Van Aert verdedigt 'verboden' move met ketting: 'Wilde niet met dit probleem sprinten' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert verdedigt 'verboden' move met ketting: 'Wilde niet met dit probleem sprinten'

Van Aert verdedigt 'verboden' move met ketting: 'Wilde niet met dit probleem sprinten'

Wout van Aert liet in de door hem gewonnen E3 Saxo Classic op twintig kilometer van de meet zijn ketting nog smeren en dat viel online niet bij iedereen in goede aarde. De Belg verklaarde op de persconferentie zelf waardoor dat kwam.

'Ik had er al best lang problemen mee, maar de finale begon op zo’n honderd kilometer van de meet', verdedigde Van Aert zich. 'Ik heb de ploegleidersauto dus niet meer gezien. Ik denk dat er iemand tegen mijn wiel aan is gekomen, waardoor ik niet goed meer kon schakelen. Ik vroeg de auto om mijn ketting te checken, dat is het.’

Bij de auto leek zijn ketting even gesmeerd te worden en daar dook social media natuurlijk bovenop. Want volgens meerdere wielerkenners mag je tijdens een race de ketting niet smeren. In het UCI regelboek nummer 2.3.030. zou staan: 'Het smeren van een ketting vanuit een bewegende auto is niet toegestaan en bij een overtreding is het aan de jury om hier discreet mee om te gaan.' Na de race werd er verder niets meer gedaan met het moment. Volgens Sporza omdat Van Aert verder geen voordeel uit het incident haalde.

Tekst gaat verder onder de tweet

Van Aert wijt lastige Oude Kwaremont niet aan kettingprobleem

Was dat dan ook de reden waarom hij het moeilijk had op de Kwaremont en Paterberg? ‘Nee, het was gewoon dat ik dat probleem niet wilde hebben in de sprint. Ik kon niet goed schakelen naar rechts, groter schakelen dus. De Kwaremont was eerder iets van de benen', zei Van Aert met een glimlach.

Op de Kwaremont moest Van Aert even op de tanden bijten. ‘Ik had niet de indruk dat ik heel licht trapte, daarvoor zal ik het eens terug moeten bekijken. Ik was verrast toen Pogacar kwam opzetten, maar had het daar gewoon moeilijk op het steilste stuk. Op het vlakke stuk kon ik het vervolgens weer dicht rijden, maar ik zag dat de Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar het ook moeilijk hadden.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws