Tirreno-Adriatico en Dwars door Vlaanderen al eens dicht bij, maar boekte nu dan eindelijk zijn eerste profzege.

Achter de Noor trachtte Intermarché-Wanty de boel op een lijn te krijgen met onder meer Teunissen, die zijn kopman Girmay nog wel tweede zag worden. Kaden Groves werd derde.

Uitslag Brussels Cycling Classic 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws