Vlasov wint na zinderende finale, Evenepoel verliest tijd in Ronde van Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Vlasov wint na zinderende finale, Evenepoel verliest tijd in Ronde van Zwitserland

Vlasov wint na zinderende finale, Evenepoel verliest tijd in Ronde van Zwitserland

Aleksandr Vlasov heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Rus van BORA-hansgrohe was op een hellende aankomst de sterkste. Remco Evenepoel kende een mindere dag en verloor ruim twee minuten. De etappe werd verder overschaduwd door meerdere coronagevallen. Zo ging de gehele Jumbo-Visma ploeg, drie renners van Team DSM en Adam Yates wegens het virus niet van start.

Na een slagveld in de deelnemerslijst - met zestien renners die niet meer opstapten - gingen er vijf met frisse moed tegenaan. Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Anthony Turgis (TotalEnergies), Johan Jacobs (Movistar), Alexander Kamp (Trek-Segafredo) en Claudio Imhof (Zwitserse selectie) kregen na een snelle openingsfase een grote voorsprong van het peloton. Daar was het weer puffen in de enorme hitte. Lotto Soudal en UAE Team Emirates controleerden.

EF en INEOS maken tempo, pittig lokaal rondje in finale

Het verschil tussen kopgroep en peloton was zeven minuten toen er na 58 kilometer werd begonnen aan de eerste hindernis van de dag. De Monte Ceneri (6,2 kilometer aan 5,5 procent) bracht EF Education-EasyPost op kop van het peloton, andermaal voor kopman Alberto Bettiol. Er werd door toedoen van de roze brigade meteen een halve minuut afgedaan van de voorsprong van de vijf leiders. Hierna was het weer even wachten, totdat op tachtig kilometer van het einde de chaos kon beginnen.

Op een lokaal rondje moesten drie keer de Castel San Pietro, Morbio Inferiore en Pedrinate worden bedwongen, alvorens de finish in Novazzano ook na een klim lag. Het waren EF en INEOS Grenadiers die in de fase richting dit parcours de voorsprong terugbrachten naar 4.30 minuten. In de eerste twee uur werd gemiddeld aan 47 kilometer per uur gekoerst, wat aangaf hoe ontzettend zwaar het al was.

Op de eerste van drie lokale rondjes knalde het vooraan al uit elkaar. Kamp en Dillier waren de sterksten, met Jacobs en Imhof die al snel overboord moesten. Ook Turgis kon het tempo even later niet meer volgen. Ook in het peloton zagen we snel slachtoffers van de zware omstandigheden en het lastige parcours. Klassementsleider Stephen Williams van Bahrain Victorious moest passen in het pak en ging zijn leiderstrui verliezen.

INEOS zet trein op kop, tweetal voorop

Na de eerste lokale ronde en de drie muurtjes voor het eerst achter de kiezen, stond er nog een verschil van vier minuten op de teller. Lotto Soudal was met Thomas De Gendt actief in het peloton, met ploegmaat Andreas Kron die nog een bonificatieseconde opraapte bij de tussensprint. Vooraan bleven het Kamp en Dillier samen, met INEOS dat in het peloton meer en meer druk zette. Dylan van Baarle voerde het tempo op, waarmee het verschil plots nog 2.30 minuten was en nog veertig kilometer te gaan.

Van Baarle toonde dat het met de benen richting de Tour de France wel goed zat, want vier kilometer verder had hij een minuut van de voorsprong afgereden. Vooraan moest Kamp intussen Dillier laten gaan op een nieuwe passage van de steile Pedrinate. Dillier stond zodoende voor een lastige opgave. Voor de laatste 36 kilometer had hij nog slechts een voorsprong van 1.24 minuut.

Na de Pedrinate werd weer koers gezet richting de finishpassage in Novazzano, waarna er nog één ronde over het heuvelachtige circuit moest worden afgelegd. Bij het ingaan van de slotronde had de dappere Dillier nog een voorsprong van 1.18 minuut. Waar hij aanvankelijk snel tijd verloor, leek het erop dat de Zwitsers kampioen een tandje had bijgeschakeld.

Favorieten slapen bij tussensprint, Evenepoel kraakt

Er was vanuit het peloton dus een extra inspanning nodig om de sterke Dillier terug te pakken. Nog altijd was het enkel Van Baarle die het kopwerk deed. Bij de laatste tussensprint volgde een opmerkelijk moment. Er waren voor de klassementsrenners nog twee en één seconde te verdienen. Kron schoof alvast weer naar voren en Van Baarle schroefde ook het tempo op, zodat één van zijn kopmannen de bonificatie kon pakken. Iedereen bleek echter verrast door de streep van de tussensprint, waardoor Matthew Holmes en Van Baarle de secondes pakten en dus niet de klassementsrenners.

Na het verwarrende moment volgde de laatste keer Castel San Pietro, waar het volgende opmerkelijke moment plaatsvond. Niemand minder dan Remco Evenepoel moest lossen; met nog twintig kilometer en verschillende hellingen te gaan beloofde het een stevige opgave te worden om het tijdsverlies te beperken.

Fuglsang zet mannen op kop, Evenepoel keert terug

Wie zich wel goed voelde, was Jakub Fuglsang. Daryl Impey voerde het tempo in functie van de Deen aanvankelijk op, waarna de Let Krists Neilands het overnam. De groep werd door de inspanningen van Israel-Premier Tech verder uitgedund en Dillier moest ineens ook weer veel tijd toegeven. Zijn voorsprong slonk snel naar zestien seconden.

In het peloton schoof ondertussen een renner van UAE Team Emirates onderuit. Het was Alessandro Covi. De Italiaan nam de schade op en vervolgde snel weer zijn weg. Evenepoel keerde kort daarna met de hulp van zijn ploeggenoten weer terug, maar voor hoe lang was de vraag.

Evenepoel lost opnieuw en defintief

Op de steile Morbio Inferiore werd Dillier na een verdienstelijk optreden dan toch ingelopen. Israel bleef een strak tempo rijden en leek een aanval van Fuglsang op de Pedrinate voor te bereiden. Alexey Lutsenko moest alvast lossen op de klim en ook Neilands parkeerde na een sterke kopbeurt. Niet veel later volgde wederom Evenepoel, het eerste slechte moment van de Belg bleek dus het teken van een mindere dag. Uiteindelijk verloor hij twee minuten.

Fuglsang hield zijn kruit nog droog en liet zijn laatste overgebleven ploeggenoot - Hugo Houle - tempo maken. De groep werd alsmaar kleiner en kleiner, van de snellere renners waren Tom Pidcock en Alberto Bettiol nog over vooraan. Richting de top kwam dan toch een versnelling van Fuglsang. Zo'n vijftien renners - waarvan de meeste met veel moeite - konden de Deen volgen. Pidcock maakte alvast een zeer goede indruk.

Favorieten maken er zinderend slot van

In de afdaling wisten vervolgens twee renners een gat te slaan. Het ging om Schachmann en Pidcock. Het zag er even kansrijk uit, maar de ketting van de Duitser ging er af, waardoor de rest weer kon aansluiten. Het tempo viel daarna even stil, waarna Felix Grossschartner tempo terug in gang bracht.

Fugslang verraste daarna de groep met een sterke aanval. Even werd er niet gereageerd, waardoor de Deen een mooi gat sloeg. Aleksandr Vlasov, Geraint Thomas en Neilson Powless reden daarachter en bij het aanvangen van de laatste hellende strook van twee kilometer reed Vlasov met een furieuze versnelling het gat naar Fugslang dicht. Thomas sloot ook weer aan.

Door de terugkeer van Vlasov en Thomas viel het vooraan stil, waardoor ook Powless en Schachmann terugkeerden. Ze bleven naar elkaar kijken, waardoor nog een groepje renners onder aanvoering van Stefan Küng aansloot. Uiteindelijk verhoogde Schachmann met vierhonderd meter te gaan het tempo. De Duitser ging de sprint aan, maar werd door de rest gepasseeerd. Vlasov was van hen de sterkste. Hij hield Powless net af. De Rus nam ook de leiding van Williams over in het klassement.

Uitslag etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws