Merlier klopt Groenewegen héél nipt in koninklijke sprint in Minerva Classic Brugge-De Panne Wielrennen
Wielrennen

Merlier klopt Groenewegen héél nipt in koninklijke sprint in Minerva Classic Brugge-De Panne

Merlier klopt Groenewegen héél nipt in koninklijke sprint in Minerva Classic Brugge-De Panne

Tim Merlier heeft de 46e editie van de Minerva Classic Brugge-De Panne gewonnen. Na een sobere en eigenlijk saaie WorldTour-klassieker was het in de finale genieten met een hele bult klasse-sprinters aan de start. Merlier was een millimeter sneller dan Dylan Groenewegen.

Brugge-De Panne is doorgaans een koers vol wind en chaos, maar niets van dat op deze woensdag. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en de wind stond slechts flauw. De weg van Brugge richting het finale-circuit was zodoende een lange zit, met slechts drie renners in de kopgroep. Enrico Battaglin (Bardiani), Dimitri Peyskens (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB) en Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) mochten vanuit de start vertrekken en kregen maximaal zeven minuten.

Quick Step en BORA nemen verantwoordelijkheid

In het peloton vonden ze het prima en schoof Quick Step-Alpha Vinyl als eerste ploeg een mannetje naar het front. Iljo Keisse had de ondankbare taak om de kopgroep langzaam binnen te hengelen en gelukkig voor hem kreeg hij al snel steun van Nils Politt van BORA-hansgrohe. Samen halveerden ze de kloof naar de kopgroep. Toen we op 135 kilometer van het einde voor het eerst de finishlijn passeerden, was zodoende alles onder controle.

Op het lokale circuit moest 45,1 kilometer worden afgelegd, met daarin de gevreesde passage door De Moeren. Doorgaans staat er daar altijd wind, maar nu amper een zuchtje. Het zorgde ervoor dat de eerste passage werd gebruikt voor een plaspauze en ook de tweede passage zorgde niet voor al te veel vertier. Alpecin-Fenix kwam wel helpen aan de kop van het peloton, waardoor de kopgroep van drie de voorsprong langzaam uit de handen voelde glippen.

Peloton raast in laatste ronde

Eigenlijk begon de wedstrijd pas toen we voor de voorlaatste keer de finishlijn passeerden. Het tempo zat er in het peloton eindelijk in en ook in De Moeren werd door Politt nu eens goed doorgetrokken. Van waaiers was geen sprake, maar de kopgroep was er wel meteen aan voor de moeite. Reynders had nog wel een aanval geplaatst, maar hij en Peyskens werden op 31 kilometer van de streep definitief ingerekend. Battaglin had het drie kilometer eerder al opgegeven.

Wat reste was een strijd om posities, voor wat een verwachte massasprint ging worden. Geen zware koers, iedereen nog fris en dus werd er in de finale gevallen onder de nervositeit en op enkele smalle wegen. Max Kanter van Movistar kwam in aanraking met een seingever en had daarmee een groot probleem. In het peloton werd niet meer gewacht, met de sprinttreinen inmiddels al naast elkaar op de weg. Groupama-FDJ, Trek-Segafredo en Lotto Soudal toonden zich ineens van voren, de ploegen die hadden gecontroleerd waren even verdrongen.

Meeus heeft pech, wie heeft de beste leadout?

Er kwam voor BORA, dat met Politt de hele dag zo hard had gewerkt, nog pech, met Jordi Meeus die in een beslissende fase lek reed en van fiets moest wisselen. De Belg slaagde er na een indrukwekkende solo in om wel terug te keren, maar logischerwijs was de pijp wel leeg toen. De snelheid lag vooraan rond de zestig kilometer per uur, met Lotto Soudal dat maar bleef geven voor Arnaud De Lie en ook Team BikeExchange en Bahrain Victorious die naar voren kwamen voor Dylan Groenewegen en Fred Wright. Alpecin-Fenix bleef lang buiten het zicht...

Het was levengevaarlijk wat de renners in de laatste vijf kilometer deden. Mannen op de voetpaden, van links naar rechts in het pak, maar het ging verrassend genoeg allemaal goed. Met de tong op het stuur, probeerden alle leadouts hun kopman perfect af te zetten richting de slotkilometer. Alpecin-Fenix was daar plots en ook BikeExchange bleef goed gepositioneerd. Er werd geduwd en getrokken, met Pascal Ackermann in de helse finale als slachtoffer in een crash. Quick Step trok de laatste kilometer aan, maar Mark Cavendish was nergens te bekennen. Terwijl de Brit opgaf, waren het Merlier en Groenewegen die in de spurt zij aan zij streden voor de zege. Merlier drukte zijn wiel eerder over de streep.

Uitslag Minerva Classic Brugge-De Panne 2022

Lees de Minerva Classic Brugge-De Panne 2022 terug in onze liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws