Voorbeschouwing Antwerp Port Epic 2024 | De Lie, Girmay, crossers én Visma-grut op gravel en kasseien! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Antwerp Port Epic 2024 | De Lie, Girmay, crossers én Visma-grut op gravel en kasseien!

Voorbeschouwing Antwerp Port Epic 2024 | De Lie, Girmay, crossers én Visma-grut op gravel en kasseien!

De Giro d'Italia is natuurlijk nog volop bezig, maar ook in de Lage Landen staat het Pinksterweekeinde bol van koers. In Nederland en België worden achtereenvolgens Veenendaal-Veenendaal, de Antwerp Port Epic en Ronde van Limburg verreden. In de Leiderstrui blikt in dit artikel vooruit op de middelste van de twee: de Antwerp Port Epic.

Deze wedstrijd ging vroeger door het leven als Schaal Sels en staat nog steeds wel bekend onder deze naam. Als Schaal Sels stond de koers bekend om de vele kasseikilometers, maar sinds 2015 werden er ook onverharde stroken aan het parcours toegevoegd om het nog wat aantrekkelijker te maken. Sinds 2018 is het ook een profkoers.

Dat leverde de wielerkoers nog geen windeieren op. In 2022 was Florian Vermeersch nog door het dolle heen met zijn allereerste profzege, in 2021 schreef Mathieu van der Poel de wedstrijd op zijn erelijst, terwijl wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch in 2020 ook al wist te winnen. Vorig seizoen schreef Dries De Bondt de koers in het kader van de Lotto Cycling Cup op zijn naam, voor ploeggenoten Timo Kielich en Quinten Hermans.

Praktische informatie Antwerp Port Epic 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Antwerp Port Epic

2023 Dries De Bondt
2022 Florian Vermeersch
2021 Mathieu van der Poel
2020 Gianni Vermeersch
2019 Aimé De Gendt
2018 Guillaume Van Keirsbulck

Parcours, weer en tijden Antwerp Port Epic 2024

De Antwerp Port Epic neemt in 2024 voor het zevende jaar op rij het algemeen concept over van de vroegere Schaal Sels. Het peloton rijdt opnieuw door de Haven van Antwerpen naar de Wase en Antwerpse Polders, waar het peloton

Daar worden de traditionele lussen door Stabroek, Berendrecht, Zandvliet en Hoevenen afgewerkt, waar de onverharde wegen en de kasseistroken elkaar in snel tempo opvolgen. In totaal krijgen de renners ruim 56 kilometer met obstakels voor de wielen geschoven, met net iets meer onverharde wegen (32 kilometer) dan kasseien (24 kilometer).

De start van de zevende Antwerp Port Epic van de heren staat gepland omstreeks 12.30 u. Onder het Havenhuis, op het Zaha Hadidplein, worden de ploegbussen opgesteld. Na ruim 180 kilometer wedstrijd door de Haven langs imposante kranen en metershoge containers, door de winderige polders in het noorden van Antwerpen en over de onverharde stroken en kasseiwegen, weten we wie uiteindelijk Dries De Bondt opvolgt.

Voorbeschouwing Antwerp Port Epic 2024 | De Lie, Girmay, crossers én Visma-grut op gravel en kasseien!

Weer
Er wordt in de tweede helft van deze week redelijk wat regen verwacht, wat uiteraard ook impact kan hebben op het verloop van een koers als Antwerp Port Epic. In de middag is er, bij een temperatuur van 18 graden Celsius, kans op neerslag en dat telt in een wedstrijd met gravel- en kasseistroken.

Tijden

Start: 12.30 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Antwerp Port Epic 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel bevestigd, dus deze sectie is nog aan veranderingen onderhevig.

Antwerp Port Epic mag op zeker rekenen op een tof deelnemersveld voor deze koers, waarbij één man er toch wel bovenuit steekt: Arnaud De Lie van Lotto-Dstny. De Belg kende natuurlijk een lastig voorjaar, maar toonde de afgelopen weken dat hij helemaal terug is. Na zijn rentree won hij in de Lotto Famenne Ardenne Classic, Tro Bro Leon en het Circuit Wallonie, terwijl een derde plek in GP du Morbihan hem ten deel viel. Onder meer Jarne Van de Paar, Steffen De Schuyteneer en Pascal Eenkhoorn zijn mee ter ondersteuning.

Kijken we naar ploegen in de breedte, dan komen we mogelijk wel bij de Franse teams uit. Arkéa - B&B Hotels heeft met Luca Mozzato de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen in de gelederen, maar heeft met de in Noord-Frankrijk geboren Florian Sénéchal en crosser Clément Venturini nog twee sterke troeven. TotalEnergies start dan weer met Dries Van Gestel, Emilien Jeanniere en Sandy Dujardin.

1156610790

Alpecin-Deceuninck doet het met Lars Boven en vooral ex-winnaar Gianni Vermeersch als grote naam, waar Intermarché-Wanty na diens Giro-opgave op Biniam Girmay mag rekenen aan de zijde van onder meer Vito Braet en Hugo Page. Visma | Lease a Bike staat met een jonge ploeg aan het vertrek, aangevuld met anciens Tosh Van der Sande en Julien Vermote. Met name Per Strand Hagenes en Loe van Belle moeten in staat geacht worden om ver te komen in de Antwerp Port Epic.

Met alle gravelstroken en kasseien is het doorgaans ook uitkijken naar de crossers in de Antwerp Port Epic. In aanloop naar deze wedstrijden toonden zij alvast de vorm te pakken te hebben: zo won Toon Aerts namens Deschacht-Hens Maes de gravelkoers in Valkenburg, wat ploegmakker Daan Soete later overdeed in Aken. Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) won dan weer de Fleche du Sud met ondersteuning van ploeggenoten Joris Nieuwenhuis en Seppe van den Boer.

Uno-X stelt met Alexander Kristoff en Markus Hoelgaard twee ijzervreters van beroep op, een titel die we ook mogen plakken op de amicale TDT-Unibet-renner Jelle Johannink, Net als Hartthijs de Vries van hij wel eens mee de finale kleuren van deze Antwerp Port Epic.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Antwerp Port Epic 2024?

Topfavoriet: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels)
Outsiders: Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Dries Van Gestel (TotalEnergies)

Longshots: Florian Sénéchal, Clément Venturini (Arkéa - B&B Hotels), Loe van Belle (Visma | Lease a Bike), Emilien Jeanniere (TotalEnergies), Jelle Johannink (TDT-Unibet), Hugo Page, Vito Braet (Intermarché-Wanty), Alexander Kristoff (Uno-X), Toon Aerts (Deschacht-Hens Maes) en Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions)

iframe src="https://firstcycling.com/widget/startlist.php?r=10204&y=2024" width="100%" height="410" scrolling="yes" frameborder="0">

Data powered by FirstCycling.com

TV Antwerp Port Epic 2024

De Antwerp Port Epic is aankomende zondag live te aanschouwen bij Sporza (VRT 1) en de online kanalen van Eurosport en Discovery+. Vanaf 15.30 uur kun je inschakelen voor de laatste circa anderhalf uur van de koers.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news