Longo Borgini neemt risico met achtervolging op ploegmaatje Van Anrooij, maar Lidl-Trek juicht op 1 en 3 Wielrennen
Wielrennen

Longo Borgini neemt risico met achtervolging op ploegmaatje Van Anrooij, maar Lidl-Trek juicht op 1 en 3

Longo Borgini neemt risico met achtervolging op ploegmaatje Van Anrooij, maar Lidl-Trek juicht op 1 en 3

Elisa Longo Borghini heeft de Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen gewonnen. De Italiaanse had ploegmaatje Shirin van Anrooij vooruit, maar durfde er op de Paterberg naartoe te rijden, met Katarzyna Niewiadoma in het wiel. In een sprint van drie was het Longo Borghini die won, met Van Anrooij die derde werd.

163 kilometer voor de wielen, met in het eerste half uur helaas meteen een zware val. Grote namen als Lizzy Deignan (gebroken arm) en Marlen Reusser waren gehavend en moesten opgeven. Daarna onstond een groep van vijf, die het samen haalden richting de laatste honderd kilometer. Vanaf daar was het met de Wolvenberg voor het eerst klimmen geblazen!

Groep van acht rijdt weg op Koppenberg, Van Anrooij achterop

Nadat Elisa Longo Borghini namens Lidl-Trek tegen de grond was gegaan, haakte Mieke Docx als eerste af bij de voorsten. De klimmetjes volgden elkaar rap op en SD Worx-Protime reed in het peloton hard door voor wereldkampioene Lotte Kopecky. Op de Koppenberg was het vervolgens ieder voor zich, want ook de vrouwen moesten te voet. Onder meer wereldkampioene Kopecky moest van de fiets en moest omhoog rennen. Van Anrooij zat op haar beurt ook in de problemen, nadat meerdere renners ten val kwamen op de steile en gladde helling.

Een groep met favorieten wist zodoende weg te rijden bovenop de Koppenberg. Met Puck Pieterse, Kazia Niewiadoma, Marianne Vos en Lorena Wiebes kwamen sterke namen als eerste boven. Ook de sterke Italiaanse Paternoster was opnieuw van de partij. Een groep van acht kwam zo voorop, met Van Anrooij die door de Koppenberg een inhaalrace moest doen. Ook Demi Vollering zat bij haar in de groep.

Lees verder onder de video!

Van Anrooij erop en erover richting Oude Kwaremont

De achterstand was eerst een kleine minuut tussen voorste en tweede groep. Vooraan werd echter niet echt gereden, het was meer van hollen en stilstaan. Longo Borghini - die er knap bij zat - probeerde het, maar van achteruit kwam Vollering in haar eentje knap overgestoken. Van Anrooij deed niet veel later hetzelfde en in tegenstelling tot Vollering wachtte de jongeling niet af, maar ging ze erop en erover.

Een briljante zet, want niemand zag Van Anrooij aankomen en dus knalde de renster van Lidl-Trek meteen tien seconden weg bij de rest. Alleen reed ze de Oude Kwaremont over, met Karlijn Swinkels en Pieterse die als enige twee in de buurt bleven. Daar achter was het Kopecky die zich volledig leegreed voor Vollering. Veertien tellen tussen Van Anrooij en de twee achtervolgsters richting de Paterberg, met de groep-Kopecky/Vollering op negentien seconden.

Lees verder onder de video!

Longo Borghini maakt de oversteek met Niewiadoma

Op de Paterberg sloeg de koers helemaal om. Van Anrooij beet op haar laatste adem omhoog en in de afzink kreeg ze gezelschap van niemand minder dan ploeggenote Longo Borghini. De Italiaanse had Niewiadoma mee op het wiel, waarmee we drie leiders hadden. Daar achter waren de rollen na het klimwerk weer omgedraaid, met nu plots Vollering weer in dienst van Kopecky, die met een tweede adem ineens weer dacht aan podium, of meer...

Twintig seconden, dat was het verschil bij het ingaan van de laatste tien kilometer. 22 seconden was het bij het ingaan van de laatste kilometer. Niewiadoma zat gevangen tussen twee van Lidl-Trek, met Van Anrooij die één keer probeerde en vervolgens tempo maakte voor de lead-out. De vrouwen erachter kwamen dichtbij, maar Longo Borghini kwam er overtuigend uit, met Van Anrooij die daarmee tevreden moest zijn met plek drie.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2024 - vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Lees de Ronde van Vlaanderen 2024 voor mannen en vrouwen terug in onze liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws