Favorieten etappe 1 Tour de France 2024 | Plan-Mathieu, krampen Bettiol en vooral: wil Pog nu al pochen? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Tour de France 2024 | Plan-Mathieu, krampen Bettiol en vooral: wil Pog nu al pochen?

Favorieten etappe 1 Tour de France 2024 | Plan-Mathieu, krampen Bettiol en vooral: wil Pog nu al pochen?

Grand Départ? Grande Partenza! Het grote wielerfeest genaamd de Tour de France gaat zaterdag 29 juni voor het eerst van start in Italië, Firenze. Dat doet het direct met een serieuze etappe, waarin maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen op de rol staan. Hoe en wat we mogen verwachten? In de Leiderstrui zoekt het uit. Andiamo!

Parcours etappe 1 Tour de France 2024

etappe 1 tdf

Starten doen we dus in Firenze, de thuisstad van de Italiaanse wielerheld Gino Bartali. Daar worden de coureurs ietwat na het middaguur op gang geschoten voor een 206 kilometer lange etappe, die maar liefst 3600 hoogtemeters bevat. Zoveel hoogtemeters werden er in de rijke historie van de Franse etappekoers nog nooit bedwongen op dag één.

In de heuvels van Toscane en Emilia-Romagna kan het echter niet anders dan dat deze etappe direct voor vuurwerk zal gaan zorgen. Vanuit het vertrek in het hete Firenze is er heel even tijd om in te komen, maar na amper 37 kilometer moet men de Col de Valico Tre Faggi al op. 12,5 kilometer lang maar liefst, aan een gemiddeld percentage van 5,1 procent.

Op de top volgt er een lange afdaling tot aan de tussensprint in Santa Sofia, met de Forche-klim (2,5 km a 6,2%) als tussendoortje. In het middenrif van de etappe moet ook nog de Carnaio (10,5 km a 4,6%) bedwongen worden, waarna het stilaan opmaken zal worden voor de laatste zeventig kilometer, die nog vier zware hellingen bevat.

Ten eerste is dat de Barbotto, welke met zijn 5,8 kilometer aan 7,6 procent vermoedelijk de zwaarste is. Vanaf dat moment is het voor een stuk enkel dalen en klimmen, daar de San Leo (4,6 km a 7,7%), Montemaggio (4,2 km a 6,6%) en een klim naar San Marino (7,1 km a 4,8%) snel volgen. Met San Marino bezoekt de Tour de France overigens het dertiende land in de geschiedenis.

Na die laatste klim is het nog zo'n 27 kilometer tot in Rimini, wat an sich best veel is. Slechts een klein deel ervan is namelijk in dalende lijn, alvorens de laatste circa vijftien volledig vlak zijn tot aan de kust toe. De laatste drieduizend meter zijn nog vrij technisch te noemen, met een grote terugdraaiende bocht, een rotonde en nog een 180 graden-bocht bij het passeren van het vod.

Favorieten etappe 1 Tour de France 2024 | Plan-Mathieu, krampen Bettiol en vooral: wil Pog nu al pochen?

Beklimmingen
49,7 km: COL DE VALICO TRE FAGGI (12,5 km aan 5,1%)
77,8 km: CÔTE DES FORCHE (2,5 km aan 6,2%)
98,3 km: CÔTE DE CARNAIO (10,5 km aan 4,6%)
135,6 km: CÔTE DE BARBOTTO (5,8 km aan 7,6%)
157,3 km: CÔTE DE SAN LEO (4,6 km aan 7,7%)
167,1 km: CÔTE DE MONTEMAGGIO (4,2 km aan 6,6%)
179,7 km: CÔTE DE SAN MARINO (7,1 km aan 4,8%)

Tijden
Start: 12.40 uur
Finish: rond 17.49 uur

Weer etappe 1 Tour de France 2024

Hot, hot, hot. In startplaats Firenze wil het kwik zaterdag rond de 35 graden Celsius komen, wat inhoudt dat de coureurs gedurende deze dag genoeg zullen moeten drinken. Het lichte, maar ietwat verfrissende windje aan de kust in Rimini zal prettig aanvoelen, alsook de temperatuur in de finishplaats: circa 29 graden Celsius.

Favorieten etappe 1 Tour de France 2024

Voor de openingsrit van de Tour de France hoeven we ons geen illusies te maken: daarin wordt áltijd hard gereden. De vraag is: door wie? De klassementsploegen allicht, met deze vuistregel in hun achterhoofd: op dag één kun je de Tour niet winnen, maar zeker wel verliezen. Rit- en tijdwinst is leuk, de finish bereiken zonder kleerscheuren of verlies nog leuker.

Op de smalle, heuvelachtige wegen in het idyllische Italië zullen ploegen als UAE-Team Emirates (Tadej Pogacar), Visma | Lease a Bike (Jonas Vingegaard), BORA-hansgrohe (Primoz Roglic) en Soudal Quick-Step (Remco Evenepoel) er alles aan doen om hun voornaamste man(nen) van voren te houden, waardoor het hoe dan ook drummen zal worden.

Het meest aannemelijke scenario lijkt dat de rittenkapers daar aan het einde van kunnen gaan profiteren, tenzij Pogacar wél zijn zinnen heeft gezet op geel en bij uitbreiding het onder druk zetten van zijn rivalen. Hij heeft er de ploeg voor, hij heeft er het historisch besef voor en - het belangrijkste - hij heeft er de benen voor. Dat maakt de Sloveen - met kanttekening - topfavoriet, al liet hij zelf in een persbericht ontvallen dat hij rit twee nog net wat interessanter inschatte.

Favorieten etappe 1 Tour de France 2024 | Plan-Mathieu, krampen Bettiol en vooral: wil Pog nu al pochen?

Daarachter schuilen een hoop renners voor wie het geel in Nice niet belangrijk is, maar in Rimini wel. In de eerste plaats denken we dan aan Alberto Bettiol van EF Education-EasyPost, die in zijn Toscane in de Italiaanse driekleur alles op alles gaat zetten voor deze rit. Bettiol kan goed pieken en is iemand die op de belangrijke momenten all in durft te gaan, wat hij al toonde in de Ronde van Vlaanderen, het WK van vorig jaar en de meest recente Olympische Spelen in Tokio. Nadeeltje kan zijn dat hij bij heet weer - Tokio 2021, zomerse editie van Strade Bianche van 2020 en als leider in de Tour Down Under van 2023 - vaker met kramp te maken krijgt. En dan is die voorspelde 36 graden geen cadeautje.

Dan de Belgen, die ook een realistische kans hebben op het eerste maillot jaune. Wout van Aert is iemand die je altijd direct meeneemt in je lijstje, maar niemand zou het de Visma | Lease a Bike-coureur kwalijk nemen als hij nu nog niet topfit is. Bij Lotto-Dstny heeft Maxim Van Gils een groot doel gemaakt van deze etappe, terwijl collega Arnaud De Lie - net als bijvoorbeeld Mads Pedersen (Lidl-Trek) en Michael Matthews (Jayco AlUla) - een missie zal moeten maken van eraan blijven hangen en wellicht ergens terugkomen in de laatste vijftien kilometer.

maxim van gils

In het rijtje polyvalent én talent komen we verder al gauw uit bij wereldkampioen Mathieu van der Poel van Alpecin-Deceuninck, die zaterdag pas terugkeert in competitie na twee maanden afwezigheid. God mag het weten, Leonardo da Vinci of Michelangelo ook, maar wie weet heeft MVDP in alle stilte aan project-Firenze gewerkt. Tom Pidcock was wat dat betreft meer uitgesproken: hij mikt in het bijzonder op deze etappe, zo vertelde hij in de Ronde van Zwitserland.

Zijn er nog kanshebbers? O jazeker, want wie had voorspeld dat in het zware Baskische openingsweekeinde van vorig jaar Adam Yates en Victor Lafay zouden zegevieren? Zo'n trucje zou pakweg Oier Lazkano, Alex Aranburu (Movistar), Magnus Cort (Uno-X), Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Ben Healy, Neilson Powless (EF), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) of Pello Bilbao (Bahrain Victorious) dit seizoen wel eens uit kunnen halen. Of durven de grote ploegen pakweg Matteo Jorgenson, Aleksandr Vlasov en Juan Ayuso in een hoog spel al vooruit te sturen?

Favorieten etappe 1 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)
Outsiders: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)
Long shots: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Alex Aranburu (Movistar), Magnus Cort (Uno-X), Michael Matthews (Jayco AlUla), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Mads Pedersen (Lidl-Trek)

Poll

Wie wint etappe 1 van de Tour de France?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws