Riesebeek boekt prachtige eerste profzege in Dwars door het Hageland; ploegmaat Vermeersch tweede Wielrennen
Wielrennen

Riesebeek boekt prachtige eerste profzege in Dwars door het Hageland; ploegmaat Vermeersch tweede

Riesebeek boekt prachtige eerste profzege in Dwars door het Hageland; ploegmaat Vermeersch tweede

Oscar Riesebeek heeft een andermaal spectaculaire editie van Dwars door Hageland weten te winnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix boekte zijn eerste profzege, en meteen een hele mooie. Ploegmaat Gianni Vermeersch werd tweede.

In de beginfase van deze mooie koers namen vijf gelukszoekers de benen: Jens Reynders (SportVlaanderen-Baloise) was er de meest bekende van. Hij kreeg Ward Huybs (Baloise-Trek), Kobe Vanoverschelde (Tartoletto-Isorex), Thomas Joseph (Minerva) en Simon Daniels (Geofco) met zich mee, maar de grote ploegen van Lotto Soudal en Quick Step gaven niet al te veel ruimte. Quinten Hermans was overigens niet gestart door een ongeval op training.

Op tachtig kilometer van de finish kwam Pim Ronhaar lelijk ten val, maar gelukkig kon de Nederlander zijn weg vervolgen. Ronhaar zou echter niet meer vooraan terugkeren, daar de koers op de eerstvolgende gravelstrook openbrak; onder meer Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) en Tim Wellens (Lotto Soudal) waren hiervoor verantwoordelijk.

Wellens ontzettend actief op de Vlaamse gravelwegen

Na wat klein bier van onder meer Tom Devriendt (Intermarché) en Connor Swift (Arkéa) was het Wellens die de finale écht opende op iets meer dan vijftig kilometer van de meet. De Belg kwam niet direct weg, maar het zorgde wel voor de nodige selectie in het peloton. Ploegmaat Victor Campenaerts kwam ten val, wat dan weer een opdoffer was voor Lotto Soudal. Ook Yves Lampaert verdween vooraan, met een lekke band.

Wellens ging echter niet bij de pakken neer zitten en probeerde het nogmaals, ditmaal samen met ploegmaat Florian Vermeersch. De twee Lotto's kregen Taco van der Hoorn (Intermarché) en Fabio Van Den Bossche (Alpecin-Fenix) met zich mee. Dit viertal pakte een halve minuut voorgift.

Tim Merlier maakte bij het ingaan van een gravelstrook een pijnlijke val op zijn al geraakte rechterelleboog, waardoor hij de finale niet meer zou meemaken. Even later, precies bij het moment van de aansluiting, ging ook schaduwfavoriet Swift tegen het asfalt. Op dat moment waren er nog zo'n dertig man over in de voorwacht van het peloton.

Riesebeek kiest perfect moment, maar valt stil

Vanuit de grote groep versnelde Riesebeek met nog tien kilometer te gaan. Een goede move, want in de groep daarachter stokte het. Iedereen keek naar Lotto Soudal en die mannen hadden al veel gegeven in de voorgaande vijftig kilometer.

Op de beklimming naar Grasbos, op vijf kilometer van de meet, plaatste Sénéchal een versnelling vanuit het peloton. In zijn rug twee mannen van Alpecin-Fenix, die uiteraard de voorsprong van Riesebeek verdedigden. De Nederlander ving de slothelling naar de Citadel van Diest aan met een voorgift van vijftien seconden.

Quick Step-Alpha Vinyl deed er alles aan om Sénéchal nog goed af te zetten voor de laatste kilometer, waarna Guillaume Boivin namens Israel-Premier Tech overpakte. Sénéchal zette goed aan, maar moest dit met een lekke band doen. Zodoende kon Vermeersch hem nog overrulen en pakte Alpecin-Fenix een knappe 1-2.

Uitslag Dwars door het Hageland 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws