Voorbeschouwing WK tijdrijden - beloften 2023 | Topfavoriet van Belgische makelij en Nederlandse outsiders Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden - beloften 2023 | Topfavoriet van Belgische makelij en Nederlandse outsiders

Voorbeschouwing WK tijdrijden - beloften 2023 | Topfavoriet van Belgische makelij en Nederlandse outsiders

De junioren mannen mochten zaterdag de eerste wegwedstrijden betwisten, voor het WK tijdrijden is die eer toebedeeld aan de beloften. Zij leggen elkaar woensdag het vuur aan de schenen in Stirling, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt!

Wie een blik waagt op de erelijst van het WK tijdrijden bij de beloften in de recente geschiedenis, komt vooral Scandinaviërs tegen. Sinds 2015 ging er één titel niet naar een Deen of Noor, dat was de Duitser Marco Mathis in 2016. In 2023 wist de sterke Noor Søren Wærenskjold in Wollongong het WK tijdrijden naar zich toe te trekken.

Nederland en België zitten al circa vijftien jaar zonder succes. Lars Boom was in 2007 de laatste Nederlander met succes op het WK tijdrijden bij beloften, Dominique Cornu was het jaar daarvoor glorierijk als Belg. Zij zijn ook gelijk de enige uit de Benelux die succes wisten te boeken in de discipline.

Praktische informatie WK tijdrijden beloften 2023

  • Woensdag 9 augustus, Stirling
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden beloften

2022 Søren Wærenskjold
2021 Johan Price-Pejtersen
2020 Niet verreden
2019 Mikkel Bjerg
2018 Mikkel Bjerg
2017 Mikkel Bjerg
2016 Marco Mathis
2015 Mads Würtz Schmidt
2014 Campbell Flakemore
2013 Damien Howson

WK tijdrijden beloften 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing WK tijdrijden - beloften 2023 | Topfavoriet van Belgische makelij en Nederlandse outsiders

De beloften mannen en elite vrouwen werken hetzelfde parcours af in het tijdrijden. Dit is met start en finish in de Schotse stad Stirling, bekend van het Stirling Castle. Bij die toeristische trekpleister zullen we ook finishen, maar daarvoor moeten de coureurs wel eerst over een venijnige heuvel in de laatste meters.

Starten doen we hemelsbreed op een steenworp afstand van dit kasteel, vanwaar we via de A811 een heel stuk in westelijke richting trekken. Na 12,5 kilometer volgt dan het eerste tussenpunt, net na Nyadd. Het keerpunt in de tijdrit ligt dan weer bij Kippen, na zo'n negentien kilometer. Vanaf die plaats zetten we koers terug richting Stirling, met het tweede tussenpunt na 23 kilometer fietsen op Leckle Road.

Via enkele kleine heuveltjes en het derde tussenpunt (na 31,5 kilometer op Touch Road (zeshonderd meter aan 3,6 procent)) komen we weer in Stirling aan, waar de laatste achthonderd meter aan 5,7 procent omhoog lopen. Na 35 kilometer is dit zwaar, wat nog lastiger gemaakt wordt door de met kasseien geplaveide weg!

De kasseien richting Stirling.

Weer
We zijn in Schotland, dus dan is er altijd kans op regen. Voorlopig lijkt het er echter op dat de beloften woensdag goed weg gaan komen, met temperaturen van rond de 18 graden Celsius en weinig kans op plenswater.

Tijden
Start: 14.30 uur (15.30 uur Nederlandse tijd)
Finish: 17.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd)

Favorieten WK tijdrijden beloften 2023

De absolute topfavoriet komt toch wel uit België. Het was nog even penibel of Alec Segeart, vorig jaar tweede, daadwerkelijk in Schotland zou geraken, daar zijn tas - met paspoort erin - gestolen werd in de trein die hij nam naar de luchthaven. De coureur van Lotto-Dstny is echter tijdig gearriveerd en zal zich nu volledig focussen op zijn Wereldkampioenschap. Ook Jonathan Vervenne maakt kans op een ereplaats.

Nederland mikt met hardrijders Loe van Belle, tweede achter Segaert in de openingstijdrit van de Giro, en Roel van Sintmaartensdijk op een plek in de top vijf of zelfs het podium, liet bondscoach Adriaan Helmantel optekenen. Die eerste is bij Jumbo-Visma ploeggenoot van Giro Next Gen-winnaar Johannes Staune Mittet, die eveneens kandidaat was. De Noor heeft echter verstek moeten laten gaan met ziekte.

Voorbeschouwing WK tijdrijden - beloften 2023 | Topfavoriet van Belgische makelij en Nederlandse outsiders

Maar er zijn er nog: zo doet Logan Currie uit Nieuw-Zeeland, vorig jaar vierde, opnieuw mee. En dan zijn er natuurlijk nog de immer succesvolle Denen in deze discipline, die met Gustav Wang - wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in 2021 - en Carl Frederik Bévort twee outsiders aan het vertrek brengen.

Spanje brengt met Ivan Roméo en Raul Garcia Pierna twee profrenners aan het vertrek, terwijl DSM-Firmenich-coureur Lorenzo Milesi dit jaar al mooie dingen liet zien tussen de grote jongens in het profpeloton. De Fransen, nog zo'n wielernatie, hebben met Eddy Le Houtuize en Enzo Paleni geen echte topfavorieten mee.

Michael Leonard (INEOS Grenadiers) hoopt namens Canada op een mooie eindnotering, wat er zeker in zou moeten zitten. Verder houden we de Duitser Mortiz Kretschky, Tsjech Filip Reha, Ier Darren Rafferty, Brit Josh Cartlon, Luxemburger Mathieu Kockelmann, Aussie Hamish McKenzie, Amerikaan Viggo Moore, Zwitser Fabian Weiss en UAE-talenten Antonio Morgado (Portugal) en Jan Christen (Zwitserland) in de gaten. En natuurlijk thuisrijder Josh Carlton, die dinsdag nog halfweg uit de Mixed Relay stapte!

Klik hier voor de starttijden van de deelnemers van het WK tijdrijden bij de beloften.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK tijdrijden beloften 2023?

Topfavorieten: Alec Segaert (België) en Lorenzo Milesi (Italië)
Outsiders: Logan Currie (Nieuw-Zeeland), Loe van Belle (Nederland) en Michael Leonard (Canada)
Long shots: Raul Garcia Pierna (Spanje), Gustav Wang, Carl Frederik Bévort (beiden Denemarken), Viggo Moore (Verenigde Staten), Jonathan Vervenne (België), Roel van Sintmaartensdijk (Nederland), Fabian Weiss en Jan Christen (Zwitserland)

TV WK tijdrijden beloften 2023

Het WK tijdrijden bij de beloften is woensdag live te volgen via Eurosport en Sporza, die vanaf circa 15.30 uur zullen uitzenden. In de Leiderstrui is in Stirling voor updates en reacties na afloop.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws