Van Aert verslaat Hayter en Alaphilippe met machtige sprint in Tour of Britain Wielrennen
Wielrennen

Van Aert verslaat Hayter en Alaphilippe met machtige sprint in Tour of Britain

Van Aert verslaat Hayter en Alaphilippe met machtige sprint in Tour of Britain

Wout van Aert heeft de zesde etappe van de Tour of Britain gewonnen. In een kopgroep van tien renners, met alle kandidaten voor eindwinst aanwezig, was hij de snelste in de sprint. Ethan Hayter werd tweede, maar verloor zo wel vier seconden op de Belg in het klassement.

De zesde rit van de Tour of Britain was een lastige. De route telde 200 kilometers, met onderweg een aantal beklimmingen die niet te onderschatten waren. Killhope Cross was twee kilometer aan bijna negen procent, terwijl ook iets langere, minder steile klimmen passeerden. In de finale was het iets makkelijker, want op ongeveer vijftien kilometer van de finish lag nog een heuvel van drie kilometer aan zes procent. De laatste kilometer liep nog met een paar procent omhoog, maar dat moest niet voor al te veel problemen zorgen.

Kopgroep met grote namen, waaronder Cavendish en Bennett

Terwijl de ritten tot nu toe telkens een kopgroep kende met relatief onbekende namen, waren nu een aantal grote ploegen goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk bleef namelijk de volgende groep van zeven vooraan over: George Bennett (Jumbo-Visma), Mark Cavendish en Tim Declerq (Deceuninck-Quick-Step), Jimmy Janssens (Alpexin-Fenix), Daniel McLay (Arkéa-Samsic), Townsend (Canyon) en Joyce (Rally). Zij kregen een voorsprong van vier minuten van het peloton, waar INEOS Grenadiers controleerde namens klassementsleider Ethan Hayter.

Hun werk werd overgenomen door Israel Start-Up Nation, Movistar en Qhubeka NextHash, die allen een (gereduceerde) sprint wilden afdwingen. Daardoor werd de kopgroep goed in bedwang gehouden en leek het geen succesvolle tocht te zijn voor de vluchters. Op zo'n veertien kilometer van de meet werden ze uiteindelijk ingelopen, nadat Janssens, Cavendish, Declerq en Bennett nog pogingen hadden gedaan om weg te komen.

Van Aert opent het bal op klim in slotfase en maakt het af met zijn sprint

De klim in de slotfase, van drie kilometer aan meer dan zes procent, zorgde voor aanvallen. Eerst deden James Shaw (Ribble) en Matteo Jorgenson (Movistar) een poging, waarna Wout van Aert ernaartoe sprong en de boel deed ontploffen. Die drie kregen gezelschap van zeven anderen: Gonzalo Serrano, Julian Alaphilippe, Mikkel Honoré, Michael Woods, Dan Martin, Ethan Hayter en Carlos Rodriquez. De Spanjaard van INEOS Grenadiers mocht de groep controleren voor zijn leider Hayter, onder meer bij een aanval van Alaphilippe.

In de slotfase werd het een spel, waar meerdere ploegen een tweetal mee hadden. Eerst probeerde Serrano dat, vervolgens deden Woods en Martin om de beurt een poging. Hoewel Woods een paar kilometer vooruit reed, lukte het niemand om écht weg te komen. Movistar en INEOS deden het kopwerk, waar beide ploegen een sprint met Serrano en Hayter leken te willen. Van Aert zat wachtend in het wiel. Hayter trok uiteindelijk perfect de sprint voor hem aan, terwijl Alaphilippe derde werd achter de Belg en de Brit.

Uitslag etappe 6 en klassementen Tour of Britain 2021

Op de hoogte blijven van de laatste wedtips? Volg Sportbookies op Facebook. Sportbookies voorspelde donderdag nog de overwinning van Küng.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws