Update | Coronagolf Quick Step zet door; opnieuw twee ploegleiders positief en naar huis Wielrennen
Wielrennen

Update | Coronagolf Quick Step zet door; opnieuw twee ploegleiders positief en naar huis

Update | Coronagolf Quick Step zet door; opnieuw twee ploegleiders positief en naar huis

(2 juli) Tom Steels zit zaterdag in de tweede etappe van de Tour de France niet meer achter het stuur. De Belgische ploegleider van Quick Step-Alpha Vinyl heeft vrijdag positief getest op corona en gaat daarom naar huis. Ook persman Phil Lowe, die zaterdag nog innig knuffelde met Yves Lampaert na zijn zege, testte zaterdag positief.

Steels was in de Tour als sportief directeur, een rol die zal worden overgenomen door Davide Bramati, zo meldt Quick Step in een kort statement op social media. De grote vraag is nu natuurlijk: houdt The Wolfpack corona nu verder buiten de deur? De ploeg van Patrick Lefevere pakte in de openingstijdrit het geel na de verrassende ritzege van Yves Lampaert. Zaterdag is er een nieuwe kans met een potentiële massasprint voor Fabio Jakobsen.

In Het Nieuwsblad schrijft Lefevere in zijn column dat de schrik er goed in zit bij zijn team. 'Telkens als mijn telefoon gaat, houd ik mijn hart vast. We krijgen op dit moment meer dan ons deel. Voor het vertrek naar Denemarken hadden we al twee afvallers. Communicatiemanager Alessandro Tegner en osteopaat Steven Vrancken testten allebei positief en zijn thuis achtergebleven. In Denemarken is het niet gestopt. Tim Declercq is uitgevallen, daarna ook nog mechanieker Lounes Verschaeve en Karolien Rector, onze voedingsverantwoordelijke. Zij werken gelukkig grotendeels apart van de renners, maar geruststellend is het allemaal niet.' Later op de dag volgde er dus nog een nieuwe positieve test volgens HLN, en wel van persman Lowe.

Steels niet de eerste (en ook niet de laatste?)

De positieve coronatest is overigens verre van de eerste in de afgelopen dagen, maar wel de eerste tijdens de Tour. Voorafgaand aan de start in Kopenhagen testten er al meerdere renners positief op Covid-19. Zij werden allemaal van de lijst gehaald en vervangen. Bij Jumbo-Visma testte sportief directeur Merijn Zeeman positief. Hij was nog niet in Denemarken en zal de eerste dagen van de Tour vanuit huis bekijken.

Dat corona een rol zal spelen in de Tour de France, lijkt een zekerheid. De UCI maakte al een Covid-protocol, waarmee per geval kan worden gekeken wat er moet gebeuren. Volgens de reglementen kan het zo zijn dat een renner met corona, maar een hoge ct-waarde, in koers kan blijven. Ook is de regel eraf dat er bij twee of meerdere positieven binnen een team de hele ploeg naar huis moet.

Update - 8 juli 2022 (12.00 uur): Ook Lodewyck en Peeters testen positief

De coronagolf bij Quick Step Alpha Vinyl duurt voort. Ploegleiders Klaas Lodewyck en Wilfried Peeters hebben positief getest op het virus en moeten de Tour de France verlaten, meldt Sporza. Rick Van Slycke en Geert Van Bondt zijn de vervangers van het tweetal. Eerder moest Tom Steels de koers al verlaten als ploegleider, terwijl renner Tim Declercq niet kon starten.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news