Van der Poel animeert met aanvallend werk in Coppi e Bartali, maar ziet ijzersterke Hayter winnen Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel animeert met aanvallend werk in Coppi e Bartali, maar ziet ijzersterke Hayter winnen

Van der Poel animeert met aanvallend werk in Coppi e Bartali, maar ziet ijzersterke Hayter winnen

Ethan Hayter heeft op de Muro de Belvedere zijn slag geslagen in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. De Brit beschikte in de laatste slotkilometer over de beste punch, nadat hij eerder ook al aangevallen had. Mathieu van der Poel animeerde de rit met veel aanvallen.

Na de enerverende openingsetappe, gewonnen door Mauro Schmid, was het in rit twee opnieuw aan de mannen met punch. In Longiano moest er namelijk gefinisht worden op een korte, maar steile puist.

Het peloton was dan ook wat nerveus in het begin van de rit, wat een grote valpartij tot gevolg had. Namens Jumbo-Visma lag kopman Tobias Foss erbij; de Noor kon zijn weg niet voortzetten en het is maar te hopen dat deze crash geen serieuze gevolgen heeft voor zijn ambities richting de Giro d'Italia.

Julius van den Berg was namens EF Education-EasyPost en Nederland van de partij in de kopgroep van de dag. De hardrijder ontsnapte samen met het drietal Patrick Gamper (BORA-hansgrohe) Edoardo Zardini (DroneHopper-Androni Giocatolli) ·en Samuele Zambelli (WorkService) uit het peloton.

Van der Poel begint eraan op honderd kilometer van de finish

Normaal gesproken zou dit viertal de eerste uren van de wedstrijd volmaken, maar dat was buiten Van der Poel gerekend. De Nederlander viel op honderd kilometer van de finish al voor een eerste maal aan op de Roncofreddo-klim, de scherprechter van deze etappe. Het peloton liet hem niet direct gaan, maar zal wel geweten hebben dat het de opmaat was naar meer.

En zo geschiedde: VDP plaatste nog enkele demarrages en rookte zo een groot deel van de renners uit, waaronder leider Mauro Schmid. Wie wel konden volgen? Onder meer Diego Ulissi (UAE), Vincenzo Nibali (Astana), Cian Uijtdebroeks (BORA) en de mannen van INEOS Grenadiers. Die laatste ploeg zorgde er vervolgens voor dat de rust wat terugkwam door Geraint Thomas op kop te zetten.

Op twaalf kilometer van de meet viel Erik Fetter (EOLO-Kometa) aan, maar hij werd overruled door Ethan Hayter van INEOS. Die jonge Brit plaatste zijn attack op de Monteleone-klim, waarna het nog tien kilometer tot de finish was. Van der Poel werd bij die aanval in moeilijkheden gemeld door de organisatie, hij moest het peloton laten gaan.

Hayter wacht niet tot de sprint, maar regelt het uiteindelijk wel in de sprint

Hayter staat bekend als een rappe man, maar tegen Van der Poel en co wenste hij dus waarschijnlijk niet op zijn eindschot te wachten. De coureur van INEOS, uiteraard ook een tijdrijder, bouwde snel een mooi gat op. Maar hij moest natuurlijk nog wel altijd die laatste steile kilometer doorkomen. Van der Poel sloot ondertussen weer aan in de laatste afdaling.

Het peloton - of wat daar van over bleef - haalde Hayter weer bij op vier kilometer van de finish, waarna Jan Polanc zijn kans probeerde te gaan. Ook de coureur van UAE werd weer bij de lurven gevat, waardoor het dan toch uitliep op een strijd in de laatste achthonderd hellende meters. Daarin was het de ijzersterke Hayter die het meeste overhad. Matteo Sobrero werd tweede, voor Hayters ploeggenoot Ben Tulett. Van der Poel eindigde buiten de top tien, zijn ploegmaat Floris De Tier werd tiende. Cian Uijtdebroeks eindigde knap als achtste.

Uitslag etappe 2 Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws