Voorbeschouwing Giro del Veneto 2022 | Organisatie heeft met Van der Poel gewenste ster op startlijst Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Giro del Veneto 2022 | Organisatie heeft met Van der Poel gewenste ster op startlijst

Voorbeschouwing Giro del Veneto 2022 | Organisatie heeft met Van der Poel gewenste ster op startlijst

Het Italiaanse najaar zit er allerminst op na de Ronde van Lombardije. Waar de gravelcoureurs hun ei kwijt konden op het WK in Veneto, daar organiseert de regio op woensdag 12 oktober ook een wegwedstrijd. De Giro del Veneto werd vorig jaar voor het eerst weer georganiseerd sinds 2010 en In de Leiderstrui beschouwt voor.

De Giro del Veneto stond afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd weer op de startlijst, daar Filippo Pozzato de fietsbedrijvigheid in de Italiaanse regio weer in leven wil brengen met een serie wedstrijden. Dat leidde tot succes voor Xandro Meurisse, die dit seizoen aan de zijde van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Deceuninck zijn titel zal verdedigen.

Praktische informatie Giro del Veneto 2022

  • Padova - Vicenza (159,8 km)
  • Woensdag 12 oktober 2022
  • Deelnemers
  • Classificatie: 1.1

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Giro del Veneto 

2021 Xandro Meurisse

Parcours, weer en tijden Giro del Veneto 2022

Nadat de wedstrijd vorig jaar zijn rentree kende met een race van 168,8 kilometer, kiest de organisatie deze keer voor een ander parcours. In totaal wordt er 159,8 kilometer gereden, met vijf beklimmingen. De eerste dik zeventig kilometer zal het zo goed als vlak zijn, maar daarna kan de finale beginnen.

Het begint met de klim van Ca'Lerna, met vooral in de eerste anderhalve kilometer steile stroken boven de 7 procent. Meteen volgt de Bocca d'Ansiesa, alvorens het middenstuk met de Perarolo wordt afgesloten. Ook op deze klim is het eerste gedeelte het zwaarst, waardoor we na de Perarolo wel uitdunning verwachten.

Na deze drie klimmetjes razen we voor de eerste keer richting de finishlijn in Vicenza. Wat nog volgt zijn twee lokale rondjes, met daarin de beklimming van de Arcugnano. Met 2,8 kilometer aan 4,4 procent is het geen zware dobber en dus wordt het vooral tactisch een interessante koers. Met de top van de laatste klim op tien kilometer van de streep wordt het lastig om de boel te controleren.

Voorbeschouwing Giro del Veneto 2022 | Organisatie heeft met Van der Poel gewenste ster op startlijst
De profielkaart voor 2022

Beklimmingen:
86,0 km: Ca'Lerna (2,9 km aan 5,1%)
91,6 km: Bocca d'Ansiesa (1,6 km aan 6,0%)
101,7 km: Perarolo (4,3 km aan 3,5%)
128,0 km: Arcugnano (2,8 km aan 4,4%)
149,6 km: Arcugnano (2,8 km aan 4,4%)

Weer:
Heerlijk koersweer op woensdag, met bij de start in Padua al 21 graden. Het kwik stijgt in de middag naar maximaal 23 á 24 graden, met de oosterwind die slechts aan windkracht 1 á 2 zal blazen.

Tijden:
Start: 12.25 uur
Finish: rond 16.00 uur

Favorieten Giro del Veneto 2022

Met de toevoeging van Mathieu van der Poel aan de startlijst heeft de Giro del Veneto er de gewenste superster bij. VDP gaat direct als één van de te kloppen mannen van start, temeer omdat hij de beschikking heeft over een ijzersterke Alpecin-Deceuninck-ploeg. Of wil hij zijn ploeggenoten wat teruggeven voor al het werk van de afgelopen maanden? We gaan het woensdag weten!

Interessant volk aan de start, dat is zeker! Geen Tadej Pogacar bij UAE Team Emirates, maar met Davide Formolo komt de ploeg wel met de op één na sterkste man van het team tijdens Lombardije. De Italiaan lanceerde Pogacar op indrukwekkende wijze op de Civiglio en is duidelijk in vorm. Kan hij net als Xandro Meurisse vorig jaar een sprintje van een uitgedunde groep voorkomen? UAE heeft verder ook Alessandro Covi, Marc Hirschi, Matteo Trentin en Diego Ulissi mee, waardoor ze ongetwijfeld de koers in handen zullen nemen.

Andere heren die in staat moeten worden geacht om eventueel weg te rijden in de finale, zijn Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) en Andreas Kron (Lotto Soudal). Beide kwamen ze er niet aan te pas in Il Lombardia, maar met een beetje minder tegenstand zijn het wel twee heren die op de beklimmingen het verschil kunnen maken. Ook Natnael Tesfatsion (Androni Giocatolli) houden we nauwgezet in de gaten.

Voorbeschouwing Giro del Veneto 2022 | Organisatie heeft met Van der Poel gewenste ster op startlijst
Davide Formolo

Sprinten met een volledig peloton lijkt uitgesloten, maar we houden met dit parcours wel rekening met een sprint van een uitgedund peloton. Bryan Coquard is dan een interessante naam, namens Cofidis. Bij Intermarché-Wanty-Gobert is Quinten Hermans een rappe man en bij Bardiani zou iemand als Filippo Fiorelli goed moeten kunnen finishen. BikeExchange-Jayco rekent dan weer op de Sloveen Luka Mezgec.

Astana Qazaqstan Team brengt met Miguel Angel López en Samuele Battistella twee interessante figuren aan het vertrek, terwijl Trek-Segafredo rekent op Mattias Vacek en Alexander Kamp. Het gedegradeerde Israel-Premier Tech hoopt dan weer op Sep Vanmarcke en Patrick Bevin. En uiteraard is good old Davide Rebellin ook 'gewoon' weer van de partij.

TV Giro del Veneto 2022

Eurosport brengt de wedstrijd in de laatste anderhalf uur in beeld! Via Eurosport 1 is de zender er vanaf 14.30 uur bij, de Eurosport Player start pas om 15.00 uur. In de Leiderstrui is er de gehele koers bij met updates en zal je na afloop voorzien van de reacties en een uitgebreid wedstrijdverslag.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws