Van der Poel krijgt '1 of 2 dagen met persoonlijke doelstellingen' in Tour: 'Rest vooral in teken van Spelen' Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel krijgt '1 of 2 dagen met persoonlijke doelstellingen' in Tour: 'Rest vooral in teken van Spelen'

Van der Poel krijgt '1 of 2 dagen met persoonlijke doelstellingen' in Tour: 'Rest vooral in teken van Spelen'

Van 22 april tot 28 juni 2024, dat is het meer dan twee maanden durende intermezzo dat Mathieu van der Poel inlaste in zijn seizoen. De wereldkampioen wielrennen van Alpecin-Deceuninck start zaterdag met zeven (!) koersdagen in de benen aan de Tour de France, waar hij uiteraard - samen met Jasper Philipsen - zijn ambities voor koestert.

Wat vogelde MVDP zoal uit de afgelopen weken? 'Ik heb veel getraind, eerst in La Plagne met de ploeg en vervolgens alleen. Alles is goed verlopen, dus ik voel me goed', aldus de Nederlander, die naar zijn geliefde Spanje trok om daar de laatste hand te leggen aan zijn voorbereiding op La Grande Boucle.

Wat bewoog hem dan om er voor zo'n tijd tussenuit te knijpen als het om wedstrijden gaat? 'Het was een lange periode, als je het veldritseizoen meerekent en doortrekt tot Luik. Ik had een langere break nodig, na een lange fase van focus. Ik moest weer even zin krijgen om te trainen en het was relaxed om zo’n lange voorbereiding te hebben richting de Tour de France. Nu wordt het weer een lange periode, met ook de Olympische Spelen erbij. Dus deze rustperiode was wel even nodig.'

Tussen Firenze en Rimini krijgt hij mogelijk direct een kans op geel en een ritzege. 'De eerste twee etappes zijn zwaar en net als vorig jaar is het moeilijk te zeggen of het mogelijk is. Het zal afhangen van de koerswijze, al denk ik dat het wel wat te zwaar zal zijn. We zullen zien, ik heb er niet alles op gezet. Ik ga proberen te overleven en misschien gaan we met een kleine groep sprinten. Op papier ziet het er lastig uit, met ook een gele trui op het spel. Het gaat sowieso zwaar worden.'

'De Tour de France is niet per se moeilijker, alleen zijn er maar een paar kansen voor een renner zoals ik. In de sprintetappes gaan we logischerwijs voor Jasper en de makkelijke overgangsetappes zijn tegenwoordig ook al vaak 3.000 hoogtemeters, dus niet zo makkelijk meer. Dat maakt het lastig om je te tonen', weet de wereldkampioen nog van de editie van vorig jaar.

Lees verder onder de foto.

1156577313

Van der Poel wil Nice halen, ook al volgen de Spelen in Parijs kort erna

Her en der werd ook al geopperd dat Van der Poel de Tour met het oog op de Spelen eerder zou verlaten. Daar wil hij zelf niet direct in meegaan. 'Ik wil de volledige Tour de France rijden, waarin ik voor een etappezege wil gaan en in de vlakke ritten voor Jasper zal rijden. Vergelijkbaar als vorig jaar, alleen was ik toen een tijdje ziek. Dit keer hoop ik m’n eigen kansen ook te grijpen.

En kijkend naar de doelen van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck in het geheel? 'Ik denk dat de Tour van Jasper ook geslaagd kan zijn als hij de groene trui niet wint. Natuurlijk is het een doel en als we goede sprints rijden, komt die trui automatisch in beeld. Dat is ook waar hij zich op moet richten, etappes winnen', geeft hij zijn kompaan tot slot nog wat advies mee.

Ploegleider Christoph Roodhooft gaf bij Het Nieuwsblad nog wat extra meer tekst en uitleg. 'Het is een Tour met doelen voor Mathieu, maar die zijn niet massaal aanwezig. We zien één of twee etappes waarin Mathieu persoonlijke doelstellingen mag nastreven, de rest van de Tour staat toch vooral in het teken van de Olympische Spelen', duidt hij.

'Je mag de Tour nooit een voorbereidingskoers noemen, maar voor renners van zijn kaliber zijn er etappes die je puur als voorbereiding kunt beschouwen', aldus Roodhooft. 'In het moderne wielrennen weet elke ploeg voor elke renner wat en op welke dag hij moet presteren tijdens een grote ronde. Het is allemaal heel erg afgelijnd geworden en dat geldt ook voor hem.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws