Groenewegen schrijft voor de vijfde keer Veenendaal-Veenendaal Classic op zijn naam Wielrennen
Wielrennen

Groenewegen schrijft voor de vijfde keer Veenendaal-Veenendaal Classic op zijn naam

Groenewegen schrijft voor de vijfde keer Veenendaal-Veenendaal Classic op zijn naam

Dylan Groenewegen heeft de 36e editie van de Veenendaal-Veenendaal Classic gewonnen. De Amsterdamse sprinter van Team Jayco-AlUla was met overmacht de sterkste in de massasprint. Hij verwees Arvid de Kleijn en Sam Welsford naar respectievelijk plaats twee en drie. Het is alweer de vijfde overwinning van Groenewegen in de Nederlandse wedstrijd.

Daags na de knappe overwinning van Lotte-Kopecky in de vrouweneditie van de Utrechtse eendagswedstrijd, was het de beurt aan de heren. Zij konden zich opmaken voor een zaterdagritje van 175 kilometer doorheen de Utrechtse Heuvelrug. De Grebbeberg (0.6 kilometer aan 5,3 procent) en het Paardenveld (0,6 kilometer aan 4,2 procent) waren de dienstdoende obstakels in het parcours.

De verwachting heerste echter dat de wedstrijd traditiegetrouw zou uitmonden in een massasprint, waarbij Groenewegen, Welsford, David Dekker, Arvid de Kleijn, Giacomo Nizzolo en Nacer Bouhanni tot de topfavorieten behoorden. Nadat in Veenendaal, waar de wind flink huis hield, rond 13.15 uur het startsein werd gegeven, koos al snel in de wedstrijd een zestal het hazenpad. Bodi del Grosso (ABLOC CT), Rick Ottema (Allinq Continental Cycling Team), Wouter van de Weerdhof (Allinq Continental Cycling Team), Axel van der Tuuk (Metec), Björn Bakker (Scorpions Racing Team) en Max Kroonen (VolkerWessels Cycling Team) vormden de volledig Nederlandse getinte kopgroep van de dag.

Nederlandse koplopers één voor één ingerekend, Groenewegen wint de sprint met overmacht

Het sextet kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat de voorsprong liet oplopen tot maximaal drie minuten. Het was met name Team Jayco AlUla dat in dienst van Groenewegen het tempo bepaalde in het peloton. Naarmate de finish dichterbij kwam, staken ook Intermarché-Circus-Wanty en Team DSM een handje toe. Het stond eigenlijk al lang in de sterren geschreven, maar in het vervolg van de koers werden alle koplopers één voor één ingerekend.

Vervolgens kon alles in stelling worden gebracht voor een massasprint in de straten van Veenendaal. Het werd niet met een voltallig peloton gesprint, daar de wind het kaf van het koren had gescheiden en het nodige aantal coureurs had doen lossen. In de massasprint stelde Groenewegen zijn goede benen tentoon, daar hij relatief gemakkelijk naar de overwinning sprintte. Hij hield De Kleijn en Welsford ruim achter zich.

Uitslag Veenendaal-Veenendaal Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws