Van Baarle rondt Jumbo-Visma-dominantie af met weergaloze solo, beresterke De Lie tweede Wielrennen
Wielrennen

Van Baarle rondt Jumbo-Visma-dominantie af met weergaloze solo, beresterke De Lie tweede

Van Baarle rondt Jumbo-Visma-dominantie af met weergaloze solo, beresterke De Lie tweede

Wat een debuut voor zijn nieuwe ploeg! Dylan van Baarle heeft na een weergaloze solo de Omloop het Nieuwsblad gewonnen. Al vroeg in de koers brak Jumbo-Visma de koers open, maar het was Van Baarle zelf die op 36 kilometer van de meet de beslissende vlucht forceerde. Florian Vermeersch, Jonathan Milan en Mathis Le Berre mochten even meerijden op de Van Baarle-trein, maar werden één voor één achtergelaten. Een beresterke De Lie werd tweede, Christophe Laporte maakte het Jumbo-Visma-feestje compleet met de derde plaats.

Vergeet alles wat er tot nu toe gebeurd is, met de Omloop Het Nieuwsblad begint het wielerjaar echt! Dat is misschien wat overdreven, maar in het Openingsweekend wil elke klassieke renner toch eens kijken waar ze staan. Jumbo-Visma kwam -zelfs zonder Wout van Aert - met een ijzersterk team aan de start, ook Arnaud De Lie en Tom Pidcock scoorden hoog op de favorietenlijstjes.

Een echt gevecht voor de vlucht van de dag kregen we niet. Louis Blouwe (Bingoal WB), Alex Colman (Team Flanders-Baloise), Gilles De Wilde (Team Flanders-Baloise), Jelle Wallays (Cofidis), Adam de Vos (Team Human Powered Health), Mathis Le Berre (Arkéa-Samsic) en Mathias Norsgaard (Movistar) kozen al snel het ruime sop. Ze kregen maximaal zes minuten voorsprong.

Jumbo-Visma pleegt een putsch, Quick-Step in de verdediging

Al vroeg in de wedstrijd mochten we een streep trekken door een van de outsiders. Ben Turner kwam ten val en moest de strijd staken. Jumbo-Visma controleerde in het peloton en dat was niet zomaar. Op iets minder dan honderd kilometer van de meet gaven ze er een serieuze snok aan. Gevolg: een groep van een vijftiental renners rukte zich los van de rest, met daarbij maar liefst zes renners van de Nederlandse formatie. Van Baarle, Tiesj Benoot, Nathan van Hooydonck, Jan Tratnik, Laporte en Tim van Dijke waren allemaal van de partij. Ook Arnaud De Lie en Fred Wright waren van de partij. Grote afwezige: Soudal Quick-Step.

Het elitegroepje draaide niet optimaal rond en zo werd er een nieuw groepje gevormd. Tratnik en Van Hooydonck reden weg, samen met Fred Wright, Connor Swift, Kelland O'Brien en Marco Haller. De zes reden anderhalve minuut weg van het peloton, maar Soudal Quick-Step zette de scheve situatie recht.

De Lie komt ten val en moet alleen de achtervolging op het peloton inzetten.
De Lie komt ten val en moet alleen de achtervolging op het peloton inzetten.

We kregen dan even wapenstilstand, tot we werden opgeschrikt door een valpartij van Arnaud De Lie. De jonge Belg moest ook van fiets wisselen en stond voor een ferme achtervolging. Iets waar hij wonderwel in slaagde, want boven op de Molenberg ging hij met Stefan Küng, Pidcock en Wellens in het offensief. Een groep van twintig renners scheurde zich af van het peloton. Het moment voor Van Baarle om ervandoor te gaan.

Van Baarle kreeg Florian Vermeersch, Jonathan Milan en vroege vluchter (!) Mathis Le Berre mee. Jasper Stuyven en Kévin Geniets waagden de sprong naar de vier, maar waaiden terug. Jumbo-Visma met een beresterke Jan Tratnik reageerden op alles wat bewoog. De voorsprong van de vier groeide richting de minuut, de koers leek gereden.

Van Baarle besliste echter om Vermeersch en Milan eraf te rijden, waardoor in het peloton Bahrain Victorious redenen had om mee te rijden in de achtervolging. Le Berre, die wonderwel bij Van Baarle kon blijven, wilde niet overnemen en daarom stokte het tempo wat bij de twee. Het peloton naderde tot op twintig seconden bij het opdraaien van de Muur van Geraardsbergen. Kwam het peloton erbij, of had Van Baarle nog een extra versnelling in huis?

Op die Muur trok Wellens ten aanval, met Mohoric in zijn spoor. Ook De Lie had nog een serieuze versnelling in huis, Laporte bleef in de buurt van de jonge Belg. De vier kwamen in de afzink van de Muur samen en naderden tot op vijftien seconden van Van Baarle. Nog één hindernis wachtte de Nederlander: de Bosberg.

Van Baarle hield een soepele tred aan op de Bosberg en hield boven nog vijftien seconden over. Minstens even belangrijk: Laporte kon zijn compagnons bijhouden en was klaar voor 11 kilometer afstoppen. De drie achtervolgers bleven nog even hangen, maar moesten meter voor meter meer terrein prijsgeven. Van Baarle reed als een straaljager richting zijn eerste overwinning voor Jumbo-Visma. De Lie bekroonde zijn wedstrijd met de tweede plaats, voor Christophe Laporte en een aanstormend peloton.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news