Verrassing van formaat op Mallorca: vroege vluchter Carr klopt Vlasov en McNulty in finale waar alles inzit Wielrennen
Wielrennen

Verrassing van formaat op Mallorca: vroege vluchter Carr klopt Vlasov en McNulty in finale waar alles inzit

Verrassing van formaat op Mallorca: vroege vluchter Carr klopt Vlasov en McNulty in finale waar alles inzit

Simon Carr heeft op Mallorca de eerste manche van de Challenge Mallorca, de Trofeo Calvia, weten te winnen. In Palmanova was hij de beste na 150 kilometer koers. De coureur van EF Education-EasyPost troefde Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) en de in extremis met problemen kampende Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) af.

Jarenlang was de Challenge Mallorca de eerste koers op Europese bodem, maar inmiddels heeft het Spaanse vasteland (de provincie Valencia) het Balearen-eiland afgetroefd op de kalender. Afgelopen week wist Dylan Groenewegen daar zodoende de seizoensopener op ons eigen continent op zijn naam te schrijven, alvorens de aandacht werd verschoven naar Mallorca.

De afgelopen jaren was het meermaals bar weer tijdens de Challenge Mallorca, maar niets daarvan in 2024. Bij de start in Palmanova was de hemel strakblauw en tikte het kwik 20 graden Celsius aan, ideale koersomstandigheden dus. Niet gek dus dat enkele lieden vanaf het begin wel zin hadden in een lange onderneming. Carr (EF Education-EasyPost) en Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma) vormden het kopduo van de dag, met Mattia Bais (Polti-Kometa) en Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) in de achtervolging.

UAE-Team Emirates steekt de boel in brand

Halfweg koers barstte het peloton op de Coll de Sóller uiteen, onder aanvoering van de troepen van UAE-Team Emirates. Zij stuurden met Marc Soler en McNulty direct twee gezanten vooruit, waar Vlasov (BORA-hansgrohe) op besloot te reageren. Dit drietal denderde met die slagorde richting de twee koplopers, welke op goed veertig kilometer van de aankomst bij de lurven werden gevat.

Achter deze mannen barstte de boel uit in stukken en brokken uiteen, waarbij er zo'n twintig coureurs deel uitmaakten van de groep achtervolgers. McNulty en Vlasov zagen het gevaar en draaiden de gashendel met Carr in hun wiel nog eens extra open, waardoor mannen als Alberto Bettiol en Alex Aranburu even verderop ook echt wel uit hun pijp moesten komen. Dit bleek ten spijt, want voorin liepen ze alsmaar verder uit. Met nog vijftien kilometer voor de boeg liep de voorsprong op tot boven de minuut.

Dat was het sein voor McNulty om een eerste aanval te doen, maar zijn medevluchters hadden het in de smiezen. De Amerikaan probeerde het even later voor een tweede keer, maar ook ditmaal kwam hij niet los. Maar het spel was op de wagen, zoveel was wel duidelijk. Daarbij werd McNulty met argusogen bekeken door zijn medevluchters, maar hij werd vanzelf teruggeworpen: op het moment van een aanval van Vlasov kampte de man van UAE-Team Emirates met een mechanisch of fysiek probleem, waardoor de andere mannen uit zicht verdwenen.

Carr reed terug naar het wiel van de in het groen gehulde Vlasov, waardoor het op een sprint-a-deux uitkwam op Mallorca. Daarin nam de Brit op enkele honderden meters van de meet de maat van de ronderenner, die hem niet meer bij kon halen. Een fenomenale zege van Carr, anders kunnen we niet zeggen!

Uitslag Trofeo Calvia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws