Vingegaard bekroont show Jumbo-Visma met eerste seizoenszege in bergetappe O Gran Camiño Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard bekroont show Jumbo-Visma met eerste seizoenszege in bergetappe O Gran Camiño

Vingegaard bekroont show Jumbo-Visma met eerste seizoenszege in bergetappe O Gran Camiño

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van O Gran Camiño weten te winnen. De Deen van Jumbo-Visma kwam na formidabel ploegenspel solo boven op de steile Alto Santa Trega. Door zijn eerste seizoenszege pakt Vingegaard meteen de leiding in het algemeen klassement.

Nadat de eerste koersdag in het water, of beter gezegd sneeuw, viel, was het op dag twee tijd voor een aankomst bergop. Onderweg moesten er in de laatste tachtig kilometer drie cols worden bedwongen. De Alto Santa Trega was met 3,9 kilometer aan 7,1 procent het zwaarst en bood mogelijkheden voor klimmers en punchers.

Zeven man wilden daar in de beginfase niet op wachten. Unai Cuadrado (Euskaltel), Josu Etxeberria (Caja-Rural), Antonio Angulo (Burgos-BH), Alexander Konychev (Team Corratec), Sebastian Schönberger (Human Powered Health), Mattia Bais (Eolo-Kometa) en Alejandro Ropero (Electro Hiper Europa) kozen het hazenpad en pakten al snel twee minuten voorsprong.

Kruijswijk voert tempo op richting slotklim, Vingegaard verreweg de sterkste

Achter hen hielden de favorieten hun kaarten lange tijd tegen de borst. Jumbo-Visma leidde de achtervolging en deed dat met verve. De kopgroep zal de gehele rit het idee hebben gehad dat er niks te halen viel. Dat bleek gerechtvaardigd, daar de kopgroep al op de voorlaatste klim werd teruggepakt. Nadien was het aan Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) om het tempo te bepalen.

Na een korte afdaling zonder al te veel gekke fratsen was het tijd voor de Alto Santa Trega. Het werk van Kruijswijk zat erop en zowaar kwamen ook Movistar en Cofidis naar voren. Eigenlijk wilde iedereen vooraan aan de kuitenbijter beginnen, maar daar was geen plek voor. Rohan Dennis en Johannes Staune-Mittet reden zich aan de voet op indrukwekkende wijze leeg voor Vingegaard. Alsof het in de sterren geschreven stond, begon de Tourwinnaar er daarna zelf aan.

Eén verschroeiende versnelling was genoeg om het hele peloton op achterstand te rijden. In een vloek en een zucht had Vingegaard twintig seconden te pakken. Daarachter vielen op de steile stroken nog meer gaten en was het ieder voor zich. Vingegaard kwam na een vreemd stuk met grote stenen solo over de meet, voor Ruben Guerreiro (Movistar) en Ion Izagirre (Cofidis).

Uitslag etappe 2 O Gran Camiño 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws