Update X | Bernal komt met reactie vanuit ziekenhuisbed: 'Ik ben terug, laten we rocken!' Wielrennen
Wielrennen

Update X | Bernal komt met reactie vanuit ziekenhuisbed: 'Ik ben terug, laten we rocken!'

Update X | Bernal komt met reactie vanuit ziekenhuisbed: 'Ik ben terug, laten we rocken!'

(24 januari) Egan Bernal is tijdens een training hard ten val gekomen, zo meldt het Colombiaanse Mundo Ciclisto. De Colombiaan van INEOS Grenadiers zou volgens de bron tegen een geparkeerde bus zijn gereden. De eerste berichten zijn dat hij niet zwaar gewond is geraakt.

De informatie komt van de Colombiaanse politie, die na het ongeluk ter plaatse kwam. Bernal was meteen stabiel en liep 'lichte verwondingen' op. Bernal is wel naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zal worden behandeld. Zijn ploeg INEOS kan niet veel meer zeggen, alleen dat het ongeluk in de ochtend van de maandag plaatsvond. Hij was bij bewustzijn toen hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, in gezelschap van doktoren van het team. In het ziekenhuis wordt hij verder onderzocht.

Het is voor Bernal helaas niet de eerste keer deze winterperiode dat hij het gevaar in het Colombiaanse verkeer aan den lijve ondervindt. Half november kwamen er al beelden naar buiten, waarbij Bernal bijna van de sokken werd gereden door een auto. Vorige week nog werd een trainingsgroep van INEOS - met daarbij Bernal - bijna aangereden door een auto die op het laatste moment inhaalde.

Update - 24 januari 2022 (18.35 uur): Colombiaanse media spreken van meerdere breuken

Egan Bernal zou volgens Colombiaanse media, die in contact staan met mensen rond de klimmer, meerdere breuken hebben opgelopen bij een crash tijdens een training op maandagochtend. De Colombiaan zou moeten worden geopereerd aan een gebroken dijbeen en knieschijf, al zijn deze berichten nog niet bevestigd door zijn ploeg. La Gazzetta dello Sport bevestigt het nieuws wel en spreekt van maanden absentie.

Update II - 24 januari 2022 (19.50 uur): Bernal moet uren worden geopereerd

Egan Bernal is er slecht aan toe, zo blijkt uit een persstatement van het ziekenhuis waar hij op maandagavond op de intensive care lag. De Colombiaan moet urenlang geopereerd worden aan meerdere trauma's, die hij op maandagochtend opliep bij een zwaar ongeluk. Zo is duidelijk dat zijn borststreek hard is geraakt bij de crash, maar is er ook sprake van trauma's aan spieren, skelet en het onderbeen. Bernal is stabiel, maar een lang herstel lijkt meer dan waarschijnlijk.

Update III - 25 januari 2022 (08.00 uur): Eerste operaties Bernal geslaagd

De eerste operaties die Egan Bernal in de Nederlandse nacht van maandag op dinsdag heeft ondergaan, zijn geslaagd. De Colombiaanse klimmer is er ernstig aan toe, maar het goede nieuws is dat er geen zenuwen zijn aangetast bij zijn ruggenwervels. Twee ruggenwervels waren gebroken en zes werden aangepakt, waarbij in principe kan worden gesteld dat alles functionaliteit behouden zal blijven. Bernal zal na zijn ingerepen 72 uur op de intensive care blijven om te kijken hoe hij op de operaties reageert.

Naast de ruggenwervels is er namelijk meer hersteld. Zijn rechter dijbeen is op meerdere plaatsen gebroken en met pinnen vastgezet, zijn knieschijf is gebroken en er was sprake van een klaplong, waarbij er middels een buisje bloed uit de long is verwijderd. De Colombiaanse persen staan logischerwijs niet stil. Er wordt rekening mee gehouden dat het seizoen 2022 van Bernal er reeds op zit, maar er kwamen ook medici langs die het maar de vraag vinden of Bernal nog weer op het hoogste niveau zal kunnen fietsen. Dat dat te vroeg is om te stellen, is een understatement, maar het geeft wel de ernst van de situatie aan.

Update IV - 25 januari 2022 (15.40 uur): INEOS Grenadiers komt met update over gesteldheid Bernal

Nadat Egan Bernal maandag hard ten val kwam tegen een bus en daarbij verschillende verwondingen opliep, komt zijn ploeg INEOS Grenadiers dinsdagmiddag met een update omtrent zijn situatie. 'Na het trainingsongeluk van maandag blijft Egan stabiel op de intensive care, na twee succesvolle operaties. Egan liep bij de crash een gebroken wervel, een gebroken rechterdijbeen, een gebroken rechter patella (verbindt de dijbeenspier via de knieschijf met het scheenbeen), een borsttrauma, een uitgezette long en verschillende gebroken ribben op.'

Bernal werd diezelfde avond nog geopereerd aan zijn verwondingen en zijn ploeg laat weten dat het nu afwachten is hoe zijn lichaam reageert. 'Artsen waren gisteravond in staat om zijn rechterdijbeen medisch vast te zetten en de wervelbreuk te stabiliseren in twee afzonderlijke operaties. Hij ligt nu op een intensive care-afdeling waar andere mogelijke verwondingen onder controle worden gehouden, net als de reactie van zijn lichaam op het trauma', zo laat de ploeg via een persbericht weten.

Update V - 26 januari 2022 (08.00 uur): Bernal reageert goed

De familie van Egan Bernal heeft dinsdagavond Nederlandse tijd een statement naar buiten gebracht over het welzijn van de Colombiaan. Het persbericht bevestigt veelal de informatie die al bekend was, namelijk dat Bernal bij een crash op maandag zijn dijbeen, knieschijf, enkele rugwervels en enkele ribben brak. Ook liep hij een klaplong op. Aan veel van die blessures is hij reeds operatief geholpen.

Het nieuwe element is dat Bernal op dinsdag alweer wakker was. Goed nieuws, daar de 72 uur na de operaties cruciaal werden genoemd voor het verdere verloop van het herstel. De Colombiaanse klimmer blijft voorlopig op de intensive care. Zijn familie bedankt alle mensen voor alle steun die sinds het ongeluk binnenkomt. Het ziekenhuis laat in een update weten dat Bernal naast wakker, ook op alle prikkels reageerde. Zijn vier ledematen functioneren goed en de buis uit zijn keel kon zonder problemen verwijderd worden.

Update VI - 27 januari 2022 (08.00 uur): 'Gunstige ontwikkeling' bij Bernal

Egan Bernal heeft andermaal stappen gezet in zijn herstel na de harde crash op maandag en operaties die volgden. In een zesde medische update liet het ziekenhuis in Bogotá op woensdagavond laat weten dat er sprake is van een 'gunstige ontwikkeling' bij Bernal. De Colombiaan heeft wel veel pijn en wordt daar constant voor behandeld, ook werden er nieuwe foto's gemaakt van de breuken. Die toonden aan dat de operatie van de ruggenwervels uitstekend is verlopen en dat Bernal goed herstelt.

Naast de rug - waarbij vooral belangrijk was dat het ruggenmerg niet werd geraakt - zijn ook de longen van de klimmer herstellende. Het ziekenhuis stelt dat beide longen weer voldoende zijn uitgezet, nadat er sprake was van een klaplong. Om die reden kon er worden begonnen met voeding.

Update VII - 28 januari 2022 (09.20 uur): Artsen positief over situatie, nieuwe operaties gepland

Het gaat de betere kant op met Egan Bernal, zo blijkt uit nieuwe teksten van zijn artsen. 'Hij zet zijn revalidatie voort en toont geen tekenen van infectie', zo klinkt het. 'Zijn moreel is goed, hij is helder. Hij kan zijn armen en benen bewegen en dankzij die verbetering hoeft hij geen ontstekingsremmers meer te nemen.'

Vrijdag ondergaat Bernal twee nieuwe operaties. In zijn hand wordt zijn tweede middenhandsbeentje vastgezet, terwijl ook de breuken in zijn gebit en mond worden aangepakt. Later zal duidelijk worden hoe deze ingrepen zijn verlopen.

Update VIII - 31 januari 2022 (12.05 uur): Herstel Bernal gaat goed, geen tekenen van infectie

Het ziekenhuis waar Egan Bernal momenteel ligt heeft zondagavond Colombiaanse tijd een nieuwe update naar buiten gebracht over het herstel van de wielrenner. 'Een zeer positief aspect van de medische vooruitgang is het feit dat hij geen tekenen vertoond van een infectie. Alle professionals die deel uitmaken van het medische team dat werkt aan het herstel van patiënt Egan Bernal, hebben vertrouwen in zijn herstel en zetten hun toewijding voort', klinkt het.

Update IX - 3 februari 2022 (09.00 uur): Operatie Bernal andermaal geslaagd

Egan Bernal zal nog wel een paar keer onder het mes moeten, maar deze ingreep wilden we jullie toch niet onthouden. De artsen in het ziekenhuis in Colombia opereerden Bernal voor een tweede keer aan de wervelkolom, om zo meer stabiliteit te bieden en het herstel te bevorderen. De ingreep verliep andermaal positief. 'De doelstellingen zijn bereikt, met uitstekende klinische resultaten, zonder complicaties. We zullen hem blijven observeren en blijven werken aan de beste resultaten voor een spoedig herstel.'

Update X - 3 februari 2022 (18.50 uur): Bernal komt met reactie vanuit ziekenhuisbed: 'God dankbaar dat hij me door deze test helpt'

Op 24 januari kwam Egan Bernal hard ten val tijdens een ongeluk op training. De Colombiaan van INEOS Grenadiers knalde tegen een geparkeerde bus en heeft ondertussen al meerdere operaties ondergaan. Nu komt hij vanuit het ziekenhuisbed zelf met een reactie. 'Ik heb mezelf bijna gedood, maar weet je wat? Ik ben God dankbaar dat hij me door deze test helpt. Het wordt de zwaarste wedstrijd, maar ik heb een groep geweldige mensen om me heen. Gisteren heb ik mijn laatste grote operatie gehad en alles lijkt goed te gaan. Nu herstellen en dan kom ik terug!'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws