Update | UCI hanteert coronaprotocol Tour de France ook in de Vuelta a España Wielrennen
Wielrennen

Update | UCI hanteert coronaprotocol Tour de France ook in de Vuelta a España

Update | UCI hanteert coronaprotocol Tour de France ook in de Vuelta a España

(1 juli 2022) De UCI heeft voor de Tour de France een zogenaamd 'Covid-19 health protocol' naar buiten gebracht. De wielerbond gaat de reglementen voor het eerst toepassen in de Tour, maar eventueel ook in de maanden erna.

Het protocol werd samengesteld door UCI-dokter Xavier Bigard, afgevaardigden van de renners, ploegen, teamdoktoren en organisatoren. De regels werden voor het laatst aangepast op 24 januari van dit jaar, maar door het toenemend aantal coronabesmettingen is de UCI genoodzaakt om weer in te grijpen.

Zo moeten alle renners en stafleden twee dagen voor de race een negatieve antigentest overleggen. Daaruit kwamen al meerdere positieve coronatests naar voren. Op de eerste en tweede rustdag (de reisdag van Kopenhagen naar Frankrijk op dag vier niet meegerekend) moet iedereen weer zo'n zelfde antigentest ondergaan.

Ploegen hoeven niet te vrezen voor uitsluiting

Is een antigentest positief, dan zal er zo snel mogelijk een PCR-test worden afgenomen. De teamdoktoren, Covid-dokter van de Tour en UCI-dokter zullen vervolgens beslissen wat er wordt gedaan met de positief geteste persoon. Er wordt hierbij geadviseerd dat de rest van het team in ieder geval in de vijf dagen erna dagelijks een antigentest doet.

De Telegraaf schrijft dat er een situatie zou kunnen komen, waarin doktoren gaan stemmen over of een renner wel of niet door mag. Stemt het panel van drie voor aanblijven, dan zou het dus kunnen dat een renner die positief heeft getest op Covid-19 toch mag vervolgen. Hierbij is de ct-waarde van belang, een waarde die aangeeft hoe besmettelijk iemand is. Een lage waarde betekent een hoge kans op besmetting, een hoge ct-waarde duidt op een lage kans voor besmetting. De Tour heeft een waarde van 35 aangegeven als grens.

De UCI grijpt niet terug naar de regel dat een team bij twee of meer positieve coronatests uit koers kan worden gezet. Wel wordt dringend geadviseerd mondkapjes te dragen, afstand te houden en handen regelmatig te desinfecteren.

Update - 9 augustus 2022 (20.00 uur) UCI hanteert coronaprotocol ook in Vuelta

Het coronaprotocol dat de UCI bij de Tour de France invoerde, wordt ook in de Vuelta a España gehanteerd. Dat werd bekendgemaakt in een persbericht. Hoewel de opmars van het coronavirus lijkt af te nemen, ziet de UCI voorlopig nog geen reden tot versoepeling van de regels.

Zodoende worden alle renners en stafleden voorafgaand aan de Gran Salida getest, alsook op de rustdagen. Indien er iemand positief test, wordt de hoeveelheid virusdeeltjes geanalyseerd. Het is dan aan de ploegarts, de covid-arts van de Vuelta a España en de UCI-dokter om te beslissen of die persoon al dan niet zijn koffers moet pakken.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws