Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023 | Sprinten, maar met pre-finish op 1,4 km van de meet! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023 | Sprinten, maar met pre-finish op 1,4 km van de meet!

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023 | Sprinten, maar met pre-finish op 1,4 km van de meet!

Na de 19,6 kilometer lange openingstijdrit van de Giro d'Italia trekt het peloton op dag twee opnieuw langs de Italiaanse kust, waar er wel in het binnenland gestart gaat worden in Teramo. Vanuit die plaats volgen er 202 overwegend vlakke kilometers richting San Salvo, waar In de Leiderstrui je het nodige over kan vertellen!

Parcours etappe 2 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023 | Sprinten, maar met pre-finish op 1,4 km van de meet!

Startplaats is dus Teramo, van waar we de eerste 6,8 kilometer licht gaan dalen. Vervolgens doemt de eerste beklimming op, richting Bellante. 5,4 kilometer aan 4,4 procent zal in deze fase van de koers echter niet veel uit gaan richten, daar er waarschijnlijk al enkele mannen van de kleinere Italiaanse ploegen voor het peloton uit rijden.

Tot aan kilometer 45 is het wat glooiend, waarna het peloton de kustlijn bereikt bij Alba Adriatica. Vanaf dat moment is het voornamelijk vlak, via wegen in zuidelijke richting naar San Salvo. In het middenrif zijn nog wel drie categoriseerde beklimmingen opgenomen, waar de bergtrui dus te halen valt.

Doorwinterde profs zullen echter niet schrikken van de heuvels Silvi Paese (4,2 kilometer aan 5,4 procent), Chieti (4,5 kilometer aan 6,2 procent) en Ripa Teatrina (1,9 kilometer aan 5,8 procent). De top van die laatste is op zeventig kilometer van de aankomst.

Vervolgens trekken we in één lange rechte lijn naar San Salvo, waar de finale op maat gemaakt is voor de sterke mannen. In de laatste kilometers is het volledig vlak, terwijl het peloton op zijn hoede zal zijn voor een punt op 1,4 kilometer van de meet. Daar moet namelijk een rotonde driekwart genomen worden, wat een ongelofelijk cruciaal punt zal zijn voor de plaatsing voor de sprint.

Na die rotonde is er nog één bocht, precies onder het vod van de laatste kilometer. De laatste 1000 meter zijn vervolgens op een mooie, brede weg van acht meter breed.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023 | Sprinten, maar met pre-finish op 1,4 km van de meet!

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: ongeveer 17.25 uur

Weer etappe 2 Giro d'Italia 2023

We zijn aan de kust, dus dan is het altijd interessant om te kijken naar de wind(richting). Voor zondag verwachten we niets bijzonders, daar de wind niet al te hard gaat blazen. Vanuit de kust staat deze aan een kracht van twee op de schaal van Beaufort, terwijl de temperaturen lekker rond de 25 graden Celsius gaan zijn.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023

Na de mokerslag van Remco Evenepoel in de openingstijdrit is het op dag twee dus vermoedelijk voor de snelle mannen in deze Giro d'Italia. Het absolute topveld qua sprinters, met onder meer Jasper Philipsen, Tim Merlier, Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, lijkt niet aanwezig, maar dat biedt juist kansen voor de rest.

Fernando Gaviria (Movistar) is intrinsiek misschien wel de rapste man op de startlijst. De Colombiaan kende geen al te makkelijk seizoen, maar bewees met een overwinning in de slotrit van de Ronde van Romandië wel dat hij op tijd in vorm is. Hij wordt ondersteund door onder meer Max Kanter, José Joaquin Rojas en Albert Torres.

Dé uitdager is waarschijnlijk Mads Pedersen, de meest gevreesde man op de startlijst van deze Giro d'Italia. De Deen van Trek-Segafredo won vorig seizoen een sloot ritten in de Vuelta en bewees dit voorjaar dat het met zijn conditie wel snor zit. In datzelfde rijtje plaatsen we Kaden Groves, de rappe man die namens Alpecin-Deceuninck de goede benen lijkt te hebben gevonden.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023 | Sprinten, maar met pre-finish op 1,4 km van de meet!

Daarmee hebben we de drie topfavorieten wel benoemd, al moeten we daarbij opmerken dat er achter een heel aantal spurters in deze Giro een klein vraagteken staat. Kerels als Mark Cavendish (Astana), Pascal Ackermann (UAE), Alberto Dainese (Team DSM) en Simone Consonni (Cofidis) kunnen op zijn tijd echter alles en iedereen aan.

Bij types als Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Davide Ballerini (Soudal Quick-Step) is het afwachten in hoeverre ze vastgebonden zitten aan ploegorders, terwijl het voor bijvoorbeeld Michael Matthews (Jayco AlUla) en Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) nog wel wat heuvelachtiger mag.

Sluiten we af met een rijtje outsiders: Arne Marit, Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty), David Dekker (Arkéa Samsic), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Marius Mayrhofer (Team DSM) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) mengen zich mogelijk ook in de strijd om het podium.

Favorieten etappe 2 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Fernando Gaviria (Movistar)
Schaduwfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en Mark Cavendish (Astana)
Longshots: Simone Consonni (Cofidis), Alberto Dainese, Marius Mayrhofer (Team DSM), Jonathan Milan (Bahrain Victorious), David Dekker (Arkéa Samsic), Arne Marit, Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty) en Michael Matthews (Jayco AlUla)

Odds etappe 2 Giro d'Italia 2023

Mads Pedersen - 3,00
Fernando Gaviria - 4,00
Kaden Groves - 4,50
Mark Cavendish - 9,00
Alberto Dainese - 13,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws