Van verprutst klassement naar tijdritzege: McNulty hele dag in hotseat in grotendeels verregende tijdrit Romandië Wielrennen
Wielrennen

Van verprutst klassement naar tijdritzege: McNulty hele dag in hotseat in grotendeels verregende tijdrit Romandië

Van verprutst klassement naar tijdritzege: McNulty hele dag in hotseat in grotendeels verregende tijdrit Romandië

Brandon McNulty heeft de tijdrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De renner van UAE Team Emirates startte al vroeg en werd geholpen door de weersomstandigheden op het parcours in en rondom Oron. Juan Ayuso is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De eerste serieuze gegadigde voor de dagzege was de Amerikaans kampioen Brandon McNulty. McNulty raffelde het 15,5 kilometer lange parcours af in 20.06 minuten en zette daarmee, aangezien hij vroeg startte, een richttijd neer voor de rest van het peloton. In de beginfase kwam niemand in de buurt van de voorlopig snelste tijd van de vroeg gestarte klimmer van UAE, die in de eerste dagen zijn klassement verprutste. Bart Lemmen was anderhalve minuut trager dan McNulty en ook Kasper Asgreen kon zijn ambities niet volledig verwezenlijken door materiaalpech in de beginfase van de tijdrit.

Het hielp veel renners niet dat er af en toe een spatje regen viel in Romandië. Nelson Oliveira was op voorhand een gevaarlijke klant, maar eindigde op 20.47. McNulty's ploeggenoot Felix Grossschartner eindigde verrassend kort op vijftien seconden. Het was echter lang wachten op serieuze concurrentie. Magnus Sheffield was namens INEOS een volgende man om op te letten. De jonge Amerikaan ging voluit, maar verloor op het eerste tussenpunt al behoorlijk en aan de finish was hij zelfs trager dan Grossschartner.

Regen staat strijd om dagzege in de weg

Zo was er nog maar één groep renners die McNulty van de zege af kon houden: de kanshebbers op de eindzege. Veel mannen stonden nog binnen twintig seconden van elkaar en dus was de uitkomst van vandaag belangrijk voor de rangschikking. Het begon opnieuw te regenen en dat deed de kansen van McNulty weer stijgen. Er was echter ook een leiderstrui te verdienen. Zijn ploeggenoot Juan Ayuso leek de beste gegadigde vanwege zijn recente tijdritresultaten.

Een andere Spanjaard, Carlos Rodríguez was alvast sterk onderweg en noteerde ondanks de regen een achtste tijd bij het tussenpunt, wat een stuk beter was dan meerdere andere klassementsrenners. Zo verloren onder meer Richard Carapaz, Egan Bernal en Adam en Simon Yates al vrij veel tijd. Tao Geoghegan Hart hield daarentegen de schade beperkt met een verdienstelijke chrono.

Rodríguez, Ayuso en Vlasov strijden om leiderstrui

In het tweede deel liet Rodríguez ook geen steek vallen en noteerde hij de voorlopige zesde eindtijd. Daarmee eiste hij het kopmanschap binnen INEOS Grenadiers op, daar Bernal zo'n minuut trager was. Was de prestatie van Rodríguez al knap gezien de omstandigheden, Aleksandr Vlasov deed het nóg beter, althans bij het tussenpunt. Daar zette de Rus van BORA-hansgrohe de derde tijd neer, op twaalf seconden van McNulty.

Vlasov zette zichzelf zo in poleposition om de leiderstrui van Nys over te nemen. Ayuso, vooraf gezien als de sterkste tijdrijder onder de aanwezige klassementsrenners, was namelijk bij de tijdsmeting acht seconden langzamer dan Vlasov. Datzelfde gold voor Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), die zodoende bezig was met een uitstekende tijdrit.

Vlasov leek aanvankelijk dus af te stevenen op de beste tijd van de klassementsrenners, maar in het tweede deel leverde hij uiteindelijk te veel tijd in. Zo eindigde hij enkele seconden achter Rodríguez. Ayuso had daarentegen het beste voor het laatst bewaard. Met een zeer scherp tweede deel knalde hij naar de vierde eindtijd. Zodoende was toch hij de beste klassementsrenner en pakte hij ook de trui over van Nys. Het feest voor UAE was compleet met de dagzege van McNulty, die optimaal van zijn vroege starttijd profiteerde.

Uitslag Ronde van Romandië etappe 3

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws