Van Aert wint eindklassement na een hele dag achtervolgen: 'Ik moest de situatie onder controle krijgen' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert wint eindklassement na een hele dag achtervolgen: 'Ik moest de situatie onder controle krijgen'

Van Aert wint eindklassement na een hele dag achtervolgen: 'Ik moest de situatie onder controle krijgen'

Wout van Aert heeft het eindklassement van de Tour of Britain gewonnen, maar hij kreeg het niet cadeau. INEOS Grenadiers wilde graag haar thuisronde winnen en had een mooi plan uitgedokterd. Carlos Rodriguez zou niet wachten tot de finale, maar gooide al vroeg in de rit de knuppel in het hoenderhok. Van Aert kon niet mee en moest de hele dag achtervolgen. Uiteindelijk dus met succes.

Maar dat succes was geen garantie. Van Aert legt bij Eurosport uit hoe hij de aanval van Rodriguez verteerde. 'Het was alles behalve een gemakkelijk ritje. Toen Rodriguez namens INEOS op een klim demarreerde met nog ongeveer vijftig kilometers te gaan, had ik het echt zwaar. Ik dacht dat het onmogelijk zou worden om mijn klassement te verdedigen. Ik wilde die beklimming zo hard mogelijk op rijden, want de tijd die je daar verliest is het meest waard. Eenmaal boven moest ik de situatie onder controle krijgen.'

Daar kwam de sterkte van de ploeg goed van pas. Na de aanval van Rodriguez, moest hij nog een twintigtal kilometers op vlakke wegen overleven, voor hij weer een beklimming zou zien. 'Nathan (Van Hooydonck) en Steven (Kruijswijk) konden terugkomen bij mij', vertelt Van Aert. 'Ik moest kalm blijven en ik wil hen enorm bedanken voor vandaag. Ik wist dat de twee renners voorin (naast Rodriguez reed ook Stephen Williams van de nationale ploeg voorin, red) heel veel moesten geven op het vlakke, omdat ze allebei pure klimmers zijn.'

Van Aert: 'Ik moest geloven dat ik mezelf kon herladen'

Van Aert kon door zijn ploeggenoten genieten van de nodige rust, waardoor hij in de finale van de rit toch nog wat energie over had. Hij had voorafgaand aan de slotrit 39 seconden voorsprong op Rodriguez en moest de achterstand dus beperken. Lang schommelde de voorsprong van Rodriguez rond de veertig seconden. Het was voor de Spanjaard genoeg voor de ritwinst, maar Van Aert werd tweede op slechts elf seconden van de Spanjaard. 'Ik moest in mezelf geloven, dat ik mezelf kon herladen. Toen ben ik gewoon twee keer zo hard mogelijk de slotklim op gereden', aldus de eindwinnaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws