Vingegaard en Pogacar houden elkaar na dolle Tourrit in bedwang; derde hond Rodríguez gaat er met zege vandoor Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard en Pogacar houden elkaar na dolle Tourrit in bedwang; derde hond Rodríguez gaat er met zege vandoor

Vingegaard en Pogacar houden elkaar na dolle Tourrit in bedwang; derde hond Rodríguez gaat er met zege vandoor

Wat. Een. Show. Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) hebben na een ontzettend zwaarbevochten dag een geweldig duel uitgevochten in de Tour de France, waar ze zij aan zij de Joux Plane opdenderden. Carlos Rodríguez won namens INEOS de rit.

Op, af, op, af, op, af: anders konden we de veertiende rit van de Tour niet omschrijven. Vanuit de start ging het direct omhoog en regende het aanvallen. Goede klimmers als Giulio Ciccone (Lidl-Trek) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) mengen zich vrij snel in de debatten, terwijl het in zo'n situatie ook altijd uitkijken is naar klassementsmannen.

Massale valpartij zorgt voor neutralisatie

Na goed tien kilometer stond de rit echter plots op zijn kop: in een korte afdaling schoof een coureur van Lotto-Dstny onderuit en die nam zo'n dertig renners met zich mee. Eén groot slagveld ontstond, met coureurs verspreid over de weg en in de graskant. De organisatie van de Ronde van Frankrijk handelde adequaat en besloot de rit stil te leggen, zodat alle gewonde renners onderzocht konden worden.

Bij de slachtoffers, de één meer dan de ander: Tom Pidcock, Daniel Felipe Martínez (INEOS Grenadiers), Anthony Turgis (TotalEnergies), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Dion Smith, Adrien Petit (Intermarché-Circus-Wanty), Bryan Coquard, Ion Izagirre (Cofidis), Clément Berthet (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arkéa), Fred Wright (Bahrain Victorious), Vegard Stake Laengen (UAE-Team Emirates), Maxim Van Gils, Frederik Frison (Lotto-Dstny) en Wilco Kelderman (Jumbo-Visma).

In totaal moesten drie coureurs de Tour verlaten door die val: Louis Meintjes, de klassementsman van Intermarché-Circus-Wanty, brak zijn sleutelbeen. Ook Antonio Pedrero (Movistar) en Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) moesten de Tour gedag zeggen, waarna de karavaan weer op gang getrokken kon worden.

Een nieuw spervuur aan demarrages volgde, maar voordat we goed en wel met de ogen geknipperd hadden lagen er opnieuw coureurs op de grond. Ditmaal was Romain Bardet, de kopman van DSM-Firmenich, het grootste slachtoffer. Hij moest samen met James Shaw (EF Education-EasyPost) weggevoerd worden, waardoor het medische dossier ondertussen tweezijdig gedrukt moest worden. Even later verliet ook Ramon Sinkeldam namens Alpecin-Deceuninck de Tour.

Jumbo-Visma zet de boel flink onder druk

Goed, gekoerst werd er uiteindelijk wel degelijk: op de Col de Cou, de eerste beklimming van eerste categorie, ontstond er een sterke kopgroep van zo'n twintig man. Ciccone was andermaal de spilfiguur, mannen als Pinot, Guillaume Martin (Cofidis), Mikel Landa, Wout Poels (Bahrain Victorious), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en bollentrui Neilson Powless (EF) volgden. Die laatste bleek uiteindelijk niet goed genoeg om met de beste klimmers mee te gaan.

Wat daarachter gebeurde, was mogelijk nog interessanter: Jumbo-Visma hield het tempo ontzettend hoog met hardrijders Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck, die de kopgroep een maximale voorsprong van nog geen minuut gaven. Eén voor één werden de ontsnapte renners - waar zichtbaar gezucht werd - ingerekend door de geelzwarte trein, die zinnens leek om de Tour op zijn kop te zetten. Ciccone, die gedurende de rit wat bergpunten sprokkelde, werd op 59 kilometer van de meet als laatste ingerekend.

Op de voorlaatste col van de dag, de Ramaz, deden Tiesj Benoot en Dylan van Baarle verder op het ingezette pad. Tom Pidcock kreeg het namens INEOS Grenadiers kwaad bij dat tempo, maar beet zich vast in het wiel van de andere klassementsmannen. Op de top moest de Brit 35 seconden toegeven, waardoor hij zijn dalerskwaliteiten aan moest spreken om weer feeling te maken met de groep der klassementsrenners. Door het hoge tempo van Wout van Aert aldaar bleek dit echter een onmogelijke opgave, dus over klassementsman Pidcock kon een kruis.

Stevig potje armworstelen tussen Jumbo-Visma en UAE-Team Emirates

De Belg van Jumbo-Visma hanteerde ook bergaf een stevig tempo, waardoor Simon Yates, Felix Gall en Martin in de verdrukking kwamen te zitten. Met dank aan Chris Harper werd deze scheve situatie echter rechtgezet, net voor de voet van de zwaarste beklimming van de dag: de Joux Plane. Kelderman en Van Aert begonnen er in volle vaart aan, maar werden overruled door Rafal Majka van de ploeg-Pogacar. Die werd op zijn beurt weer ingewisseld voor Van Aert, die van achteren nog eens indrukwekkend op kwam zetten.

Vervolgens was het aan Kuss, de meesterknecht der meesterknechten. Op het moment dat de Amerikaan tempo begon te maken zaten enkel Vingegaard, Pogacar, Adam Yates, Carlos Rodríguez, Felix Gall en Hindley nog in het spoor. Die laatste twee kregen het knap lastig op vijf kilometer van de top, maar het kon nog sneller: Yates voerde het tempo op, waarna enkel Vingegaard en Pogacar konden volgen. Het bleek de opmaat naar de eerste versnelling van Pogacar, die zijn Deense opponent direct op een gaatje kon rijden.

Vingegaard gaf niet direct af en hield zijn rivaal knap in het zicht, waarna hij op anderhalve kilometer van de top weer de aansluiting kon maken. Dit leidde tot een sur place zoals we die kennen uit de rijke wielerhistorie: twee toppers die elkaar recht in de ogen kijken op één van de zwaarste beklimmingen van Frankrijk. Op de top lagen er nog bonificiatiesecondes, die - mede doordat Pogacar gehinderd werd door motoren - gepakt werden door Vingegaard. Bij het ingaan van de afzink denderde Pogacar vlot door, om vervolgens weer in te houden.

Rodríguez kwam met Yates ondertussen knap op twintig seconden van de grote twee boven, waardoor ook zij nog kans maakten richting Morzine. De Spanjaard pakte direct met bravoure over en reed de twee matadoren zelfs op een gat middels een gedurfde afdaling, terwijl Vingegaard daarachter heel kort op het wiel van Pogacar reed. Op de meet won Pogacar het prestigespurtje, enkele seconden na de beresterke Rodríguez.

Uitslag etappe 14 Tour de France 2023

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 14 Tour de France 2023 in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh je browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws