Voorbeschouwing Tro Bro Léon 2023 | Arnaud De Lie mag tegen klassieke kerels weer los op de ribinou Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Tro Bro Léon 2023 | Arnaud De Lie mag tegen klassieke kerels weer los op de ribinou

Voorbeschouwing Tro Bro Léon 2023 | Arnaud De Lie mag tegen klassieke kerels weer los op de ribinou

Terwijl de buzz rondom de Giro d'Italia volop gaande is, werkt een ander deel van het peloton deze dagen enkele wedstrijden in Frankrijk af. Zo staat zondag Tro Bro Léon op het programma, een ietwat onderschatte wedstrijd in Bretagne. In de Leiderstrui probeert je wat wijzer te maken!

Wie de erelijst van de Tro Bro Léon erbij pakt, ziet enkele mooie namen verschijnen: de laatste twee jaar was Arkéa Samsic met achtereenvolgens Hugo Hofstetter en Connor Swift aan het feest, terwijl sterke coureurs als Andrea Vendrame en Christophe Laporte pre-corona de zege naar zich toetrokken.

Tro Bro Léon kan als een jaarlijkse afvallingsrace gezien worden, wat met name toe te schrijven is aan de ribinou: de onverharde stroken, die er maar liefst 27 inzitten in deze Franse 1.Pro-koers. Tel daar enkele venijnige stroken bergop bij en je hebt het over een koers die met recht een klassieke wedstrijd genoemd mag worden.

Praktische informatie Tro Bro Léon 2023

  • Plouguerneau - Lannilis (204,1 km)
  • Zondag 7 mei 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Tro Bro Léon

2022 Hugo Hofstetter
2021 Connor Swift
2020 Niet verreden
2019 Andrea Vendrame
2018 Christophe Laporte
2017 Damien Gaudin
2016 Martin Mortensen
2015 Alexandre Geniez
2014 Adrien Petit
2013 Francis Mourey

Parcours, weer en tijden Tro Bro Léon 2023

Het parcours van Tro Bro Léon verandert elk jaar en dat is in 2023 niet anders. Na de start trekt het peloton zuidwaarts, om vervolgens langs de kust terug te keren naar de centralere delen van Bretagne. Hier kan het zomaar zijn dat de renners direct aan de bak moeten: waaiergevaar!

De meeste onverharde stroken (18 van de 27) liggen in de laatste zestig kilometer, waarvan vijf nieuw zijn in het parcours. De Saint-Mathieu-strook is de langste en mogelijk beslissende sector, terwijl het peloton ook al twee keer de finishlijn passeert voor de definitieve derde keer, de uiteindelijke finish.

Gedurende de dag zal er al de nodige schifting zijn op de veelal nat liggende stroken, maar het kan zomaar zijn dat de definitieve beslissing uiteindelijk valt op de Keroüartz-ribinou, een strook van ongeveer anderhalve kilometer op zeven kilometer van de meet in Lannilis.

Voorbeschouwing Tro Bro Léon 2023 | Arnaud De Lie mag tegen klassieke kerels weer los op de ribinou

Weer
Vooralsnog lijkt het zondag droog te worden in Bretagne, maar dat is niet het hele verhaal: in de dagen in aanloop naar de Tro Bro Léon gaat het namelijk flink regenen. Daarbij staat de wind in de eerste wedstrijdhelft goed voor waaiers, al blaast die niet op volle kracht.

Tijden

Start: 11.50 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Tro Bro Léon 2023

Let op: de deelnemerlijst is nog niet compleet.

Zes WorldTour-teams gaan zondag van start in Bretagne. Natuurlijk zien we de Franse ploegen in actie, maar ook Team DSM en Intermarché-Circus-Wanty verschijnen ten tonele. Tel daar enkele sterke teams van procontinentaal niveau bij op en je hebt het over een mooi deelnemersveld voor deze eendagskoers.

We beginnen bij de Nederlandse formatie, die met John Degenkolb één van de betere renners in Parijs-Roubaix in de gelederen heeft. Tel daar de ondersteuning van onder meer Nils Eekhoff en Pavel Bittner bij op en je hebt het over een sterke formatie.

Dat geldt zeker ook voor Lotto-Dstny, dat met Arnaud De Lie als kopman van start zal gaan. De jonge Belg heeft over zijn knechten zeker niet te klagen, daar Frederik Frison, Jasper De Buyst, Brent Van Moer, Florian Vermeersch, Cedric Beullens en zelfs de jonge Jarne van der Paar zelf ook voor de zege kunnen gaan.

Voorbeschouwing Tro Bro Léon 2023 | Arnaud De Lie mag tegen klassieke kerels weer los op de ribinou

Arkéa Samsic komt ook met meerdere pionnen naar Bretagne. Titelverdediger Hugo Hofstetter doet mee, maar ook Jenthe Biermans en Matis Louvel moeten in staat geacht worden om mee te dingen. Eenzelfde situatie zien we bij Groupama-FDJ, dat met Romain Gregoire, Laurence Pithie, Samuel Watson en Paul Penhoët in meerdere situaties mee kan dingen.

Cofidis doet het dan weer met Axel Zingle en Max Walscheid, terwijl AG2R Citroën Team rekent op Stan Dewulf, Oliver Naesen en Clément Venturini. TotalEnergies gaat zonder Peter Sagan van start, maar met Anthony Turgis.

Intermarché-Circus-Wanty doet het met thuisrijders Hugo Page en Adrien Petit, terwijl procontinentale teams Bingoal (Guillaume Van Keirsbulck en Ludovic Robeet), Israel-Premier Tech (Giacomo Nizzolo), Uno-X (met beer Alexander Kristoff), Q36.5 (Szymon Sajnok) en en Euskaltel-Euskadi (Gotzon Martin) ook gedegen kerels aan de start brengen.

Favorieten Tro Bro Léon 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Romain Gregoire (Groupama-FDJ)
Outsiders: John Degenkolb (Team DSM), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Axel Zingle (Cofidis) en Alexander Kristoff (Uno-X)

Longshots: Anthony Turgis (TotalEnergies), Max Walscheid (Cofidis), Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Samuel Watson (Groupama-FDJ), Frederik Frison, Florian Vermeersch en Jasper De Buyst (Lotto-Dstny)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Tro Bro Léon 2023

De Giro d'Italia slokt zondag een groot deel van de aandacht op, maar Eurosport maakt via de online platformen wel tijd vrij voor deze parel van een koers. Vanaf 14.00 uur kun je terecht bij de online kanalen van de sportzender.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws