Valverde rijdt beter dan verwacht in Giro en denkt toch weer aan algemeen klassement Wielrennen
Wielrennen

Alejandro Valverde zegt het vrijwel voor iedere grote ronde die hij rijdt: 'Ik ga niet voor het klassement.' Daar komt de Spanjaard vervolgens binnen enkele dagen op terug, zo ook nu in de Giro d'Italia. De ervaren Spanjaard van Movistar draait er bij Cyclingnews niet langer omheen.

Valverde wees voor de Giro naar ploeggenoot Iván Ramiro Sosa, die namens Movistar de kopman zou zijn voor het klassement. Valverde zelf zou mikken op dagsucces, daar hij zichzelf op zijn leeftijd niet meer in staat achtte om een goed klassement te rijden. Daarmee vergat hij voor de goede orde dat hij vorig jaar in de Vuelta a España nog voor het podium streed, totdat hij door een crash naar huis moest.

De geschiedenis herhaalt zich bijna jaarlijks, want ook in de Giro staat Valverde er stiekem weer heel goed voor. Na tien etappes staat hij elfde, op slechts 1.23 minuten van leider Juan Pedro López en 1.11 minuten van de eerste serieuze klassementskandidaat João Almeida. Op de Etna finishte Valverde keurig bij de klassementsrenners. Zijn achterstand liep hij vooral op door een matige tijdrit op dag twee en op de Blockhaus gaf hij driekwart minuut toe op winnaar Jai Hindley.

Valverde gaat kijken of klassement mogelijk is

En nu? Valverde staat er namens Movistar veruit het beste voor in het klassement, daar Sosa al op 4.34 minuten staat. 'Het is moeilijk, maar we staan erbij en zullen het dag voor dag bekijken', zo legt Valverde zijn tactiek uit. Ik had niet verwacht dat ik er op de Blockhaus zo goed bij zou zitten (Valverde werd negende, red.) na een dag met 5.000 hoogtemeters. Ik was niet verrast, de Giro is altijd onvoorspelbaar.'

De prioriteit voor Valverde blijft het winnen van een Giro-etappe. In 2016 won hij er eentje bij zijn debuut en werd hij tevens derde in het eindklassement. Is een dergelijk scenario weer mogelijk? 'We gaan zien wat er gaat gebeuren. In het weekend van de tweede week zullen we zien of ik meedoe voor het klassement of dat ik me volledig zal richten op etappewinst.'