Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2023 | Belgische teams met goede sprinters in eigen land Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2023 | Belgische teams met goede sprinters in eigen land

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2023 | Belgische teams met goede sprinters in eigen land

Eén dag na het einde van de Giro is de koers weer terug in het land waar het thuishoort: België. Daar wordt namelijk de Ronde van Limburg verreden, een koers over meer dan tweehonderd kilometer van Hasselt naar Tongeren. In de Leiderstrui neemt je mee!

Wie een blik werpt op de erelijst van de Ronde van Limburg, ziet een tweespalt tussen toppers en relatief onbekende namen. Zo won Mathieu van der Poel de koers twee keer, in zowel 2014 en 2018. Ook Wout van Aert staat op de erelijst, hij won in 2017.

Maar ook namen als Olivier Chevalier (2013) en de Roemeen Eduard-Michael Grosu (2019) hebben een plekje verworven op de lijst der winnaars. Afgelopen seizoen was Arnaud De Lie de beste. Hij won voor Simone Consonni (Cofidis) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe).

Praktische informatie Ronde van Limburg 2023

  • Hasselt - Tongeren (202,6 km)
  • Maandag 29 mei 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Ronde van Limburg

2022 Arnaud De Lie
2021 Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Eduard-Michael Grosu
2018 Mathieu van der Poel
2017 Wout van Aert
2016 Kenny Dehaes
2015 Björn Leukemans
2014 Mathieu van der Poel
2013 Olivier Chevalier

Parcours, weer en tijden Ronde van Limburg 2023

De Ronde van Limburg voert het peloton van Hasselt naar Tongeren, wat in totaal goed is voor een afstand van 203 kilometer op de fiets. De eerste 130 kilometer verlopen redelijk vlak, maar bij het betreden van de plaatselijke ronde in en rondom Tongeren krijgen de renners een ander paar mouwen voor de kiezen.

Deze omloop moet drie keer afgewerkt worden en bevat vier hellingen per omloop (de Grootloonberg, Kogelstraat, Colenberg en Kolmontberg). Steil zijn ze niet, met percentages om en nabij de vier procent. Het laatste obstakel volgt op slechts vijf kilometer van de meet, waardoor het niet gek is dat we in deze Ronde van Limburg vaak een interessant schouwspel zien tussen de vluchters en sterke sprinters.

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2023 | Belgische teams met goede sprinters in eigen land

Weer
Het belooft maandag prima weer te worden in Hasselt, Tongeren en omstreken. De temperatuur is zo'n 20 graden Celsius, terwijl de wind stevig uit het noordoosten komt en zo nog voor een fris briesje zorgt.

Tijden

Start: 12.15 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Ronde van Limburg 2023

De te kloppen man zal Tim Merlier zijn, van Soudal Quick-Step. De Belgische kampioen won de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke en zal zodoende met het nodige vertrouwen van start gaan in de Ronde van Limburg, waar hij ondersteund wordt door een sterke formatie met onder meer boezemvriend Bert Van Lerberghe, Jannik Steimle en Stan Van Tricht.

Naast Soudal Quick-Step staan ook de drie andere grote Belgische ploegen aan de start: Lotto-Dstny, Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Circus-Wanty. Die eerste komt met de meest indrukwekkende ploeg naar Hasselt, daar kopman Caleb Ewan een nagenoeg perfecte lead-out met Jasper De Buyst, Chris Lawless, Rüdiger Selig en Jacopo Guarneri meekrijgt.

De formatie van Aike Visbeek richt haar pijlen volledig op Gerben Thijssen, die ook zijn vaste spurtvoorbereiders tot de beschikking heeft. De ploeg van de Roodhoofts doet het dan weer met twee outsiders: man in vorm Timo Kielich en collega Lionel Taminiaux.

Als we het deelnemersveld - en de weersomstandigheden - overschouwen, komen we bij een hoop spurters van het tweede plan terecht. Erlend Blikra (Uno-X), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Timothy Dupont (Tartoletto-Isorex), Alexander Salby (Bingoal-WB), Rory Townsend (Bolton Equities), Szymon Sajnok (Q36.5), Milan Fretin (SportVlaanderen-Baloise).

Tot slot is het interessant om mee te geven dat er ook enkele veldrijders meedoen. Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) zijn namelijk mee.

Favorieten Ronde van Limburg 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tim Merlier (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Caleb Ewan (Lotto-Dstny) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty)

Longshots: Timo Kielich, Lionel Taminiaux (beiden Alpecin-Deceuninck), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Jannik Steimle (Soudal Quick-Step), Szmyon Sajnok (Q36.5) en Erlend Blikra (Uno-X)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Ronde van Limburg 2023

De Ronde van Limburg wordt maandag vanaf 15.15 uur live op de beeldbuis gebracht door Sporza op VRT 1. Op dat tijdstip kun je online ook afstemmen op Eurosport/Discovery+/GCN.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws