Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022 | Van Vleuten en Vollering vs. de Italiaanse vrouwen! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022 | Van Vleuten en Vollering vs. de Italiaanse vrouwen!

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022 | Van Vleuten en Vollering vs. de Italiaanse vrouwen!

Zondag 24 april is het van 's ochtends vroeg tot aan het eind van de middag tijd voor Luik-Bastenaken-Luik. De vrouwen trappen vroeg in de ochtend al af met hun wedstrijd, waar verschillende Nederlandse favorieten azen op een zege in Luik. In de Leiderstrui vertelt u meer over het parcours, de tijden en favorieten!

Praktische informatie Luik-Bastenaken-Luik 2022

  • Zondag 24 april 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaressen
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaressen Luik-Bastenaken-Luik vrouwen

2021 Demi Vollering
2020 Elizabeth Deignan
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Anna van der Breggen

Parcours, weer en tijden Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022

Er staat de rensters eenzelfde parcours als vorig jaar te wachten, toen Demi Vollering er met de overwinning vandoor ging. In totaal moet er 142,1 kilometer worden afgelegd, voordat we van 'Bastogne' naar' 'Liège' zijn gereden. De koers wordt zoals altijd gekenmerkt door niet al te lange klimmen, maar die elkaar wel de hele dag opvolgen. Daardoor wordt het over het algemeen een zware wedstrijd, waar rensters met sterke klimmersbenen doorgaans komen bovendrijven.

De eerste gecategoriseerde klim staat na 55 kilometer te wachten. Omdat de rensters al om 08.40 uur aan het vertrek staan, zullen ze daar rond 10.10 uur aan de top verwacht worden. In de 87 kilometer die daarna nog volgen, gaat het alleen maar op en af en kunt u nog dik twee uur genieten van een zware koers. Natuurlijk springt daar de Côte de la Redoute (2,1 kilometer aan 8,9 procent) uit, die op dertig kilometer van de meet moet worden beklommen.

Toch werd het verschil vorig jaar pas op de Côte de la Roche-aux Faucons gemaakt, toen uiteindelijk nog vijf rensters overbleven. Het was destijds Anna van der Breggen die in haar laatste Luik-Bastenaken-Luik zichzelf namens Team SD Worx opofferde voor Vollering. Na de Côte de la Roche-aux Faucons bracht de Nederlandse haar landgenote met een gereduceerd groepje naar de streep, waar Vollering in de sprint net wat sneller bleek dan Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghini.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022 | Van Vleuten en Vollering vs. de Italiaanse vrouwen!

Beklimmingen
55,3 km: Côte de Mont-Le-Soie (1,7 km aan 7,9%)
63,6 km: Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%)
72,0 km: Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%)
86,2 km: Col du Rosier (4,5 km aan 5,9%)
99,5 km: Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%)
112,7 km: Côte de la Redoute (2,1 km aan 8,9%)
128,7 km: Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%)

Weer
Voorlopig lijkt de kans aanwezig dat er aan het begin van de koers een flinke regenbui kan vallen, maar dat is altijd afwachten tot de dag zelf. Met een temperatuur van tussen de tien en veertien graden is het in ieder geval lekker koersweer, al staat er wel een klein windje.

Tijden
Start: 8.40 uur
Finish: 12.30 uur

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022

Wie op dit moment misschien wel in de grootste vorm verkeert, is Marta Cavalli. De 24-jarige Italiaanse van FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope wist een kleine twee weken geleden de Amstel Gold Race op haar naam te schrijven en was woensdag in de Waalse Pijl nog de beste op de Muur van Hoei. Tussendoor werd Cavalli ook nog vijfde in Parijs-Roubaix, dus niemand die de Italiaanse dit keer zomaar laat wegrijden als ze probeert te ontsnappen. Mocht Cavalli ook Luik-Bastenaken-Luik winnen, dan is ze de tweede vrouw die in één seizoen de Amstel, Waalse Pijl en Luik wint. Alleen Anna van der Breggen kreeg dat in 2017 ooit voor elkaar.

Naast Cavalli heeft Italië meer om van te dromen. Elisa Longo Borghini was degene die de winst greep namens Trek-Segafredo in Parijs-Roubaix. De 30-jarige renster werd hier vorig jaar nog derde en heeft nog een aantal sterke ploeggenotes om haar heen. In de Waalse Pijl waren de benen niet top, maar in Luik misschien wel. Bij Trek weet Longo Borghini zich gesterkt door de aanwezigheid van de Nederlandse Lucinda Brand en Ellen van Dijk. Brand werd hier al eens vijfde (2019) en negende (2021) en reed in Parijs-Roubaix nog naar een zeer verdienstelijke derde plaats. Voor Van Dijk lijkt het parcours misschien net iets te lastig, maar ook zij bewees in het verleden met een derde, vierde en vijfde plaats, dat zij hier zomaar kan verrassen. Ook Van Dijk liet in Parijs-Roubaix zien dat ze over een uitstekende vorm beschikte, wat met een zevende plaats misschien iets te weinig werd gewaardeerd.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022 | Van Vleuten en Vollering vs. de Italiaanse vrouwen!

Bij Movistar Team zit een andere Nederlandse waar ongetwijfeld alle ogen weer op gericht zijn. Annemiek van Vleuten boekte dit seizoen al een overwinning in Omloop Het Nieuwsblad, maar moest zich in Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl tevreden stellen met een plekje lager. De 39-jarige Nederlandse wist Luik-Bastenaken-Luik koers al eens in 2019 te winnen en gezien de vele hoogtemeters moet deze klassieker haar misschien wel het beste liggen.

Hebben we dan nog meer Nederlandse inbreng? Jazeker. Team SD Worx heeft met Demi Vollering de winnares van vorig jaar in de gelederen en met een tweede (Amstel Gold Race), eerste (Brabantse Pijl) en derde plaats (Waalse Pijl) bewijst de 25-jarige renster in goede doen te zijn. Aan de sterkte van de ploeg moet het doorgaans niet liggen bij SD Worx, want met Ashleigh Moolman-Pasio, Niamh Fisher-Black, Anna Schackley, Blanka Vas en Christine Majerus zit het in de breedte wel goed.

Bij Jumbo-Visma is het nog even de vraag óf Marianne Vos aan de start verschijnt en met welke vorm. De Nederlandse moest Parijs-Roubaix laten schieten door een coronabesmetting. Vos wist hier nog nooit te winnen en zal maar al te graag een overwinning op haar indrukwekkende palmares bijschrijven. Verder noemen we nog outsiders bij Canyon//Sram Racing met Katarzyna Niewiadoma en Soraya Paladin en Liane Lippert en Floortje Mackaij bij Team DSM. UAE Team zal gokken op een sterke Mavi Garcia.

TV Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022

De koers begint vroeg, maar dat betekent niet dat u al vanaf de eerste kilometers voor de televisie kunt zitten. Sporza (Canvas) is er vanaf 11.25 uur live bij, terwijl Eurosport op haar hoofdkanaal en de Eurosport Player vanaf 11.35 uur inschakelt.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws