Update III | Cataldo mag twee weken na horrorval ziekenhuis verlaten Wielrennen
Wielrennen

Update III | Cataldo mag twee weken na horrorval ziekenhuis verlaten

Update III | Cataldo mag twee weken na horrorval ziekenhuis verlaten

(21 maart 2023) Na de openingsetappe kan er al een streep door de klassementsambities van Adam Yates in de Ronde van Catalonië. De kopman van UAE Team Emirates kwam in de finale ten val en verloor meer dan tien minuten. Dario Cataldo was het grootste slachtoffer van de val en liep onder andere meerdere breuken op. Wel is de renner stabiel, zo meldde zijn ploeg.

De finale was technisch en omdat zowel de sprinters als de klassementsrenners voorin wilden zitten, leidde dat tot nerveuze taferelen. Een valpartij volgde dan ook snel. Aanvankelijk waren vooral Dario Cataldo van Trek Segafredo en Michael Storer (Groupama-FDJ) de voornaamste slachtoffers. Waar Storer de koers kon uitrijden, moest Cataldo de strijd staken. Later bleek ook dat Yates tegen de grond was gegaan in de finale.

Yates kon de etappe uitrijden, maar aan zijn gezicht en shirt was te zien dat hij er zeker niet ongeschonden vanaf is gekomen. In een update van zijn ploeg wordt duidelijk dat de Britse ronderenner vooral last heeft van schaafwonden. Yates lijkt de koers dus te kunnen voortzetten, maar het klassement is na de eerste dag geen optie meer.

Tekst gaat verder onder Tweet

Namens Team DSM ging klimmer Chris Hamilton tegen de vlakte. Hoewel de Australiër de etappe uitreed, bleek later op de avond dat de renner de rittenkoers niet kan voortzetten. In een update meldt DSM dat Hamilton bij de val zijn elleboog heeft gebroken.

Cataldo loopt zware blessures op

Cataldo raakte zwaargewond bij de valpartij. Zo meldt Trek-Segafredo dat de renner een breuk heeft in zijn linkerdijbeen, in het kogelgewricht van zijn heup en twee breuken in de lendenwervelkolom. Die laatste twee breuken zouden geen neurologische gevolgen hebben. Ook heeft de Italiaan twee gebroken ribben, een gebroken linkersleutelbeen en een ingeklapte long aan beide zijden.

Cataldo is bij bewustzijn en zijn bloeddruk is stabiel. De renner verblijft momenteel in een ziekenhuis in Girona, maar zal naar een ander ziekenhuis in de Catalaanse plaats worden overgebracht. Daar zal hij opnieuw onderzocht worden en geopereerd worden aan de breuk in zijn dijbeen.

Update I - 23 maart 2023 (20.20 uur): Cataldo succesvol geopereerd

Dario Cataldo is succesvol geopereerd aan zijn dijbeenkopfractuur. Dat meldt Trek-Segafredo in een update. Verder is de coureur van de Intensive Care overgebracht naar de chirurgische afdeling van het ziekenhuis. Daar zal hij onder observatie blijven om te beoordelen of er een operatie nodig is voor de twee breuken in zijn lendenwervelkolom.

Update II - 27 maart 2023 (18.05 uur): Cataldo reageert voor het eerst na ernstige val

In een bericht op zijn Instagram blikt Dario Cataldo terug op zijn zware valpartij in de openingsetappe van de Ronde van Catalonië. De Italiaan liep een waslijst aan blessures op, waaronder meerdere breuken en een ingeklapte long aan beide zijden. 'Het was allemaal heel erg eng, tot het moment dat ze mijn longen konden stabiliseren', aldus Cataldo.

Recent onderging de renner een eerste succesvolle operatie. 'De eerste operatie is goed verlopen en ik zal snel een tweede operatie ondergaan aan mijn gebroken sleutelbeen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik nog leef, en dat er geen catastrofale consequenties zijn. Het kon nog erger.'

Cataldo wacht nog een lange revalidatie, maar die gaat hij optimistisch tegemoet. 'Ik wil mijn ploeg en de staf van het ziekenhuis in Girona bedanken voor alle steun. Er is nog een lange weg te gaan tot volledig herstel, maar ik beloof jullie dat ik zal terugkeren.'

Update III - 5 april 2023 (15.55 uur): Cataldo mag ziekenhuis verlaten, lange revalidatie wacht

Dario Cataldo, het grootste slachtoffer van een zware val in de Ronde van Catalonië, heeft dinsdag het ziekenhuis verlaten. Dat laat zijn ploeg Trek-Segafredo weten. 'Vrijdag heeft Dario een laatste operatie gehad, waardoor hij nu kan uitkijken naar het beginnen met fysiotherapie', klinkt het.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws