📸 Van 'helm voor kratje pils' (Zonneveld) tot 'Urbanus-kopie': iedereen besprak nieuwe helm Visma | Lease a Bike Wielrennen
Wielrennen

📸 Van 'helm voor kratje pils' (Zonneveld) tot 'Urbanus-kopie': iedereen besprak nieuwe helm Visma | Lease a Bike

📸 Van 'helm voor kratje pils' (Zonneveld) tot 'Urbanus-kopie': iedereen besprak nieuwe helm Visma | Lease a Bike

De proloog in Tirreno-Adriatico werd gewonnen door Juan Ayuso, maar het was vooral de innovatieve en opvallende uitziende tijdrithelm van Visma | Lease a Bike waar over gesproken werd in wielerland. De helm zag er zelfs zó excentriek (of futuristisch, net wat je wil) uit dat het leidde tot ontelbaar veel grapjes op sociale media. We pikten de leukste ertussenuit, al is het natuurlijk eerst en vooral gewoon wéér een technisch vooruitstrevend vernuft vanuit de Nederlandse WorldTour-ploeg.

'We kijken er heel erg naar uit om deze helm te testen. Onze samenwerking met Giro is er tot dusver één zonder tegenslagen en we zijn heel blij om onze aerohelmen te gebruiken. Hij ziet er totaal anders uit dan andere helmen, maar we denken dat we een goede toevoeging hebben kunnen vinden. Dat kunnen we hopelijk snel laten zien', zo vertelde ploegleider Paul Martens voorafgaand aan de tijdrit al over het nieuwe materiaal. Ploeg-wetenschapper Gerard Rietjens gaf daar tegenover In de Leiderstrui nog wat meer tekst en uitleg over. 'Alles draait om aerodynamica en dat is ook het idee achter de helm. Het is een maximaal aerodynamische vorm', verduidelijkte de Nederlander omtrent de zogeheten Aerohead II.

Innovatief en vooruitstrevend, maar ook mikpunt van grapjes 

'Ruim een jaar geleden is het idee voor deze helm al ontstaan. We kijken altijd naar wat het beste werkt voor ons, daar zitten heel veel uren in de windtunnel, op de baan en computersimulaties in. We kijken naar wat bij onze renners past', voegde Rietjens - die als Embedded Scientist nauw betrokken was bij de ontwikkeling - daar nog aan toe. En de renners zelf? Die waren er ook wel over te spreken. 'Hij ziet er grappig uit, maar innovatie is soms grappig. Ik ben heel trots dat ik in deze ploeg rijd en dat we deze helm nu al hebben. Ik ben er namelijk zeker van dat andere teams ook zoiets gaan doen', meende Attila Valter - die overigens uitgebreid geïnterviewd werd door deze website - bijvoorbeeld.

Volgens ex-prof Stijn Steels, heden ten dage columnist en analist bij Het Nieuwsblad, zet geen enkele topper zo'n helm met plezier op. 'Maar in het tijdrijden is er maar één zekerheid: hoe gek het er ook uitziet, als het een seconde tijdwinst oplevert, dan zal een topper geen seconde twijfelen om het op te zetten', voegt de Vlaming daaraan toe. 'Het is niet verbazend dat net Visma hier weer een nieuwe grens verlegt. Zij zijn ook de ploeg die van hun renners paspoppen maakt voor windtunneltesten. Dat ziet er voor de buitenstaander misschien wat gek uit, maar ze doen er hun renner een gigantisch plezier mee.'

En dan de reacties op sociale media, waar je met enig gevoel voor humor toch wel minstens om moet glimlachen. Het waren zowel concullega's als wieleranalisten en koersfans die met geestige bijschriften of Photoshops kwamen aanzetten. De Urbanus-vergelijking stak er dan misschien wel bovenuit, al waren de reacties van Thomas De Gendt (op X), Thijs Zonneveld (op X) en Robert Gesink (op Instagram) ook niet van de poes. Star Wars- en Johnny Bravo-referenties kwamen ook meermaals voorbij.

Rondje sociale media: de leukste reacties op nieuwe tijdrithelm Visma | Lease a Bike

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws