Vermeersch klopt oersterke Abrahamsen in enerverende Dwars door het Hageland, De Vries knap derde Wielrennen
Wielrennen

Vermeersch klopt oersterke Abrahamsen in enerverende Dwars door het Hageland, De Vries knap derde

Vermeersch klopt oersterke Abrahamsen in enerverende Dwars door het Hageland, De Vries knap derde

Gianni Vermeersch heeft Dwars door het Hageland bij de mannen gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck rekende op de Citadel van Diest af met Jonas Abrahamsen en Hartthijs de Vries die knap als derde finishte.

Waar de maand juni er vooral één is voor de ronderenners, zijn er zo nu en dan ook kansen voor de klassieke renners. Dwars door het Hageland is daar één van. Over een afstand van 178 kilometer moesten de renners maar liefst zestien onverharde stroken trotseren. De finish lag op de Citadel van Diest, een pittig kasseiklimmetje. Al met al iets waar de renners van het voorjaar naar uitkijken. We zagen dan ook de nodige kasseivreters op de startlijst, waaronder titelverdediger Rasmus Tiller (Uno-X Mobility).

Vroege vlucht snel ingerekend

Na verschillende aanvalspogingen wisten vijf renners weg te rijden uit het peloton: Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step), Axel Huens (TDT-Unibet), Geoffrey Soupe (Total Energies), David Haverdings (Baloise-Trek Lions) en veldrijder Corné Van Kessel (Team Deschacht-Group Hens-Containers Maes). Zij liepen uit naar een voorsprong van anderhalve minuut.

Dat verschil werd door het peloton echter al snel teruggebracht naar 45 seconden. Er werd dan ook snel gekoerst, wat wel bleek uit de gemiddelde snelheid van ruim 45 kilometer per uur in het eerste uur. Uiteindelijk liet het peloton de teugels toch wat vieren, waardoor het vijftal kon uitlopen naar een voorsprong van 2.30 minuten.

Maar de ontsnapping zou niet lang standhouden. De drang om te koersen in het peloton was te groot. Op ongeveer tachtig kilometer werd de kopgroep ingelopen. Vervolgens roerden de favorieten zich al. Zo waren er demarrages van Tiller, Gianni Vermeersch en crosser Pim Ronhaar, die de laatste maanden ook op de weg goed op dreef is. Het zorgde voor een slijtageslag in het peloton. Naarmate de koers vorderde, dunde het peloton verder uit.

Indrukwekkende Tiller voert forcing, maar ploegmaat Abrahamsen rijdt weg met Vermeersch en De Vries

Op de voorlaatste passage van de Citadel van Diest ontstond een nieuwe schifting. Tiller maakte daarbij vooral indruk. Met het grootste gemak fietste hij de kasseihelling op. Samen met tien renners vormde hij de eerste groep. Daarbij zat ook man-in-vorm Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), ploegmaat van Tiller. Andere in het oog springende namen waren Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Laurenz Rex (Intermarché-Wanty), Jenthe Biermans (Arkéa), crosser Lander Loockx (Tour de Tietema-Unibet) en de Nederlanders Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Harthijs de Vries (Tour de Tietema-Unibet).

Op achttien kilometer van de finish was het vervolgens Vermeersch die van achteruit een slimme demarrage plaatste. De Vries en Abrahamsen waren alert en sprongen mee. De drie liepen vlot uit naar twintig seconden voorsprong op de achtervolgers. Van een geweldige samenwerking was echter geen sprake. Met name Abrahamsen sloeg weleens een kopbeurt over. Hij had met Tiller immers nog een troef in de achtervolgende groep.

Het deed de voorsprong echter geen goed. Met een verschil van veertien seconden begonnen de koplopers aan de laatste tien kilometer en onverharde strook, die vier kilometer lang was. Vooraan bleef het onrustig. Abrahamsen hield zich nu geheel afzijdig, tot ergernis van Vermeersch. Door die onenigheid kon De Vries een gaatje slaan, maar Vermeersch zette dat snel weer recht.

De laatste zorgde vervolgens voor een stevig tempo op de laatste helling, maar kon zijn twee kompanen niet lossen. Abrahamsen had zelf nog iets over. Vlak voor de top versnelde hij op een zware versnelling. Waar die mokerslagen De Vries de das omdeed, geraakte Vermeersch met hangen en wurgen op het wiel van de oersterke Noor.

De Vries was echter ook nog niet verslagen. Met nog twee kilometer te gaan keerde hij terug bij de twee. Hij probeerde ze direct te verrassen, maar dat stonden Abrahamsen en Vermeersch niet toe. De beslissing moest komen op de venijnige Citadel van Diest. Voor de achtervolgers hoefden de drie alvast niet meer te vrezen. Abrahamsen begon zijn versnelling al vroeg. De Vries moest passen. Vermeersch hield de aansluiting en ging erop en erover en won Dwars door het Hageland!

Uitslag Dwars door het Hageland 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws