Uttrup Ludwig klopt Lippert in sprint-a-deux en slaat dubbelslag in Tour of Scandinavia Wielrennen
Wielrennen

Uttrup Ludwig klopt Lippert in sprint-a-deux en slaat dubbelslag in Tour of Scandinavia

Uttrup Ludwig klopt Lippert in sprint-a-deux en slaat dubbelslag in Tour of Scandinavia

Cecilie Uttrup Ludwig heeft de koninginnenrit van de Tour of Scandinavia naar haar hand weten te zetten. Op dag vijf wist ze Liane Lippert (Team DSM) af te troeven in een sprint-a-deux bergop, waardoor ze eveneens beslag legde op de leiderstrui. Marianne Vos zakte er namelijk doorheen op de slotklim.

Na vier dagen relatief vlakke dagen koers over de Scandinavische wegen was het zaterdag tijd voor de bergen. De finishlijn was getrokken bovenop een berg van de eerste categorie, gelegen in het skigebied Norefjell. Het zat er dus dik in dat Vos, die met nog twintig seconden voorsprong aan de leiding ging in het algemeen klassement, haar gele trui zou gaan verliezen.

De etappe werd geopend door Esmée Peperkamp, die namens Team DSM op avontuur ging. De Nederlandse kreeg een kleine minuut cadeau, maar zag haar vluchtpoging al snel weer stranden. De volgende dame die het solo probeerde was Sarah Roy (Canyon//SRAM Racing). Zij kon vervolgens rekenen op een tegenaanval van onder meer Lucinda Brand en Amber Kraak. Het peloton vond deze groep echter te sterk en besloot om ze bij de kraag te vatten.

Wright krijgt wel ruimte, maar strandt nog vóór de slotklim

Wie wel ruimte kreeg, was Sophie Wright (UAE Team ADQ). Na haar demarrage zag ze haar voorsprong hard oplopen, uiteindelijk naar een dikke twee minuten. Ze mocht een lange periode van de koppositie genieten, maar nog voor het begin van de slotklim werd de Engelse weer ingerekend door het jagende peloton. Het was wachten op de eerste zetten van de klassementsvrouwen.

De zware klim bracht direct de nodige schade aan. Achterin stond de deur wagenwijd open, met de leidster van het algemeen klassement als grootste slachtoffer. Op zo'n zeven kilometer van de finish kon Vos het hoge tempo van het peloton namelijk niet meer volgen en ging ze overboord. Het was duidelijk dat de leiderstrui hier uit haar handen glipte.

Peperkamp beult hard op kop voor Lippert

Vooraan werd er daarentegen hard doorgereden en was het Peperkamp die het kopwerk voor haar rekening nam. Lippert was immers nog altijd van de partij. Ook Manly, Lucinda Brand, Anouska Koster en Uttrup Ludwig waren netjes present in de groep der favorieten. Wie van deze dames ging er als eerste iets proberen, op jacht naar de zege?

Lippert en Uttrup Ludwig legden elkaar het vuur aan de schenen. De twee dames geraakten samen op kop en mochten met zijn tweeën gaan strijden om de zege. De Deense en de Duitse waren erg aan elkaar gewaagd, maar in de sprint-a-deux was het Uttrup Ludwig die als winnares uit de bus kwam. De renster van FDJ-Suez-Futuroscope mocht daarmee eveneens de leiderstrui in ontvangst nemen, daar Vos erdoorheen zakte op de slotklim.

Uitslag etappe 5 Tour of Scandinavia 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws