Fuglsang ziet voordeel in mislopen gele trui, Powless profiteert net niet optimaal Wielrennen
Wielrennen

Fuglsang ziet voordeel in mislopen gele trui, Powless profiteert net niet optimaal

Fuglsang ziet voordeel in mislopen gele trui, Powless profiteert net niet optimaal

Wie Jakub Fuglsang deze week ziet rijden in de Ronde van Zwitserland, ziet een renner in vorm. De Deen overtuigt op de hellingen, zo ook in de bloedhete heuveletappe van donderdag, waarin Fuglsang één van de sterksten was, maar waar zijn gebrek aan sprintkwaliteiten hem weer eens opbrak. Hij finishte als derde en bezet nu de tweede plek in het algemeen klassement.

Fuglsang zette zijn ploegmaten bij Israel-Premier Tech in de finale van de vijfde etappe op kop. ‘Het was een geweldige dag vandaag en de mannen waren supersterk. Aan het begin van de wedstrijd hadden we deze etappe al op het oog. Omdat we wisten dat het een zware en beslissende rit kon zijn gezien de aard van het parcours. Vanmorgen besloten we dat we het koersverloop zouden aankijken om vervolgens een strategie te bepalen’, legt Fuglsang op de ploegsite uit.

Het was Daryl Impey die er als eerste namens Israel een flinke klap op gaf, waarna Krists Neilands overnam. ‘Met dertig kilometer te gaan kwam Neilands naar me toe en zei: “ik voel me sterk, dus als je wil dat we rijden, laat het me weten’’. Uiteindelijk bleek dat perfect. Daryl, Krists en Hugo (Houle, red.) deden een geweldige inspanning om de koers zwaar te maken. Het tempo dat ze ontwikkelden op de laatste hellingen was perfect.’

Fuglsang: 'Misschien wel goed dat we geen gele trui hoeven te verdedigen'

Vervolgens was het aan Fugslang om aan te vallen. Richting de laatste kilometers verraste hij zijn concurrenten met een aanval en sloeg hij een mooi gat. Uiteindelijk werd hij onder meer door Vlasov bijgehaald en eindigde hij als derde in de sprint. ‘Het is mij niet gelukt om alleen voorop te blijven, maar desondanks ben ik blij dat ik BORA en INEOS een beetje onder druk heb weten te zetten, ook al waren zij met meer renners aanwezig in de finale.’

Al met al overheerst de tevredenheid bij de Deen. ‘Ik had dolgraag gewonnen, maar ben sowieso blij met het resultaat. Het is misschien wel goed dat we in de komende etappes geen gele trui hoeven te verdedigen. De komden etappes zullen de doorslaggevende zijn, waar je alles kan verliezen. Dus het gaat erom om geconcentreerd te blijven en het goede werk vol te houden.

Powless: 'Voelde dat ik meer snelheid had'

Neilson Powless eindigde voor Fugslang als tweede en kwam net te laat om Vlasov van de overwinning te houden. Hij deed na afloop bij Discovery+ zijn verhaal. ‘Op de voorlaatste klim lag ik een beetje achter, maar na de top keerde ik weer terug en wist ik dat ik goede benen had. Ik probeerde vervolgens zo slim als mogelijk te rijden en energie te sparen. Ik lette op BORA en INEOS, zij hadden het meeste te verliezen’, legt de renner van EF Education-EasyPost zijn tactiek uit.

Uiteindelijk geraakte Powless richting de finish vooraan met Fuglsang, Vlasov en Geraint Thomas. ‘Ik denk dat de aanval met Vlasov en Thomas niet beter had gekund. Zij waren twee supersterke renners voor het klassement. Dus ik probeerde zoveel als ik kon van hen te profiteren richting de aankomst. Ik merkte dat ze op de hellende stukken net dat beetje sterker waren’, vervolgt Powless.

De sprint ging vervolgens niet naar wens. ‘In de laatste bocht verloor ik helaas wat snelheid, wat ik probeerde goed te maken, het was echter net niet genoeg. Ik voelde dat ik met meer snelheid kwam opzetten, maar hij lag net te ver voor. Helaas waren zijn benen vandaag heel sterk. Ik ben desondanks heel blij met mijn prestatie.’ Powless schoof dankzij zijn prestatie op naar de achtste plek in het klassement op 28 seconden van Vlasov.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws