Update III | Girmay definitief niet verder in de Giro: 'Zal mijn oog wat rust moeten geven' Wielrennen
Wielrennen

Update III | Girmay definitief niet verder in de Giro: 'Zal mijn oog wat rust moeten geven'

Update III | Girmay definitief niet verder in de Giro: 'Zal mijn oog wat rust moeten geven'

(17 mei 2022) Biniam Girmay heeft niet volledig kunnen genieten van zijn ritzege in de Giro d'Italia. Op het podium ontkurkte hij de champagnefles, waarop de kurk hard in zijn oog knalde. Girmay zou niets meer kunnen zien met zijn linkeroog en is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Een pijnlijk gegeven voor de renner van Intermarché-Wanty-Gobert, die beduusd bleef staan op het podium. Na afloop van de rit zou hij eigenlijk naar de persconferentie moeten, maar zijn ploeg besloot om hem direct naar het ziekenhuis te laten vervoeren. Girmay klaagde over pijn aan zijn linkeroog, waarmee hij niets meer kon zien.

Updates onder de video!

Update - 17 mei 2022 (20.00 uur): Intermarché besluit woensdag of Girmay verder rijdt

Of Girmay de Giro d'Italia voort kan zetten, is nog allerminst zeker. Volgens het doorgaans goed ingelichte CyclingNews, besluit zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert woensdagochtend pas of de kersverse ritwinnaar fit genoeg is om te starten. Nieuws over zijn blessure(s) blijft voorlopig uit. De ploeg heeft wel aan RCS sport gemeld dat Girmay teruggekeerd is naar het hotel van de ploeg en daar aan het uitrusten is. Een medische update komt woensdagochtend.

Update II - 17 mei 2022 (21.10 uur): 'Girmay had een bloeding in de voorste oogkamer'

Intermarché-Wanty-Gobert-ploegdokter Piet Daneels is met een verduidelijking gekomen van de blessure van Biniam Girmay. De Eritreeër liep een blessure op nadat de kurk van een fles Prosecco in zijn oog schoot op het erepodium. 'Na de ceremonie kon Girmay niet meer zien', vertelde de dokter aan Sporza.

Er zijn gelijk maatregelen getroffen. 'We zijn meteen naar het ziekenhuis van Jesi gekomen, hier is hij goed behandeld geweest. Hij had een bloeding in de voorste oogkamer. Zo'n bloeding is niet bedreigend voor het oog zelf, maar het is belangrijk dat dit wordt opgevolgd. Op dit moment is het beter. Hij ziet terug. Maar om te beslissen of hij morgen start, daar zal nog een nacht moeten overgaan.'

De blessure is in ieder geval niet niks. Girmay heeft serieus last. 'Zoals het er nu uitziet, denk ik niet dat er blijvende schade is, maar dat moeten we nog even afwachten. Morgen volgt er een nieuwe evaluatie, maar met dit voorval gaan we toch voorzichtig zijn.'

Update III - 18 mei 2022 (08.00 uur): 'Girmay gaat Giro d'Italia verlaten'

Biniam Girmay gaat woensdag niet meer opstappen in de Giro d'Italia, zo bevestigt de sprinter via zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert. Girmay claimt dat er geen grote schade is aan het oog, maar Intermarché-Wanty-Gobert en hij willen geen risico nemen. Op woensdag - als het peloton onderweg is voor de elfde etappe - zal Girmay meer tests ondergaan in het ziekenhuis.

Volgens teamdokter Piet Daneels is het belangrijk dat er voorzichtig wordt omgesprongen met de blessure van Girmay. 'De evolutie van zijn letsel gaat de goede richting uit en zal de komende dagen door een medisch team nauw opgevolgd worden. Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen.'

In een video van het team bedankt Girmay zijn ploeg voor het harde werk in de eerste tien dagen en dan voornamelijk in de tiende etappe, die Girmay won. 'Ik was een beetje teleurgesteld toen ik na het ziekenhuis terugkwam in het hotel, maar het lijkt niet ernstig, dus hebben we het nog even gevierd. Ik kan de Giro echter niet vervolgen, omdat ik mijn oog wat rust zal moeten geven.' Daar voegt hij op Instagram aan toe: 'Ik keek er naar uit om te vechten voor meer zeges en de paarse trui, maar helaas mis ik de rest van de Giro.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws