Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2024 | Sprinters houden generale repetitie op glooiende EK-wegen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2024 | Sprinters houden generale repetitie op glooiende EK-wegen

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2024 | Sprinters houden generale repetitie op glooiende EK-wegen

Ook tijdens de Giro wordt er in Belgenland na een korte voorjaarspauze opnieuw volop gekoerst. Op maandag 20 mei, wanneer de Giro-renners even genieten van een dagje rust, staat namelijk de Ronde van Limburg op het programma, een sprinterskoers van Hasselt naar Tongeren. In de Leiderstrui neemt je mee!

Wie een blik werpt op de erelijst van de Ronde van Limburg, ziet een tweespalt tussen toppers en relatief onbekende namen. Zo won Mathieu van der Poel de koers twee keer, in zowel 2014 en 2018. Ook Wout van Aert staat op de erelijst, hij won in 2017.

Maar ook namen als Olivier Chevalier (2013) en de Roemeen Eduard-Michael Grosu (2019) hebben een plekje verworven op de lijst der winnaars. De afgelopen drie seizoenen waren opnieuw de Belgische ronkende namen aan het feest. Zo wonnen Tim Merlier, Arnaud De Lie en Gerben Thijssen achtereenvolgens in Tongeren. De sprinter van Intermarché-Wanty graaide de zege weg voor de ogen van Caleb Ewan en Stanislaw Aniolkowski.

Praktische informatie Ronde van Limburg 2024

  • Hasselt - Tongeren (202,6 km)
  • Maandag 20 mei 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Ronde van Limburg

2023 Gerben Thijssen
2022 Arnaud De Lie
2021 Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Eduard-Michael Grosu
2018 Mathieu van der Poel
2017 Wout van Aert
2016 Kenny Dehaes
2015 Björn Leukemans
2014 Mathieu van der Poel
2013 Olivier Chevalier

Parcours, weer en tijden Ronde van Limburg 2024

De Ronde van Limburg voert het peloton van Hasselt naar Tongeren, wat in totaal goed is voor een afstand van 195,6 kilometer op de fiets. De eerste 20 kilometer verlopen redelijk vlak, maar al snel trekken de renners met de Glinberg en een dubbele beklimming van de Keiberg het heuvelland in. Dat in combinatie met een dubbele passage op de kasseien van de Maastrichterallee zullen we bij het betreden van de plaatselijke ronde in en rondom Tongeren toch al wat afgepeigerde gezichten zien.

Maar vanaf dan begin het eigenlijk pas. De plaatselijke omloop moet drie keer afgewerkt worden en bevat twee kasseistroken (Manshoven en Op de Kriezel) en twee hellingen (Kolmontberg en Zammelenberg). Steil zijn ze niet, met percentages om en nabij de vijf procent. Het laatste obstakel volgt op slechts vijf kilometer van de meet, waardoor het niet gek is dat we in deze Ronde van Limburg vaak een interessant schouwspel zien tussen de vluchters en sterke sprinters. De Ronde van Limburg is dan ook een perfecte generale repetitie voor het EK, dat bijna over exact dezelfde wegen loopt.

Voorbeschouwing Ronde van Limburg 2024 | Sprinters houden generale repetitie op glooiende EK-wegen

Weer
Het belooft maandag prima weer te worden in Hasselt, Tongeren en omstreken. De temperatuur is zo'n 21 graden Celsius, terwijl de wind matig uit het noorden komt. In de late namiddag stijgt de kans op neerslag wel tot veertig procent, maar tegen dan zouden renners al lang gefinisht moeten zijn.

Tijden

Start: 12.15 uur
Finish: ongeveer 16.50 uur

Favorieten Ronde van Limburg 2024

De te kloppen man zal Gerben Thijssen zijn, van Intermarché-Wanty. De Belgische sprinter staat in Limburg als titelverdediger aan de start, maar kende tot nog toe geen fantastisch voorjaar. Thijssen brak zijn enkel bij een val in de Scheldeprijs en lag zo een maand in de lappenmand. De 25-jarige Belg vierde zijn rentree in de Elfstedenronde Brugge, maar deed na een valpartij niet mee voor de bloemen. Met Biniam Girmay, die de Giro verliet na een dubbele valpartij, vormt hij wel een sterk Intermarché-blok.

Beide heren zullen dan wel moeten afrekenen met ene Arnaud De Lie. De sprinter van Lotto-Dstny heeft zijn pover voorjaar kunnen doorspoelen met een resem zeges in de Lotto Famenne Ardenne Classic, Tro Bro Léon en het Circuit de Wallonie. Op de Limburgse wegen vindt hij overigens een parcours perfect op zijn maat.

Lees verder onder de foto.

20240505tbl2011 aso lucas blonce lossec

Daarnaast vinden we ook Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) op de startlijst terug. De Nederlandse sprinter heeft dit seizoen nog maar één keer kunnen proeven van de overwinning op Mallorca en schoot in de Bredene Koksijde Classic, de Scheldeprijs en de Ronde van Hongarije maar nipt mis. Benieuwd of hij die dichte ereplaatsen kan omzetten in een knappe zege. Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) wil als laatste in het rijtje topspurters een vervolg breien aan zijn zege in de Elfstedenronde Brugge.

Voor het overige kijken we vooral naar de mannen uit de tweede lijn, de heuvelspecialisten en de hardrijders. Visma | Lease a Bike brengt met Tosh Van der Sande, Milan Vader en Bart Lemmen toch enkele sterke renners aan de start, terwijl Soudal Quick-Step start met een bijna volledig onbekende opleidingsploeg. Dries Van Gestel (TotalEnergies), Brent Van Moer of Lander Loockx (Tour de Tietema-Unibet) zouden oorlog kunnen maken, terwijl Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling), Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck) en Martijn Budding (TDT-Unibet), vorig jaar zesde, ook op een dichte ereplaats mogen mikken.

Favorieten Ronde van Limburg 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Longshots: Dries Van Gestel (TotalEnergies), Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling), Martijn Budding (TDT-Unibet), Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck), Brent Van Moer (Lotto-Dstny), Tosh Van der Sande (Visma | Lease a Bike), Lander Loockx (TDT-Unibet)

TV Ronde van Limburg 2024

De Ronde van Limburg wordt maandag vanaf 15.00 uur live op de beeldbuis gebracht door Sporza op VRT 1. Op dat tijdstip kun je online ook afstemmen op Eurosport/Discovery+/GCN.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news