Van der Poel pokert, test, wacht en haalt dan genadeloos uit voor derde zege in Ronde van Vlaanderen Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel pokert, test, wacht en haalt dan genadeloos uit voor derde zege in Ronde van Vlaanderen

Van der Poel pokert, test, wacht en haalt dan genadeloos uit voor derde zege in Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft met ongekende overmacht de Ronde van Vlaanderen bij de mannen gewonnen. De wereldkampioen schreef na een vierde plek in 2019, winst in 2020, tweede in 2021, winst in 2022 en tweede in 2023 zijn derde zege bij, met een wielerkoers van een andere dimensie.

Dik 270 kilometer lang, dan is het de eerste uren altijd even rustig inkomen. Acht heren reden ervan weg, zoals we dat ieder jaar zien in de De Ronde. Bert van Lerberghe (Soudal-Quick Step), David Dekker (Arkéa-B&B Hotels), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Damien Touzé (Decathlon-AG2R La Mondiale), Luke Durbridge (Jayco-Alula), Elmar Reinders (Jayco-Alula), Lionel Taminiaux (Lotto-Dstny) en Jelle Vermoote (Bingoal-WB) waren dit keer de mannen die hoopten op een rol in de finale.

Lees verder onder de video!

Abrahamsen opent vroeg, Visma | Lease a Bike toont z'n tanden

Ze kregen maximaal 4.20 minuten, met Alpecin-Deceuninck dat uiteraard een belangrijke rol speelde in de controle. Een bekende status quo volgde, eigenlijk tot aan de voet van de eerste keer Oude Kwaremont. Op de mythische klim hield men de benen in het peloton rustig, maar logischerwijs werd het tempo in deze fase wel verhoogd en verkleinde de voorsprong. Het was ook de fase met incidentjes in de staart van het peloton, met hier en daar ook een val.

Johannes Abrahamsen, de nummer twee uit Dwars door Vlaanderen, was op 113 kilometer van de streep eigenlijk de man die het liet ontploffen. De man van Uno-X ging aan op de Kapelleberg en Alpecin-Deceuninck stuurde Axel Laurance mee. Op de Wolvenberg was het vervolgens aanval na aanval, met ook grote namen. Mads Pedersen en Matteo Jorgenson gingen op de pedalen staan, en dat hakte het peloton in drie groepen. Dylan van Baarle was door een lekke band even in de problemen.

Lees verder onder de video!

Pedersen probeert meermaals en komt weg

Het was echter de Nederlands kampioen die niet veel later van voren aanviel. Op de smalle Molenberg waren het opnieuw Pedersen en Jorgenson die aangingen en dus moest Van der Poel mee. De wereldkampioen oogde attent, maar zat niet mee toen na de Molenberg het aanvallen doorging. Van Baarle kreeg Stefan Küng mee en ook Tiesj Benoot was namens Visma | Lease a Bike van de partij. De acht vroege vluchters kregen rap gezelschap van een sterke groep, waar ook Pedersen weer bij zat. Ook Nils Politt (UAE) en Oliver Naesen (AG2R) zagen we.

Van der Poel bleef zitten en rekende in deze fase op z'n ploegmaats. Die kwamen langzaam terug en het bleek een goede zet van de regenboogtrui. Op de Valkenberg, op 87 van het einde, had Alpecin-Deceuninck het gaatje naar twaalf seconden gebracht en stak Van der Poel over. Toen hij aansloot, viel het meteen even stil. Pedersen rook z'n kans en schoot wéér weg. Helaas kreeg hij met Gianni Vermeersch een knecht van Van der Poel mee, waardoor de Deen van Lidl-Trek alleen door moest.

Lees verder onder de video!

Van der Poel voor het eerst, Alpecin-Deceuninck controleert

Nadat onder meer Küng hard tegen de grond was gegaan in het peloton, bleef Pedersen geven om zo een schifting in de groep erachter te overleven. Want op Berg ten Houte was het Van der Poel zelf die aanging, gelanceerd door Søren Kragh Andersen. Visma | Lease a Bike was nu opeens even nergens te bekennen, maar omdat het ook nu stilviel, kwam de Nederlandse ploeg goed weg. Pedersen hield veertien tellen over, maar zag dit groeien naar 25 seconden door het hollen en stilstaan bij de rest.

Nadat er richting de tweede keer Oude Kwaremont keihard werd gereden voor positie, begonnen de twee leiders met slechts een kleine voorgift aan de lange kasseienklim. Oier Lazkano ging brutaal in het offensief namens Movistar, maar Van der Poel nam halverwege met twee vingers in de neus over. Hij reed op en over Pedersen en Vermeersch, maar wilde nog niet alleen door. Hij wachtte en kreeg zo Lazkano, Laurence Pithie, Dylan Teuns, Tim Wellens én de ongelofelijke Pedersen mee. Vermeersch moest afhaken en viel terug in de tweede groep.

Lees verder onder de video!

Van der Poel rijdt weg op Koppenberg, Jorgenson weert zich even

Meteen na de Kwaremont volgde de Paterberg en omdat Van der Poel nog even afwachtte, schoof het terug in elkaar. Zo kregen we nieuwe namen van voren, met Iván Garcia Cortina die profiteerde en richting Koppenberg wegreed van de wachtende meute. De Spanjaard van Movistar moest echter halfweg Koppenberg van de fiets, net als veel anderen. Van der Poel niet, net als Jorgenson én de onvermoeibare Pedersen. Man-tegen-man gleden ze omhoog.

Jorgenson zat na de Koppenberg even op zes seconden, maar Van der Poel schakelde hoger en reed indrukwekkend hard weg. Jorgenson viel op zijn beurt terug in een groep met Teuns, Cortina, Wellens en de opgeleefde Alberto Bettiol. Pedersen raakte op de Taaienberg door z'n krachten heen en moest een gat laten, met Laurenz Rex in z'n wiel. Ze kwamen nog wel uiterst knap terug, waarmee we zeven achtervolgers hadden. Hun achterstand op dertig van de meet? Anderhalve minuut!

Lees verder onder de video!

Van der Poel rijdt vér weg, wie gaan er mee het podium op?

De Ronde van Vlaanderen was gereden, met verdorie nog Oude Kruisberg, Kwaremont én Paterberg voor de wielen. De grote vraag van de dag werd: wie mochten er met Van der Poel mee het podium op? Bettiol en Teuns deden op de uitloper van de Oude Kruisberg alvast een zaakje, met de gekookte Jorgenson en Pedersen nu plots in problemen. Zij sloten aan bij Rex, met nog twee klimmetjes te gaan. Pedersen en Jorgenson waren op laatste keer Kwaremont echter zó afgedraaid, dat er van achteruit nog veel overheen kwamen. Michael Matthews, Naesen en vier (!) renners van UAE-Team Emirates mochten blijven dromen.

De strijd om de podiumplekken werd na de Paterberg pas echt spannend toen Teuns en Bettiol met slechts een kleine voorsprong over de laatste klim kwamen. Ieder voor zich in de laatste vijftien kilometer, met Teuns en Bettiol slechts elf seconden voor de rest, waar UAE met vier gek genoeg geen grote beurten deed. Van der Poel zat in de laatste fase ook zwaar op de limiet, maar had een grote buffer. Z'n derde zege, een evenaring van het record! Na een dikke minuut was het net niet voor Bettiol en Teuns, die niet meer van hun zadel konden komen van vermoeidheid voor een sprint, waardoor Luca Mozzato en Matthews verrassend naar de ereplaatsen sprintten.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws