Update II | Astana belooft salaris snel te betalen en wijt achterstanden aan onrust in Kazachstan Wielrennen
Wielrennen

Update II | Astana belooft salaris snel te betalen en wijt achterstanden aan onrust in Kazachstan

Update II | Astana belooft salaris snel te betalen en wijt achterstanden aan onrust in Kazachstan

(1 maart 2022) Astana Qazaqstan Team ging 2022 met grote ambities en daarvoor trok het enkele grote namen aan. Vincenzo Nibali, Gianni Moscon, Joe Dombrowski; het mocht wat kosten. VeloNews claimt nu echter dat de renners in 2022 nog geen cent salaris hebben ontvangen.

Het loon van januari wordt doorgaans bij ieder bedrijf aan het einde van de maand uitbetaald, maar de rekening van Nibali en consorten bleef leeg. Er is ook nog geen salaris ontvangen over de maand februari. Op het moment van schrijven is het 2 maart, zijn er problemen bij de ploeg van ploegbaas Alexandre Vinokourov?

Het team wil tegenover VeloNews niet officieel reageren, maar via de onofficiële weg stelt het medium vast dat er op korte termijn sprake moet zijn van uitbetaling. Dat zou al in de komende dagen kunnen gebeuren. Astana zou begin 2022 betalingsproblemen hebben gekend, bovendien zou de administratieve afdeling niet al te snel en efficiënt werken.

De betalingsproblemen kunnen niet los worden gezien van de onrust in Kazachstan. Begin dit jaar gingen demonstranten dagen achter elkaar de straat op om te protesteren tegen hoge prijzen bij tankstations en chronische armoede in het land. Kazachstan verdient veel geld met de verkoop van gas, olie en mineralen, maar de bevolking is vaak arm. Door de demonstraties stapten enkele leden van de Kazachse overheid op en Astana Qazaqstan wordt gefinanciërd door de Kazachse overheid.

Update - 9 maart 2022 (08.40 uur): Astana-renners krijgen deel betaald, OM Luxemburg start onderzoek

De renners van Astana Qazaqstan Team hebben hun eerste salaris van 2022 uitbetaald gekregen, zo meldt Komsomolskaya Pravda. De Kazachse ploeg is daarmee echter allerminst uit de problemen. Het salaris van februari laat namelijk nog altijd op zich wachten. Niet zo gek: er is door het Luxemburgs Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar Abacanto SA, de betaalagent van Astana.

Het OM in Luxemburg doet niet zomaar wat, het onderzoek naar Abacanto SA zou voortvloeien uit een eerdere civiele zaak. Destijds werd het financiële bedrijf beschuldigd van vervalsing van documenten, misbruik van bedrijfsmiddelen, vertrouwensbreuk, witwassen van geld en fraude. Abacanto SA regelt al jaren alle financiële zaken van Astana, maar ze staan al sinds januari 2021 in de spotlights. Een jaar geleden werd reeds een huiszoeking gedaan door de politie op het kantoor in Luxemburg. Inmiddels zijn er meerdere getuigen opgeroepen in de rechtbank.

Alexandre Vinokourov is als baas van Astana ook genoemd in het onderzoek, maar de Kazach wast z'n handen in onschuld. 'Om eerlijk te zijn vernam ik het hele verhaal van de pers en tot dat moment was ik niet bekend met de details van dit onderzoek.'

Update II - 11 maart 2022 (11.10 uur): Astana Qazaqstan wijst naar onrust in Kazachstan

Astana Qazaqstan Team heeft in een verklaring aan de renners en stafleden de financiële achterstanden geweten aan de onrust in Kazachstan, meldt VeloNews. In tegenstelling tot eerdere berichten hebben sommige renners in 2022 nog geen euro betaald gekregen. Naast het onderzoek dat loopt naar licentiehouder en financiële partner Abacanto SA wordt er gewezen naar de instabiliteit in Kazachstan, waar tevens een nieuwe overheid aan het roer staat.

Teamdirecteur Assem Kunakbayeva zond op 9 maart een bericht uit naar de ploeg. 'We zijn ervan op de hoogte dat jullie nog geen salaris hebben ontvangen over januari en/of februari, maar weet dat we er alles aan doen om dit zo snel mogelijk af te handelen. We hebben wat problemen moeten oplossen in Kazachstan, nadat de overheid daar recent is veranderd. De fondsen voor het team moeten zo snel mogelijk vrij worden gegeven.'

Astana Qazaqstan bouwt voor een groot gedeelte op geld uit Kazachstan, waar mensen dit jaar al meermaals de straat op gingen om te protesteren tegen de chronische armoede in het land. De ploeg zit sowieso in de penarie, nu er een onderzoek loopt naar het bedrijf waar Astana al jaren mee samenwerkt. Abacanto SA wordt onder meer beschuldigd van het witwassen van geld en fraude. In vertrouwelijke documenten van Deloitte staat dat er bij Astana de afgelopen jaren sprake was van hoge uitgaven aan onder meer zaakwaarnemers, privéjets, PR-activiteitene en dure horloges.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws