Loeisterke Alaphilippe geeft in Faun-Ardèche Classic visitekaartje af na sprint-á-deux met Gaudu Wielrennen
Wielrennen

Loeisterke Alaphilippe geeft in Faun-Ardèche Classic visitekaartje af na sprint-á-deux met Gaudu

Loeisterke Alaphilippe geeft in Faun-Ardèche Classic visitekaartje af na sprint-á-deux met Gaudu

Julian Alaphilippe heeft de 23e editie van de Faun-Ardèche Classic gewonnen. In een explosieve koers in Frankrijk was de Fransman van Soudal-Quick Step ijzersterk op de voorlaatste klim en reed hij alles op een bult. David Gaudu kon mee namens Groupama-FDJ, maar werd erop gelegd in de eindsprint.

De eerste van twee belangrijke eendagskoersen in Frankrijk dit weekend was slechts 168 kilometer, maar zoals wel vaker ging het er hard aan toe. Er werd hard gestreden om de vlucht van de dag en in zo'n geval zijn het vaak de sterkere mannen die zich afscheiden. Rémi Cavagna van Quick Step en Valentin Ferron van TotalEnergies vonden elkaar na twintig kilometer en profiteerden van een aarzeling in het peloton.

Cavagna en Ferron nog voor de echte finale gegrepen

De twee Fransen reden drie minuten weg, alvorens Groupama-FDJ (namens Gaudu) het genoeg vond en begon te controleren. In het tegenoffensief zagen we nog drie mindere goden, maar Florian Rapiteau (St-Michel), Noa Isidore (CIC), en Nils Brun (Tudor) kwamen nooit echt dichtbij. Daar reden Cavagna en Ferron te hard voor. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer hadden de leiders vier minuten voorsprong op de drie achtervolgers en dik vijf minuten op het pak.

Groupama-FDJ, Trek-Segafredo en EF Education-EasyPost reden het gat in de lastige middenfase van de koers wat dichter, al was het verschil op zestig kilometer van de streep nog altijd drie minuten. Nog niets aan de hand, want na 140 kilometer koers doemde de Saint Romain de Lerps op, een klim van 6,3 kilometer aan 7,1 procent gemiddeld. Het was nog voor de voet van deze klim dat Cavagna en Ferron door beulswerk van Trek werden ingerekend. De finale kon beginnen, met iedereen vanaf nul.

Alaphilippe en Gaudu rijden weg, achtervolgers zijn gezien

Quick Step en Trek-Segafredo namen het heft in handen in de laatste dertig kilometer van de race. Ilan Van Wilder deed dat voor Alaphilippe, Quinn Simmons zagen we werken voor Mattias Skjelmose. Van Wilder denderde de Saint Romain de Lerps op en telefoneerde zo de aanval van Alaphilippe. Die kwam op 24 kilometer van het einde en alleen Gaudu was een staat te reageren. De twee Fransen reden een knap stuk weg van een groep van acht achtervolgers, met daarbij onder meer Skjelmose en Romain Bardet.

Het was echter niet de Deen van Trek die na de top van de klim iets probeerde, maar Maxim Van Gils namens Lotto-Dstny. De jonge Belg kwam niet al te ver, alvorens Guillaume Martin nog een wanhoopspoging deed om iets te forceren. Alaphilippe en Gaudu waren echter al een klein minuutje voor en hadden nog slechts één steil muurtje van anderhalve kilometer als hindernis te gaan. Dit kon toch niet meer misgaan?

Wie wint in de Ardèche: Alaphilippe of Gaudu?

Op de Côte de Val d'Enfer (1,5 kilometer aan 10,1 procent gemiddeld) was de grote vraag: wie was de sterkste vooraan? Alaphilippe maakte op de steile klim tempo, maar de twee waren aan elkaar gewaagd. Terwijl in de achtergrond een groepje van drie overbleef (met Skjelmose, Victor Lafay en Michael Woods), doken Alaphilippe en Gaudu de afzink in.

Het werd sprinten tussen twee en logischerwijs had Alaphilippe daar wel vertrouwen in. Hij was de man die het verschil had gemaakt, hij was de man met de meest explosieve benen voor een spurt. Alaphilippe hield richting de slotkilometer het tempo hoog, terwijl Gaudu zijn schoenen nog eens strakker draaide. In de sprint werd het echter nooit spannend, met Alaphilippe die vanaf de kop naar winst knalde. Skjelmose werd op gepaste afstand derde, voor Lafay.

Uitslag Faun-Ardèche Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws