Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022 | Kan Groenewegen overleven tegen Van Aert en Hayter? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022 | Kan Groenewegen overleven tegen Van Aert en Hayter?

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022 | Kan Groenewegen overleven tegen Van Aert en Hayter?

Na het tijdritgeweld op woensdag vervolgt het Critérium du Dauphiné met een nieuwe heuvelrit. De vijfde etappe kan voor sprinters zijn, maar we hebben deze Dauphiné ook al gezien dat de sprinters het lastig hebben als het tempo wordt opgevoerd. Of wint er weer een vlucht? In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022 | Kan Groenewegen overleven tegen Van Aert en Hayter?

De vijfde etappe in de Dauphiné is vanuit de start lastig, maar welk scenario er wordt getekend, hangt toch vooral van de finale af. In de eerste twee uur bedwingen we de Col des Ecorbans (4,2 kilometer aan 5,6 procent) en de Côte de Dun (4,9 kilometer aan 6,8 procent), waarbij het hard zal waaien en het de vraag is wanneer er een leuke kopgroep vertrekt. Na 52 kilometer zal de rust wel wat terugkeren en kunnen eventuele gelosten terug aansluiten.

Na een lange overgangsfase - waarin het nergens echt vlak zal zijn - vormt de finale de uitdaging voor mannen zoals Dylan Groenewegen. Bij de eerste twee sprintkansen moest hij lossen, maar kan hij nu aanhaken? De Col du Bois Clair (2,7 kilometer aan 3,7 procent) en Côte de Vergisson (1,8 kilometer aan 4,8 procent) zijn niet al te lang én niet al te steil, maar als er harde koers wordt gemaakt, kan het zomaar weer eens lastig worden. Als we Google Maps erbij pakken, moet een goede Groenewegen dit kunnen op de laatste klim...

Tijden:
Start: 12.50 uur
Finish: rond 16.36 uur

Weer etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022

In startplaats Thizy-les-Bourgs regende het woensdag nog hard, maar rond de start om 12.50 uur zal het donderdag droog zijn. Er staat vanuit het vertrek wel een harde wind vanuit het noordwesten. Windkracht 4 bij de start, na de eerste klim van de dag neemt die wel iets af. In het tweede deel van de etappe, als we richting het oosten rijden, zit de wind op stukken wel schuin in de rug, maar van echt veel open vlaktes is in deze omgevingen geen sprake. Met een zonnetje en zo'n 17 graden mogen de renners verder niet klagen. Of ze nog iets met de wind gaan doen, hangt volledig van de renners af!

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022

Bij het bekijken van het parcours sorteerden we er al een beetje op voor, maar als Dylan Groenewegen deze Dauphiné een rit wil winnen, dan zou dit 'm weleens kunnen zijn. De Nederlander van Team BikeExchange-Jayco werd deze ronde al twee keer gelost in potentiële sprintkansen, kan hij nu wel aanhaken als er ongetwijfeld een ploeg is die het tempo gaat verhogen?

Er zullen namelijk wel ploegen zijn die bloed ruiken. Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Ethan Hayter (INEOS) kunnen iets beter een heuveltje over, maar hebben zich woensdag in de tijdrit ook enorm ingespannen. Trek-Segafredo en EF Education-EasyPost zagen we deze Dauphiné ook al meermaals op kop boren, wat dan vooral voor Jasper Stuyven (Trek) en Sean Quinn (EF) moet zijn geweest. Tonen ze donderdag opnieuw initiatief?

Bij Intermarché-Wanty-Gobert bewees Hugo Page al rap te zijn in zulke etappes, dus de Belgische formatie wil vast wel een gokje wagen op de pas 20-jarige Fransman. Kijken we verder, dan zal het voor ritwinst toch al van een kopgroep moeten komen. Zien we mannen zoals Greg Van Avermaet en Oliver Naesen (AG2R) nog eens in het offensief? Of stuurt Lotto Soudal met iemand als Harry Sweeny nog iemand vooruit?

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022 | Kan Groenewegen overleven tegen Van Aert en Hayter?
Dylan Groenewegen

Odds etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022

Dylan Groenewegen - 3,00
Wout van Aert - 3,75
Jordi Meeus - 12,00
Ethan Hayter - 15,00
Mikkel Honoré - 21,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 5 Critérium du Dauphiné 2022

Poll

Wie wint de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws