Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2023 | Klimmers en punchers kunnen zich uitleven rond Estella Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2023 | Klimmers en punchers kunnen zich uitleven rond Estella

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2023 | Klimmers en punchers kunnen zich uitleven rond Estella

In hét weekend van de Ronde van Vlaanderen wordt er ook een klassieker in Spanje verreden: de GP Miguel Indurain. Alejandro Valverde en Ángel Vicioso, wie kent hem niet, hebben deze listige koers maar liefst drie keer op de erelijst staan. In de Leiderstrui neemt je mee door alle wetenswaardigheden!

Praktische informatie GP Miguel Indurain 2023

  • Zaterdag 1 april (geen geintje)
  • Estella - Estella (203,2 km)
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Miguel Indurain

2022 Warren Barguil

2021 Alejandro Valverde
2020 Niet verreden
2019 Jonathan Hivert
2018 Alejandro Valverde
2017 Simon Yates
2016 Ion Izagirre
2015 Ángel Vicioso
2014 Alejandro Valverde
2013 Simon Spilak

GP Miguel Indurain 2023: Parcours, weer en tijden

Het parcours is ten opzichte van 2022 een stuk zwaarder gemaakt. Natuurlijk is het in Spanje nooit vlak, maar vorig jaar waren er geen gecategoriseerde beklimmingen opgenomen in het routekaartje. Nu is dat wel anders. In totaal moeten er 3.445 hoogtemeters worden overwonnen, verdeeld over een totaal van 203 kilometer. Toch staan er wel maar vier gecategoriseerde beklimmingen op het menu.

De organisatie had zonder schaamte nog wat categorieën kunnen toewijzen, want de openingsfase is allesbehalve vlak. Zo nu en dan moet er vier kilometer worden geklommen. Halfweg koers wacht dan de eerste 'echte' klim. De Alto de Eraul wordt geleidelijk aan opgevolgd door de Alto Guirguillano en Alto de Lezaun. Wellicht kunnen de klimmers van dienst daar de beentjes alvast wat testen.

Na een glooiende tussenfase zal de finale normaal gesproken echt losbarsten als de Alto de Eraul voor de tweede keer wordt aangedaan. Als men na 3,8 kilometer klimmen boven is, wordt er tweemaal kort afgedaald en loopt de weg zo nu en dan ook weer even omhoog. Het is en blijft Spanje. De finishlijn is na, hoe kan het ook anders, een korte afdaling getrokken in Estella.

Vorig jaar wist Warren Barguil in dienst van Arkéa Samsic de GP Miguel Indurain te winnen. De Fransman won na een finale vol aanvalslust de sprint van een gereduceerde groep. Aleksandr Vlasov en Simon Clarke mochten ook mee naar het podium.

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2023 | Klimmers en punchers kunnen zich uitleven rond Estella

Beklimmingen

103 km: Alto de Eraul (3,8 km a 5,5%)
139 km: Alto Guirguillano (2,8 km a 5,9%)
157 km: Alto de Lezaun (3,9 km a 5,5%)
194 km: Alto de Eraul (3,8 km a 5,5%)

Weer

Er wordt zaterdag rond Estella wisselvallig weer voorspeld. Zo nu en dan kan er in de middag een spatje regen vallen en er waait een fikse noordwestenwind. Laat het zonnetje zich dan helemaal niet zien? Zeker wel, wellicht worden de wolken soms verdreven. Met tien graden Celsius zullen de renners het in elk geval niet Spaans benauwd krijgen.

Tijden

Start: 12:20 uur
Finish: ongeveer 17:30 uur

Favorieten GP Miguel Indurain 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet en kan de komende dagen nog veranderen.

Kort klimmen, dalen en weer klimmen. Met de vorm van afgelopen weken kom je dan gelijk uit bij Esteban Chaves (EF Education-EasyPost). De Colombiaan etaleerde prima klimkunsten in de Ronde van Catalonië en kan dit werk meer dan aan. Zijn grootste concurrenten lijkt de aanwezige klassementsman Jai Hindley (BORA-hansgrohe) te zijn. De Australiër kan de koers hard maken op de beklimmingen en eventueel de punchers proberen te lossen.

Over rappe klimmers en punchers gesproken, die zijn er ook genoeg. Davide Formolo, Felix Grossschartner (beide UAE-Team Emirates), Andreas Kron (Lotto-Dstny), Mattias Skjelmose, Jon Aberasturi (beide Trek Segafredo), Corbin Strong (Israel Premier Tech), Clément Champoussin (Arkéa Samsic), Pierre Latour (TotalEnergies), Alex Aranburu en Ruben Guerreiro (beide Movistar) zijn zeker snel en zullen als doel hebben om over de beklimmingen in de finale te geraken.

Misschien mag Davide Formolo wel voor eigen kans gaan.
Misschien mag Davide Formolo wel voor eigen kans gaan.

We moeten ook even stilstaan bij het sterke blok van Cofidis. Het is niet vaak zo dat de Franse ploeg zoveel kanshebbers in één koers heeft. Toch kunnen Jésus Herrada, Victor Lafay en voormalig winnaar Ion Izagirre normaal gesproken zeker meedingen om de overwinning. Misschien geldt dat ook wel voor onze landgenoot Ide Schelling (BORA-hansgrohe). De Nederlander reed sterk in de Ronde van Catalonië en behaalde twee podiumplaatsen.

We sluiten af met de dark horse van de week, al is het niet zeker of deze snelle aankomst hem echt ligt: Chris Harper (Team Jayco AlUla). De Australiër ging tijdens de bergritten in Parijs-Nice met de besten naar boven en lijkt bij zijn nieuwe ploeg meer vrijheid te krijgen.

Favorieten GP Miguel Indurain 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Esteban Chaves (EF-Education EasyPost)

Schaduwfavorieten: Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Jésus Herrada (Cofidis), Davide Formolo (UAE-Team Emirates), Andreas Kron (Lotto-Dstny), Mattias Skjelmose (Trek Segafredo), Alex Aranburu en Ruben Guerreiro (beide Movistar)
Longshots: Pierre Latour (TotalEnergies), Ide Schelling (BORA-hansgrohe), Felix Grossschartner (UAE-Team Emirates), Ion Izagirre, Victor Lafay (beide Cofidis), Corbin Strong (Israel Premier Tech), Jon Aberasturi (Trek Segafredo) en Clément Champoussin (Arkéa Samsic)

TV-informatie GP Miguel Indurain 2023

Eurosport is er komende zaterdag op de eerste zender en online bij met livebeelden van de koers. De uitzending start om 15:30 uur. In de Leiderstrui houdt u uiteraard ook de gehele dag op de hoogte over de gebeurtenissen in Spanje!

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws