Van Avermaet en Ten Dam benadrukken de kern van de wielersport: 'Plezier staat écht boven alles' Wielrennen
Wielrennen

Van Avermaet en Ten Dam benadrukken de kern van de wielersport: 'Plezier staat écht boven alles'

Van Avermaet en Ten Dam benadrukken de kern van de wielersport: 'Plezier staat écht boven alles'

Greg Van Avermaet was te gast in de nieuwste podcast van Live slow ride fast. De Belg, die onlangs zijn laatste jaar als actief wielrenner afsloot, mijmerde en samen met collega-pensionado Laurens ten Dam op los. Zo bespraken ze het rijden van kermiskoersen, het (net-niet) leven als een prof en de absolute kern van de wielersport: plezier. 'Dat zie je ook bij gasten als Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel. Zonder plezier ben je nergens.'

Van Avermaet boekte in zijn rijke loopbaan enkele prachtige successen. Zo werd hij olympisch kampioen, boekte hij ritzeges in de Tour, won hij Parijs-Roubaix en droeg hij meerdere dagen de gele trui. De laatste jaren kon de inmiddels 38-jarige Belg niet meer meedoen om de knikkers. Stoppen met koersen was echter niet meteen de meest voor de hand liggende beslissing. 'Het was een keuze van het verstand. Ik kon niet meer meedoen om te winnen. Maar ik had nog best een aantal jaren kunnen fietsen', gelooft de klassiekerspecialist.

Ten Dam en Van Avermaet rekken het fietsplezier: 'Hoef niet op WorldTour-niveau te rijden om dat gevoel te houden

Van Ten Dam mag bekend zijn dat hij na zijn wielerpensioen absoluut niet echt gestopt is met fietsen. Zo rijdt de Noord-Hollander vele gravelwedstrijden op zeer hoog niveau. Iets wat hij zijn oud-collega ook ziet doen. 'Je hoeft niet op WorldTour-niveau te blijven fietsen om het gevoel van fietsplezier te behouden. Ik ben dat gevoel aan het rekken, en ik denk dat Greg dat op moet blijven zoeken.' Van Avermaet ontkent in ieder geval niet dat hij op een dergelijke manier door zou willen met fietsen. Voor hem staat en stond plezier in de sport altijd voorop. 'Zelfs in de grootste wedstrijden ter wereld. Je moet je amuseren op de fiets.'

De Belg en de Nederlander erkennen zelfs dat plezier in de sport de absolute kern is, dat niet alle toppers uit hun generatie dat plezier uitstraalden, en dat de toppers van nu dat juist wél doen. 'Dat zie je terug bij Pogacar en Van der Poel. Als je plezier uitstraalt, niet verkrampt van de stress en deze loslaat, presteer je ook nog eens het beste.' Op de vraag of Van Avermaet in strengere regimes beter had gepresteerd, antwoordt hij van niet. 'Dat had bij mij niet gewerkt, ik had het plezier verloren. Ik trainde bijvoorbeeld hard, maar op eten letten kon ik niet. Chocolade bijvoorbeeld. Ik trainde liever iets bij dan dat ik dat liet liggen', aldus de olympisch kampioen van Rio de Janeiro.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws