Van Aert kleurde elke dag de Tour: 'Ik koers altijd met de mentaliteit om er vol voor te gaan' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert kleurde elke dag de Tour: 'Ik koers altijd met de mentaliteit om er vol voor te gaan'

Van Aert kleurde elke dag de Tour: 'Ik koers altijd met de mentaliteit om er vol voor te gaan'

Jumbo-Visma kwam naar deze Tour de France met een dubbel doel: de gele én de groene trui. Gewaagd volgens velen, onmogelijk geacht door sommigen. Maar met Jonas Vingegaard (gele trui) en Wout van Aert (groene trui) zijn beide doelen gerealiseerd. Die laatste blikt voor de microfoon van Sporza terug op de drie weken door Frankrijk (en een beetje Denemarken).

Het is echt een fantastisch gevoel om hier in de groene trui te staan. Eigenlijk al een hele dag. Niet alleen door het groen, maar ook door die gele trui. Dat was heel bijzonder om mee te maken.' Hoe heeft Van Aert de strijd om de groene trui beleefd? 'Voor mij was het qua stress niet heel veel anders dan andere edities van de Tour de France. Ik moest natuurlijk wel veel meer met punten bezig zijn, maar ik koers altijd al met mentaliteit om er elke dag voor te gaan. Het is dus gelukkig goed meegevallen.'

Van Aert: 'Ik vind het knap dat we de ambitie voor geel en groen hebben durven uitspreken'

Die groene trui was al heel vroeg in de Tour quasi een zekerheid, werkte dat geruststellend? 'Dat was onze tactiek die we wilden toepassen. Om dat te plannen is natuurlijk altijd makkelijk, om het ook uit te voeren is moeilijker. We wisten dat in de eerste week veel ritten lagen waar ik veel punten kon pakken ten opzichte van de pure sprinters. En dat heeft goed gewerkt.' We zagen de Belg bijna iedere dag in beeld rijden en het beste van zichzelf geven. Was dat zijn idee, of dat van de ploegleiding? 'Dat was heel vaak mijn idee, omdat ik graag aanvallend koers. Maar dat behoorde wel altijd tot het plan van het ploeg. We hebben er altijd in geloofd dat dat bijdroeg aan onze ambities.'

Er was vooraf wat twijfel bij kenners en analisten over het doel van Jumbo-Visma om zowel voor de gele als voor de groene trui te gaan. Is het dan leuk om het tegendeel te bewijzen? 'Goh, het is niet per se dat. Wij hebben nooit gezegd dat onze Tour niet geslaagd zou zijn als we één van de twee truien niet zouden winnen. Zo makkelijk is het natuurlijk niet. Ik vind het wel knap dat we die ambities hebben durven uitspreken en het dan ook waarmaken', aldus een trotse Van Aert.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws