Vlasov fietst favorieten naar huis op Mont Ventoux, Colombianen tegenvallend Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Vlasov fietst favorieten naar huis op Mont Ventoux, Colombianen tegenvallend

Vlasov fietst favorieten naar huis op Mont Ventoux, Colombianen tegenvallend

Aleksandr Vlasov heeft met veel machtsvertoon de tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge op zijn naam geschreven. Na zijn ritzege in de Tour de La Provence, begin dit jaar, kwam hij in een sterk deelnemersveld knap solo aan op de Mont Ventoux. Richie Porte werd tweede.

Om 10.36 uur werd het officiële sein gegeven voor de start van de tweede editie van deze koers. Nadat de openingsfase meteen ontsierd werd door een flinke valpartij, slaagden uiteindelijk acht renners erin om een kopgroep te vormen. Carmelo Urbano (Caja Rural), Lewis Askey (Groupama), Jose Goncalves (Nippo Delko), Juan Felipe Osorio (Burgos-BH), Alessandro Monaco (Bardiani), Garikoitz Bravo (Euskadi), Marlon Gaillard (Total Direct) en Robert Scott (Canyon) kregen snel de ruimte.

Kopgroep met minuten voorsprong richting Chalet Reynard

Met Arkéa-Samsic op kop van het peloton werd al snel een voorsprong van zes minuten gegeven, maar hier was na de eerste col van de dag (de Col de Fontaube) nog maar 3.30 minuten van over. Na twee beklimmingen stabiliseerde het verschil tot 4.30 minuten. Met die marge kwamen de acht vluchters na 89 kilometer voor de eerste keer aan bij de voet van de Mont Ventoux. Die werd de eerste keer maar tot Chalet Reynard beklommen. Dat is overigens nog steeds goed voor 13,2 kilometer klimmen aan acht procent gemiddeld.

Het tempo werd op de eerste van twee beklimmingen van de Mont Ventoux al goed de hoogte in gejaagd door Astana en net op dat moment reed Pierre Latour lek. Ook de kopgroep kende nadelige effecten van het tempo in het peloton, want de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Bravo was vooraan de eerste die zich niet langer kon inhouden en een aanval plaatste, met nog twee minuten voorsprong in de achterzak. Hij kreeg niemand mee en passeerde de top met een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Het peloton kwam daar op twee minuten door.

Dappere poging Bravo, Astana werkt hard

Bravo had de smaak te pakken en terwijl de achtervolgers en het peloton even op adem kwamen, reed hij door in de afdaling. Eenmaal beneden had hij 1.40 minuten te pakken op Goncalves, Monaco en Gaillard, die met z'n drieën over waren. Het peloton gaf na de afdaling 2.40 minuten toe. De vallei sloeg echter als een bom in bij de eenzame leider. Het peloton raapte de drie achtervolgers op en zat op 43 kilometer van de meet nog maar 1.20 minuten achter Bravo, met Astana nog steeds op kop.

Op zeventien kilometer van het einde was Bravo er dan toch aan voor de moeite en schoof ook Arkéa-Samsic weer een mannetje op kop van het peloton, richting de voet van de Mont Ventoux. Toen de klim officieel begonnen was, gingen Julien Amezqueta en Simone Petilli meteen op de pedalen staan. Het tweetal van Caja Rural en Circus-Wanty reed even samen vooraan, maar Astana gaf geen cadeautjes weg.

Lopez lost vroeg op Mont Ventoux, Franse vallen aan

De lichtblauwe formatie voerde het tempo met de kilometer verder op en met nog twaalf kilometer voor de wielen, telde het peloton nog slechts zo'n twintig renners. Onder meer Rein Taaramäe, Valentin Madouas en Joe Dombrowski moesten er daar al af. UAE Team Emirates gooide juist vooraan een nieuwe knuppel in het hoenderhok. Edward Ravasi, ploegmaat van kopman Fabio Aru, gaf eens flink gas en sloeg een gat, maar werd gecounterd door Latour namens AG2R. De nieuwe aanvallen kostte Miguel Angel Lopez verrassend de kop. Astana had nog wel Vlasov aan boord.

Met nog slechts twaalf renners gingen we op voor de laatste acht kilometer van de Mont Ventoux, met Latour er nog steeds kort voor. De favorieten keken naar elkaar en dus besloten Jesus Herrada en Guillaume Martin hun laatste knecht tempo te laten rijden. Toen Fernando Barcelo klaar was, ging Martin er hard vandoor en hij was binnen no-time bij Latour. Ook Aru had duidelijk goede benen, maar zijn aanval werd geneutraliseerd door Astana-man Harold Tejada. Bovendien kon Astana Lopez weer verwelkomen. De klimmer had zijn ritme gevonden en sloot weer aan.

Martin gaat solo in diepe finale, wie gaat er winnen?

Met nog zeven kilometer voor de wielen liet Martin de leeggereden Latour achter, terwijl Trek-Segafredo terugreed naar Aru en Tejada. Boven de bossen uit, en op de kale top van de Mont Ventoux, verdedigde Martin al snel een voorsprong van twintig seconden richting het peloton, waar Trek met Kenny Elissonde vol doorreed voor Porte. Vlasov had echter nóg meer in de tank. De Rus ging op een ultra-klein verzetje richting Latour. Porte en Nairo Quintana gaven niet veel toe, maar kwamen niet bij Vlasov in het wiel.

In de laatste vier kilometer werd het echt man tegen man. Vlasov kwam bij Martin en ging niet veel later over hem heen. Porte liet op zijn beurt Quintana staan en loste daarna snel de geparkeerde Martin af op stek twee in de koers. Quintana en de herboren Lopez reden daar weer achter en ook een groepje van drie, met onder meer Aru, was niet ver. Het was echter Vlasov die de koers won, door werkzaamheden net iets onder de top van de Mont Ventoux. Porte klom naar plek twee, Martin werd derde. (foto: Sirotti)

Uitslag Mont Ventoux Dénivelé Challenge 2020

1. Aleksandr Vlasov
2. Richie Porte +0.18
3. Guillaume Martin +0.59
4. Pierre Latour +1.29
5. Fabio Aru +1.38
6. Harold Tejada +1.43
7. Kenny Elissonde +1.51
8. Nairo Quintana +1.57
9. Jesus Herrada +2.15
10. Valentin Madouas +2.32

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws