Update IV | Sagan maakt na twee maanden rentree op de weg in Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Update IV | Sagan maakt na twee maanden rentree op de weg in Zwitserland

Update IV | Sagan maakt na twee maanden rentree op de weg in Zwitserland

(28 maart 2022) Peter Sagan zal deze zondag niet aan de start staan van de Ronde van Vlaanderen. De Slowaak rijdt al weken achter de feiten aan en is nog geen moment in de buurt van een goed resultaat gekomen.

De coureur van TotalEnergies, waar hij voor veel geld binnen werd gehaald, begon zijn seizoen met corona. Daardoor liep hij een serieuze trainingsachterstand op, wat na een slecht Openingsweekend in Tirreno-Adriatico werd verergerd door bronchitis. Een vijfde plek in Milaan-Turijn gaf hoop voor Milaan-Sanremo, maar daar reed Sagan lek op een slecht moment.

Zowel in de E3 Saxo Bank Classic als Gent-Wevelgem werd Sagan vroeg gelost, waardoor zijn ploeg volgens L'Equipe nu besloten heeft om hem niet te laten starten in Vlaanderen, waar hij in 2016 nog wist te winnen. Sagan zou niet kunnen dealen met de kaap van de tweehonderd kilometer en niet in staat zijn om Anthony Turgis bij te staan in de finale. Turgis werd al tweede in Milaan-Sanremo, terwijl Dries Van Gestel namens de ploeg derde was in Gent-Wevelgem.

De eerstvolgende koers van Sagan zou nu het Circuit de la Sarthe moeten worden van 5 tot 8 april, waar ook onder meer Filippo Ganna gaat starten. Geoffrey Soupe vervangt Sagan in de Ronde.

Update - 6 april 2022 (15.25 uur): Sagan geeft ook op in Circuit Cycliste Sarthe

Peter Sagan heeft opnieuw moeten opgeven in een wielerwedstrijd. De Slowaak van TotalEnergies sloeg door een gebrek aan vorm de Ronde van Vlaanderen over en startte dinsdag in Circuit Cycliste Sarthe. In de tweede etappe kneep de sprinter al in de remmen. La Gazzetta dello Sport meldt dat Sagan nog altijd niet hersteld is van fysieke problemen.

Sagan, die deze winter al zijn tweede coronabesmetting doormaakte, moest in maart in de Tirreno-Adriatico opgeven door ziekte. Hij finishte nog keurig als vijfde in Milaan-Turijn, maar speelde vervolgens geen rol van betekenis in Milaan-Sanremo (mede door mechanische pech) en de E3 Saxo Bank Classic. In Gent-Wevelgem gaf hij op, de Ronde van Vlaanderen sloeg hij afgelopen zondag over.

Update II - 8 april 2022 (16.35 uur): Sagan weet niet wat er aan de hand is

Peter Sagan weet niet wat er met hem aan de hand is. De Slowaak slaagt er de laatste weken maar niet in om een fatsoenlijke koers uit z'n benen te schudden en dus gaf hij deze week ook op in Circuit Cycliste Sarthe. In gesprek met La Gazzetta dello Sport legt Gabriele Uboldi - woordvoerder van Sagan - uit dat er wordt gezocht naar de oorzaak voor de totale ineenstorting dit voorjaar. 'Peter is de laatste tijd niet goed, zijn benen doen pijn en hij worstelt bij grote inspanningen.'

Dat is geen best signaal, nadat Sagan in de winter een coronabesmetting doormaakte en in maart ziek werd. 'Hij is constant uitgeput en na de koers voelt hij zich slap. Hij heeft verschillende testen ondergaan om de oorzaak van het probleem te begrijpen. In Frankrijk gaan we daar mee verder. Er is iets aan de hand, want zelfs als Peter niet in vorm is, is hij niet zoals hij nu is. Ik heb hem in negen jaar samenwerking nog nooit zo uit de koers zien stappen.'

Parijs-Roubaix staat wel op zijn programma, maar Uboldi verwacht er weinig van. 'Dat wordt een moeilijk verhaal, maar die beslissing is aan het team. Zijn gezondheid is nu zijn prioriteit. We zijn niet bang dat er iets ernstigs aan de hand is, maar het is duidelijk dat we dit moeten oplossen.'

Update III - 29 april (12.55 uur): Sagan weer aan het trainen

Peter Sagan zit na een moeizaam voorjaar weer op de fiets. Dat maakt zijn ploeg TotalEnergies bekend via de officiële kanalen. De Slowaak nam een korte rustperiode, nadat hij in verschillende koersen op moest geven. Ook kon hij niet starten in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

De ploeg wijt de verminderde prestaties en gezondheid van Sagan aan een erdere Covid-besmetting, al wordt er niet bekendgemaakt met welke problemen hij precies te kampen had. De medische staf van de ploeg heeft nu in ieder geval groen licht gegeven om weer te starten met trainen, nadat ze de Slowaak uitvoerig onderzocht hadden.

Sagan zelf is erg blij dat hij weer aan de slag kan gaan en bedankt de ploeg voor de steun in de afgelopen periode. Hij gaat zich nu focussen op zijn rentree in het peloton. Normaliter maakt hij zijn comeback in de Ronde van Zwitserland, alvorens af te reizen naar Frankrijk voor de Tour de France.

Update IV - 9 juni 2022 (09.05 uur): Sagan terug in koers

Peter Sagan zal, na zijn uitstapje naar Unbound, vrijdag voor het eerst te zien zijn in een wegkoers. De man uit Slowakije is door zijn ploeg TotalEnergies opgenomen in de selectie voor de GP Kanton Aargau. Vaste knechten Maciej Bodnar en Daniel Oss zijn ook van de partij, evenals de Fransman Anthony Turgis. Al deze mannen zullen zondag ook aan de start staan van de Ronde van Zwitserland.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws