Favorieten etappe 8 Tour de France 2024 | Dé dag, voor een beperkt groepje renners althans Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Tour de France 2024 | Dé dag, voor een beperkt groepje renners althans

Favorieten etappe 8 Tour de France 2024 | Dé dag, voor een beperkt groepje renners althans

Daags na de tijdrit trekt de Tour de France-karavaan verder met een overgangsrit tussen Semur-en-Auxois en Colombey-les-deux-Églises. Geen rechttoe rechtaan spurtrit, maar een etappe die toch wel redelijk wat hoogtemeters bevat. Wat is het meest aannemelijke scenario? In de Leiderstrui tracht het uit te zoeken.

Parcours etappe 8 Tour de France 2024

Favorieten etappe 8 Tour de France 2024 | Dé dag, voor een beperkt groepje renners althans

Starten doen de renners dus in Semur-en-Auxois, vanwaar men vertrekt voor een etappe van 183,4 kilometer die 2400 hoogtemeters bevat. Een stevig aantal, dus dit afdoen als 'gewone' massaspurt lijkt ons wat te veel van het goede. De kans dat pakweg Fabio Jakobsen deze dag doorkomt en fris aan de meet wordt afgeleverd, lijkt ons nihil.

Direct vanuit het vertrek loopt de weg de eerste twee kilometer licht omhoog, waarna het in gestrekte draf zal zijn tot de eerste gecategoriseerde hindernis van de dag. Als er voor de Cote de Vitteaux (2,0 kilometer aan 7,3 procent) nog geen vroege vlucht weg is, dan kan het voor de vroeg gelosten wel eens een heel lange dag worden.

Dat is namelijk een ideale springplak voor enkele sterke coureurs om het hazenpad te kiezen, temeer omdat de Cote de Villey-en-Auxois (2,4 kilometer aan 5,5 procent) en Cote de Verrey-sous-Salmaise (2,9 kilometer aan 6,0 procent) snel volgen. Nadien is het heel even gedaan met de hoogtemeters, maar met de tussensprint in Lamargelle is er wel degelijk nog iets om voor te rijden.

Ervanuit gaande dat de strijd om de vlucht dan al is gestreden, mogen we stellen dat de renners in noordelijke richting de daaropvolgende kuitenbijters relatief rustig af kunnen werken. Door de Haute-Marne is het namelijk constant heuveltje op, heuveltje af, waarvan enkel de Cote de Santenoge (1,1 kilometer aan 8,1 procent) en Cote de Gley-sur-Aujon (1,2 kilometer aan 8,4 procent) het predicaat officiële beklimming hebben gekregen.

In de voorfinale vlakt het dan iets af, daar men bij Bologne links af slaat voor de laatste 23 kilometer Hierin zitten nog wel twee ferme heuvels, maar met een laatste, rechte lijn van negen kilometer speelt de finale in het voordeel van de spurters. De slotkilometer loopt redelijk vals plat omhoog, dus daar dient men nog wel wat over te houden in de benen.

Favorieten etappe 8 Tour de France 2024 | Dé dag, voor een beperkt groepje renners althans

Beklimmingen
24,1 km: CÔTE DE VITTEAUX (2,0 km aan 7,3%)
32,5 km: CÔTE DE VILLY-EN-AUXOIS (2,4 km aan 5,5%)
38,8 km: CÔTE DE VERREY-SOUS-SALMAISE (2,9 km aan 6,0%)
96,7 km: CÔTE DE SANTENOGE (1,1 km aan 8,1%)
122,4 km: CÔTE GIEY-SUR-AUJON (1,2 km aan 8,4%)

Tijden
Start: 13.20 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 8 Tour de France 2024

Echt warmer wordt het niet, naarmate we verder in noordelijke richting trekken in Frankrijk. Zaterdag is het circa 20 graden Celsius, terwijl er met een kans op regen gedurende de middag en een stevige westenwind ook wel weer wat nervositeit verwacht mag worden. In de finale staat de wind pal tegen.

Favorieten etappe 8 Tour de France 2024

Stiekem zijn dit toch wel heel leuke ritjes, want het kan heel wat kanten uit. Sprint met voltallig peloton? Sommigen zullen erop hopen. Spurt met gereduceerde groep? Het meest aannemelijke scenario. Vlucht? Waarom niet. Late aanval? Kan, maar met tegenwind en licht oplopende aankomst wel een lastig gegeven op zaterdag.

Zeker is dat er enkele ploegen deze etappe met stip genoteerd zullen hebben. Dan denken we in eerste instantie aan het Intermarché-Wanty van groenetruidrager Biniam Girmay, die hier een zeer goede zaak kan doen voor zijn maillot verde. Arnaud De Lie zit namens Lotto-Dstny in diezelfde boot: de Belgische kampioen betitelde deze etappe al langere tijd als dé ideale rit voor hem in deze Tour de France.

Normaliter zou Mads Pedersen van Lidl-Trek daar met zijn sterke lead-out ook zeker bijhoren, maar de Deen klapte woensdag hard tegen het asfalt en lijkt daar nog wat last van te hebben. Afgelopen jaar boekte hij in Limoges een overwinning op eenzelfde soort aankomt in rit acht, en we weten van hem dat hij zeer goed kan herstellen van valpartijen. Ideaal is het echter zeker niet.

mads pedersen

Klopte Pedersen destijds? Jasper Philipsen, die na de etappe van donderdag zeker zal teren op zijn eregevoel, en Wout van Aert, de man die juist gehinderd bent. In verschillende scenario's zien we de coureurs van Alpecin-Deceuninck en Visma | Lease a Bike ook nu weer bovendrijven, wetende dat ze met Christophe Laporte en Mathieu van der Poel ook nog wat kunnen schuiven.

Voor pure rappe mannen als Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Alexander Kristoff (Uno-X), Fernando Gaviria (Movistar), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) is het op het randje: voor de een meer dan de ander. Mark Cavendish (Astana) en Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) sluiten we zo goed als uit.

Sterkere spurters als Bryan Coquard (Cofidis), Luca Mozzato, Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels) en Marijn van den Berg (EF) hopen juist vurig op succe voor deze dag, terwijl mannen als Alex Aranburu (Movistar), Magnus Cort (Uno-X) en Michael Matthews (Jayco AlUla) juist voor dit genre etappes naar deze Tour de France zijn gekomen. Mocht het echt tot een spurt van de sterkere heren komen, dan kun je zelfs Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic niet uitsluiten.

Het is een typische overgangsrit, dus dan kom je ook bij mannen voor de vroege vlucht uit. We noteren Alberto Bettiol (EF), Oier Lazkano (Movistar), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Frans kampioen Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en - waarom niet? - Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) als mogelijke opties.

Favorieten etappe 8 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Mads Pedersen (Lidl-Trek)
Long shots: Dylan Groenewegen, Michael Matthews (Jayco AlUla), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Bryan Coquard (Cofidis), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Alex Aranburu (Movistar) en Magnus Cort (Uno-X)

Poll

Wie wint rit 8 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws